La cea de-a patra aniversare, proiectul TEKWILL dă startul „[r]evoluției care cuprinde toată țara” și își ia angajamentul ca tehnologiile informaționale să fie și mai aproape de oameni din toate regiunile Moldovei. Susținerea instituțiilor de învățământ superior din țară rămâne o prioritate pentru proiectul TEKWILL, deoarece responsabilitatea de a educa o nouă generație de inovatori are loc inclusiv în universități și academii. Iar pentru a aduce o valoare adăugată industriei TIC din Republica Moldova, profesorii beneficiază de programe de mentorat, burse și echipament tehnic pentru a realiza un proces educațional de calitate. „UTeach” este o inițiativă în care cadrele didactice interesate de a obține performanțe în domeniul TIC beneficiază de oportunități de dezvoltare și de resurse pentru ajustarea educației la cerințele și tendințele actuale ale industriei. Programul face parte din proiectul „Tekwill Ambassador Program” și este realizat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvotare Internațională (USAID) și a Suediei în cadrul proiectului „Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC.
Irina Oriol, coordonatoare adjunct, proiectul „Tekwill”: „În 4 ani de existență Tekwill au fost dezvoltate un șir de inițiative de susținere a profesorilor, dar totodată oferim și studenților o posibilitate de a obține competențe și abilități care sunt solicitate în prezent pe piața muncii. Am avut două ediții de „UTeach” în cadrul programului „Tekwill Ambassador Program” și am avut mai multe ediții de burse. Peste 150 de tineri au beneficiat de bursele Oracle, iar profesorii din cele 6 instituții de învățământ care au beneficiat de granturile programului „UTeach” au dezvoltat 22 de proiecte în instituțiile lor. Totodată, a fost îmbunătățită și baza materială tehnică a universităților prin oferirea diferitor echipamente pentru organizarea lecțiilor, dar și pentru proiecte inovaționale dezvoltate de către studenți împreună cu profesori, fiind ghidați pe tot parcursul implementării acestora.”
Instruirea și pregătirea cadrelor didactice din diferite domenii pentru a dezvolta și pilota programe IT a fost realizată inclusiv în instituțiile de învățământ din regiuni. La Universitatea de Stat din Comrat, 30 de profesori au beneficiat de un program de educație tehnologică, iar 95 de cadre didactice s-au înregistrat la cele 4 webinarii care au fost organizate în acest sens.
Tatiana Velicova, conferențiar universitar, doctor, Universitatea de Stat din Comrat: „Pentru prima dată, am venit la Tekwill de „Ziua Ușilor Deschise”. Atunci au fost prezentate diverse cursuri disponibile în cadrul proiectului. Am decis să particip, iar dorința mea a avut succes. Am obținut un grant care urmărea pregătirea și instruirea viitorilor profesori în domeniul e-teach. În cadrul proiectului am primit tehnică precum laptopuri – pentru a putea preda orele în regim online. Studenții sunt foarte interesați de astfel de proiecte, iar pentru noi, inițiativele „Tekwill” sunt foarte importante, pentru că susțin educația. Prin prisma proiectului „Tekwill” putem implementa lucruri de actualitate la nivel mondial și care ar putea trezi interesul studenților și profesorilor.”
Proiectul „UTeach” încurajează inclusiv utilizarea instrumentelor IT pentru a dezvolta și realiza programe de obținere a performanței și în alte domenii de activitate.
Irina Cojuhari, conferențiar universitar, doctor, Universitatea Tehnică a Moldovei: „Împreună cu studenții Universității Tehnice din Moldova am participat la 3 proiecte în cadrul programului „Tekwill”. Primul proiect a fost în anul 2018, în care ne-am propus să implementăm un sistem, care are denumirea de „Sistem inteligent de cultivare a culturilor agricole”, reprezentând o seră care funcționează până în prezent. În anul 2020, am aplicat la o nouă rundă „UTeach”. În cadrul acestei colaborări au fost organizate workshopuri și un hackathon pentru studenți. Cu suportul proiectului „Tekwill” am avut posibilitatea să actualizăm curiccula la mai multe discipline, să implementăm noi tehnologii în abordările de predare și să realizăm multe proiecte interesante cu studenți.”
Pe durata desfășurării celor două runde „UTeach” au fost susținute ideile inovatoare de modificare a curriculei TIC a 23 de cadre didactice de la instituțiile de învățământ superior din țară, iar profesorii și studenții au beneficiat de acces gratuit la programe educaționale recunoscute la nivel internațional de la Oracle University: Java Fundamentals și SQL Fundamentals. Anual, aceste inițiative de abilitare în educație digitală creează oportunități cu impact pentru 2.000 de studenți.
În 2021, proiectul „Tekwill” își extinde rețeaua în nordul și sudul țării, aducând mai aproape universitățile pentru a beneficia de diverse tehnologii și posibilități de a îmbunătăți curiccula, de a moderniza și actualiza acele discipline și competențe care în prezent sunt solicitate pe piața muncii.