Skip to content
TINERII DIN NORDUL MOLDOVEI AU MAI MULTE OPORTUNITĂȚI DE ANGAJARE ÎN IT

Nu este niciodată târziu pentru o schimbare de carieră! Republica Moldova are un deficit major de specialiști IT cu experiență sau la început de cale, mai ales la nivel regional. Deși, industria de profil oferă toate posibilitățile și condițiile pentru ca talentul și cunoștințele să fie valorificate în orice colț al țării, companiile IT se confruntă cu un deficit acut de resurse umane, constrângere ce le limitează semnificativ dezvoltarea. De exemplu, în regiunea municipiului Bălți operează 26 de companii IT în care activează aproximativ 190 de angajați – un număr mult sub așteptările și potențialul locurilor de muncă pe care ar putea să îl ofere agenții economici locali.

În scopul extinderii oportunităților de dezvoltare în regiuni și crearea premiselor pentru conectarea capitalului uman cu posibilitățile oferite de companiile IT locale, proiectul TEKWILL în parteneriat cu proiectul „Optim” au dezvoltat „Programul de Burse în IT” la Bălți și Cahul. Beneficiari au fost atât tinerii cu experiență în IT dornici de a obține noi competențe, cât și angajați din alte sectoare care au ales să facă o conversie profesională.

Cariera IT- un atu important pentru tinerii din regiunea Bălți

Potrivit Forumului Economic Mondial, în următorii ani, aproximativ 90% din locurile de muncă vor necesita abilități TIC. Cunoștințele despre programare sunt un avantaj important pe piața muncii, sunt de părere participanții la program. La Bălți, tinerii au studiat cursul de „Dezvoltare web” – una dintre cele mai populare specialități în domeniu. Ei au învățat construirea, crearea și mentenanța site-urilor web: aspecte de design, publicare conținutul, programare și managementul datelor. Cursul s-a desfășurat online, iar instruirile au cuprins tehnologii de ultimă oră, metode inovative de învățare și tehnici cu impact demonstrat în dezvoltarea abilităților și competențelor solicitate de industria IT. Beneficiarii burselor s-au bucurat de o acoperire de 70% din costul total al instruirii. Finaliștii au primit certificate de absolvire a cursului.

Doina Florea, participantă la program: „De mai bine de 11 ani activez ca profesoară de informatică, în satul Rujnița din raionul Ocnița. Pentru că domeniul IT este în continuă evoluție, trebuie să țin pasul și să particip nemijlocit la cursuri de dezvoltare profesională. Asta pentru că îmi doresc să le ofer elevilor pe care îi învăț cunoștințe complete și actuale și să-i ajut să-și dezvolte potențialul personal, astfel încât pe viitor să poată alege o carieră în domeniu.”

Alexandrina Mihalachi, participantă la program: „Specialitățile IT sunt la mare căutare pe piața muncii. Iată de ce vreau să obțin o profesie în acest domeniu, respectiv și continuu să mă dezvolt. Am decis să aplic la Programul de Burse în IT pentru că industria IT este în continuă schimbare și vreau să fiu în ritm cu noile tendințe. Îmi doresc să excelez în calitate de Front End Developer și voi continua să mă autoinstruiesc în acest sens. Intenționez să mă angajez într-o companie cunoscută, atât în Republica Moldova, cât și la nivel internațional.”

Companiile IT locale sunt pregătite să ofere noi locuri de muncă

Deficitul de specialiști IT, îl simt deopotrivă toate companiile din Moldova, indiferent de regiunea geografică. Și la Bălți, reprezentanții companiilor susțin că sunt pregătiți să angajeze un număr mult mai mare de specialiști, dacă ar fi disponibili pe piață.

Programul de Burse în IT a fost implementat împreună cu Asociația pentru dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) – asociație constituită să contribuie la dezvoltarea domeniului inovațiilor în inginerie și tehnologii digitale, în mod special în regiunea de nord.https://www.youtube.com/embed/oeKaAA82p_c

Ion Bodrug, președinte ACETI, Bălți: „Pandemia globală ne-a arătat cât de important este domeniul IT și cât este de necesar ca educația globală și competențele digitale să fie promovate dar și învățate de către tinerii noștri. Practic, în orice companie este nevoie de un specialist IT, iar investiția în pregătirea profesională a tinerilor ar putea fi o soluție pentru dezvoltarea companiilor locale și crearea a noi locuri de muncă. Prin programe de pregătire profesională îi motivăm pe tineri să-și construiască cariera acasă, iar odată cu forța de muncă locală, și companiile locale vor fi interesate să vină în regiuni.”

La prima ediție Programul de Burse în IT a fost dezvoltat în două regiuni ale țării – Bălți și Cahul. Inițiativa a fost desfășurată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, dar și cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și al Suediei în cadrul Proiectului TEKWILL.

Olesea Vieru, Coordonator Sectorul TIC, “Optim”: „Proiectul “Optim” își propune să stimuleze și să îmbunătățească sistemele de piață selectate și să diminueze disparitățile regionale, prin creșterea sectorului privat și facilitarea rețelelor de inovare, precum și dezvoltarea competențelor și accesului la informații. Dezvoltarea competențelor TIC și sporirea accesului la informații despre oportunitățile de angajare în regiunile din afara Chișinăului vizează reducerea inegalităților dintre populația rurală și urbană, sporind accesul la locuri de muncă bine plătite în acest sector. Cursurile lansate la Bălți și Cahul în cadrul sinergiei cu TEKWILL, îmbunătățesc accesul la învățare, reprofilare și angajare în domeniul TIC a bărbaților, femeilor și tinerilor din regiuni. Ne bucurăm că prin această inițiativă s-a reușit un parteneriat fructuos între TEKWILL și actorii din localitățile vizate, care deschide noi posibilități de cooperare în regiuni și pe viitor.”

Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL: „Această inițiativă este un prim pas pentru dezvoltarea sectorului IT și pregătirea forței de muncă în domeniu, la nivel regional. Programul reprezintă o sinergie a proiectelor „Optim” și TEKWILL ca să abilităm tinerii din regiunea de nord cu cunoștințe relevante, pentru a obține calificări și competențe adaptate necesităților curente ale pieței. În curând începe cea de-a doua ediție a Programului de Burse în IT și instruirile vor avea loc atât online cât și offline. Și de această dată, cursurile vor fi organizate de mentori cu experiență, conform unor programe de instruire special concepute și ajustate rigorilor curente ale industriei. Astfel, vom oferi oportunitatea tinerilor să-și exploreze potențialul, să se dezvolte, să descopere lumea tehnologiilor informaționale și să aleagă mai ușor o carieră în domeniul IT.”

Doritorii de a beneficia de burse în cadrul noii ediții a programului, pot afla mai multe detalii accesând linkul https://www.tekwill.md/news/burse-pentru-programe-de-instruire-domeniul-it

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0