Skip to content
În noul an academic, studenții vor învăța antreprenoriatul tech la universitățile din Moldova

Noi oportunități de dezvoltare pentru tinerii din Republica Moldova! Aceștia vor studia antreprenoriatul tech chiar de pe băncile universității în cadrul programul „Startup Universities”. Astfel, începând cu luna septembrie a anului curent, 40 de studenți de la universitățile din Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul vor beneficia de program și vor obține cunoștințe și abilități antreprenoriale. Inițiativa are scopul de a stimula potențialul tinerelor generații pentru dezvoltarea economiei naționale. „Startup Universities” este parte a programului „Startup Academy”, dezvoltat de TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei.

Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL, Director Proiecte Strategice ATIC: „Actualmente, în întreaga lume, este o creștere mare a startup-urilor și a produselor proprii cu valoare adăugată, obținute prin antreprenoriatul tehnologic. Întrucât domeniul nu este studiat în universități, am observat necesitatea de a susține universitățile, inclusiv profesorii, pentru a putea ajusta, ulterior, curriculele în baza cărora ghidează studenții de la profile economice. Astfel, va crește o generație de antreprenori cu noi cunoștințe și abilități în domeniu.”

Cursul va fi integrat în curricula universitară și va fi certificat în cadrul diplomei de licență. Acesta conține subiecte ce țin de trendurile ecosistemului și dezvoltarea afacerilor tehnologice. În cadrul disciplinei, studenții vor învăța să dezvolte o afacere de la idee la aplicare, fiind mentorați de profesori pregătiți în domeniu. De asemenea, pe durata cursului, studenții vor fi familiarizați cu managementul strategic, planificarea financiară, marketing-ul, pitch-ul, atragerea investitorilor etc. Procesul educațional va presupune o abordare mixtă de lucru în grup, dar și individual, tinerii fiind stimulați să studieze și să aplice cunoștințele în afara orelor.

Madelene Eichorn, manageră de programe, Ambasada Suediei: „Suedia împreună cu USAID și-au unit forțele pentru a susține o inițiativă care a schimbat unul dintre sectoarele fundamentale ale Moldovei. Proiectul va include cursuri ample despre dezvoltarea afacerilor tehnologice și a ecosistemului antreprenorial. Încurajăm, în special, fetele și femeile, să urmeze o carieră în știință, tehnologie, inginerie și matematică pentru a valorifica potențialul tuturor tinerilor din Moldova.”

John Riordan, director adjunct, USAID Moldova: „Actualmente, viitorii profesioniști, trebuie să dobândească noi competențe pentru a fi mai competitivi pe piața muncii și pentru a genera produse inovatoare și utile pentru societate, cu ajutorul tehnologiilor informaționale. Credem că promovarea culturii antreprenoriatului în Moldova va genera rezultate pozitive, dacă este corelată cu educarea tinerilor și dezvoltarea abilităților aferente. USAID va continua să contribuie, oferind oportunități educaționale de cea mai înaltă calitate, încurajând dezvoltarea afacerilor și cultivând conexiuni cu o varietate de piețe.”

O ediție pilot a programului s-a desfășurat, în perioada martie-mai a anului curent, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei. În cadrul cursului, 10 studenți ai Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, dar și ai Facultății Inginerie Economică și Business au fost familiarizați cu antreprenoriatul tehnologic.

Cu ajutorul acestui program, studenții vor putea genera produse inovatoare și utile pentru societate. Programul își propune să schimbe viziunile tinerilor, orientându-i către dezvoltarea economiei digitale, care este în continuă ascensiune la nivel internațional.

Despre „Startup Academy”

„Startup Academy” parte a programului Startup Moldova este o inițiativă educațională dedicată actualilor și potențialilor antreprenori, care este dezvoltată în cadrul Proiectului TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Obiectivul de bază al Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

More
STORIES

Shopping Cart
There are no products in the cart!
0