Skip to content
STARTUP ACADEMY: 670 DE ANGAJAȚI AI IMM-URILOR INSTRUIȚI ÎN PROMOVAREA AFACERILOR ONLINE

Peste 670 de angajați ai IMM-urilor din Moldova au absolvit cu brio „Startup Academy” – un program complex de instruire intensivă pentru antreprenori.

Ediția curentă, dedicată afacerilor mici și mijlocii a prevăzut o serie de cursuri în domenii practice și le-a oferit IMM-urilor cunoștințele necesare pentru a-și face vizibilă afacerea în mediul digital și a-și continua activitatea pe timp de pandemie. Pe durata a 3 luni, ei au studiat soluții digitale, instrumente de marketing, vânzări și promovare online ș.a. Cele cca 455 de IMM-uri participante au beneficiat de expertiză directă pentru problemele cu care se confruntă în procesul de migrare a afacerii în online de la mentori cu experiență în marketing, comunicare, IT, logistică, resurse umane etc. Scopul inițiativei a fost formarea antreprenorilor astfel încât la finalul cursului să înțeleagă mecanismele care stau la baza creșterii unei afaceri de succes. „Startup Academy” este organizată în cadrul programului Startup Moldova „Digital Upgrade” și reprezintă un parteneriat dintre Proiectul TEKWILL și ODIMM.

Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL: „Luând în considerare nișa noastră de proiecte, în mare parte IT, pentru noi este o nouă oportunitate de a susține IMM-urile din Moldova. Credem că tehnologiile informaționale sunt cele care stau la baza modernizării și facilitării comerțul, inclusiv și online. Aspectele în care agenții economici necesitau un imbold sau un pachet de cunoștințe pentru a-și dezvolta afacerile au fost oferite prin acest program structurat metodic pentru a răspunde așteptărilor antreprenorilor. Necesitatea programului ne-a fost semnalată de către reprezentanții IMM-urilor într-un studiu, în care cca 90% dintre participanți au menționat că au nevoie de expertiză și cunoștințe pentru a deveni competitivi și nu au capacitatea de a construi afaceri durabile online. Sunt impresionată de reușitele participanților, de prezența numeroasă a celor înscriși, iar asta mă face să cred că Startup Academy este un program cu adevărat util.”

Iulia Costin, directoare generală, ODIMM: „Ne bucurăm de parteneriatul cu TEKWILL și programul Startup Moldova și mulțumesc Suediei și USAID pentru colaborare, întrucât cu implicarea fiecăruia se consolidează prosperitatea economică în Republica Moldova. Prin acest proiect, urmărim să ajutăm și companiile din mediul rural. Acest instrument de digitalizare este ca un test pentru a observa cât sunt de pregătite întreprinderile pentru un viitor program național de instruire digitală. Instruirea înseamnă cunoștințe, cunoștințe înseamnă un pas înainte – iată ce înseamnă Startup Academy. Instrumentul de digitalizare a IMM-urilor este o soluție eficientă și rapidă și deja se cristalizează rezultate pozitive. Suntem în proces de prelucrare a primului val de proiecte – 190 de companii au depus dosare pentru a primi granturi mici și 230 – pentru granturi mari.Cu această ocazie, vin cu un îndemn adresat antreprenorilor de a vorbi deschis despre ideile, necesitățile lor sau ce tip de finanțare solicită. Veți avea ocazia să vă faceți vocea auzită la următoare sesiune de aplicări care va fi lansată în curând de ODIMM.”

Vitalie Tarlev, Secretar de Stat, MEI: „Nouă, ca Minister al Economiei, ne-a revenit sarcina să eliminăm constrângerile ce pot apărea în procesul de interacțiune dintre agenți economici și autorități în mediul online. Avem o serie de instituții care s-au adaptat la mediul online și câteva instituții care sunt în proces de digitalizare. Sunt plăcut surprins să aflu că acest program s-a bucurat de o audiență largă și urmează a fi dezvoltat în continuare. În scurt timp s-a reușit formarea echipelor, s-a reușit stabilirea bugetelor ca să se răspundă la întrebările stringente ale comunității de afaceri, în special a IMM-urilor. De asemenea, ne bucurăm să vedem instituții publice care, datorită acestor inițiative, au devenit mai eficiente și pun la dispoziție soluții digitale.Vreau să mulțumesc realizatorilor și partenerilor pentru acest program și urez tuturor succes în activitatea de business, desigur fiind îmbogățiți cu aceste cunoștințe.”

Programul de cursuri a fost structurat pe două niveluri: mediu și avansat. La prima etapă, antreprenorii vor deprinde practici privind importanța prezenței fizice pe platformele online și cum trebuie să se adapteze un business pentru a fi cât mai aproape de clienți.

Digitalizarea sectorului privat susținut de USAID și Suedia

Ediția specială a Startup Academy dedicată antreprenorilor este organizată în cadrul inițiativei Digital upgrade a programului Startup Moldova, dezvoltat în cadrul proiectului Tekwill, cu susținerea partenerilor de dezvoltare USAID și Suedia, împreună cu ATIC, ODIMM, Moldova IT Park și UNDP. Până în prezent, circa 472 de echipe și 680 de companii au beneficiat de sprijin pentru creșterea și îmbunătățirea afacerilor, prin intermediul programului.

Adam Amberg, Șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Moldova: „Sunt bucuros să fiu aici și mulțumesc tuturor care au contribuit la realizarea acestui program. În acest domeniu am o experiență de câțiva ani în spate, totuși Moldova continuă să mă uimească prin potențialul ei de dezvoltare în acest sector. Noi, în Suedia, credem că digitalizarea și inovația duc la prosperitate, la sporirea transparenței și a bunăstării. Am observat, în rândul participanților, nevoia de cunoștințe avansate și instruire digitală pentru a dezvolta afaceri online durabile. Este impresionant numărul companiilor care au participat la acest programși sper că au dobândit cunoștințe și încredere pentru a se lansa în comerțul electronic după finalizare.”

John Riordan, Șef adjunct al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID): „Programul Startup Moldova are ca scop asigurarea infrastructurii pentru promovarea digitalizării sectoarelor non-IT și sprijinul comerțului electronic. Acest lucru este deosebit de important acum deoarece aproximativ 88% din IMM-urile din Republica Moldova au fost afectate de scăderea cererilor de produse. Consider că inovațiile digitale sunt soluțiile pentru IMM-urile din Moldova pentru a-și asigura activitatea și a pune la dispoziție locuri de muncă. Un alt avantaj al participării la acest program este crearea legăturilor valoroase cu experți și investitori din domeniu. USAID va continua să susțină industria IT și competitivitatea antreprenorială, iar în curând vom susține și dezvoltarea altor regiuni din Moldova decât Chișinău. Vom contribui astfel la această revoluție digitală, facilitând accesul la cele mai bune cunoștințe și practici.”

Proiectul Tekwill – Revoluția începe!

Programul Național Startup Moldova este parte a Proiectului Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0