Skip to content
Viitorul este acum. Elevii din Moldova devin specialiști în tehnologii digitale!

Designeri, programatori, dezvoltatori de site-uri web și aplicații mobile. Acestea sunt câteva dintre profesiile pe care elevii și elevele din Republica Moldova le însușesc în cadrul programului „Tekwill în Fiecare Școală”. De Ziua ONU pentru abilitarea tinerilor, vorbim despre tinerii vizionari, care muncesc și învață cu multă pasiune și dedicație pentru a obține competențele ce îi vor ajuta să construiască un viitor inovator la ei acasă.

Tekwill în Fiecare Școală

De doi ani, în școlile din Republica Moldova se desfășoară ore opționale de antreprenoriat, proiectare web și aplicații, design grafic, inteligență artificială și programare pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal. Astfel, fiecare elev poate să învețe, la alegere, una sau două dintre aceste discipline noi. Până în prezent, peste 25 de mii de elevi au avut această ocazie datorită programului „Tekwill în Fiecare Școală”. 

„Anul trecut am studiat ora opțională de proiectare și dezvoltare web” zic Vlad și Diana, un elev și o elevă de la Liceul Teoretic „Miron Costin” din or. Florești. Ambii fiind în clasă cu profil real, au ajuns să învețe proiectare și dezvoltare web, fiind ghidați de Tatiana Procopii, profesoară de limba franceză și germană care s-a reprofilat și a însușit noua disciplină, pe care o predă acum drept oră opțională în clasele gimnaziale și liceale. 

Noile necesități ale pieței de muncă, cu care se vor confrunta tinerii în viitorul apropiat, au influențat și cariera profesorilor, care, pentru a fi în pas cu tinerii, sunt încurajați să obțină noi abilități. 

„Ani în urmă trebuia sa aibă loc aceasta întâlnire între mine și IT, dar eu am ratat stația de la Universitatea Tehnică a Moldovei și am coborât la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Din clasa a IX-a am avut sentimente aparte pentru computer, dar nu știam cum să-l folosesc la maxim” menționează Tatiana Procopii. 

Profesorii din școlile care au participat printre primele la programul „Tekwill în fiecare Școală” s-au reorientat și au urmat un curs comprehensiv, care i-a instruit atât să predea noile discipline, cât și să stăpânească noile tehnologii informaționale și metode didactice – învățarea mixtă și clasa inversată. Instruirea profesorilor continuă. Astfel, în Republica Moldova sunt deja circa 600 de profesori care s-au reprofilat. 

„În orice domeniu este nevoie azi de competențe digitale. Cursurile propuse de Tekwill pregătesc elevii pentru acele zile când ei vor trebui să rezolve de sine stătător diverse probleme. Designul grafic dezvoltă gustul estetic, proiectarea web dezvoltă competența de a pune în valoare ceea ce e mai bun, de promovare și încredere în sine. C++ dezvoltă capacitatea de a gândi rapid și a soluționa probleme. Dezvoltarea aplicațiilor mobile învață elevii sa facă totul în modul cel mai practic. La inteligență emoțională se pregătesc elevii să-și gestioneze emoțiile. Toate acestea în contextul în care alte discipline impuse de minister nu răspund unor astfel de necesități ale elevilor” continuă Tatiana Procopii.

Primii pași în lumea IT

Grație noilor metode didactice, elevii și elevele vin la școală cu temele deja studiate acasă, iar în timpul lecției acordă toată atenția exersărilor practice, ceea ce le permite să creeze proiecte digitale la același nivel cu profesioniștii din domeniu. Sarcinile puse în fața elevilor sunt pe măsură. Toate site-urile web și produsele grafice dezvoltate de ei la curs sunt inspirate de pensiuni agroturistice, restaurante și companii reale. 

Vlad Coșciug și Alexandru Bivol, doi prieteni și colegi din clasa a XI-a „A” din Liceul Teoretic „Miron Costin” din orașul Florești, au învățat împreună dezvoltarea web, iar pentru concursul „Tekwil Junior Ambassadors” au fost inspirați de profesoara lor, Tatiana Procopii, să dezvolte un site pentru o instituție reală din localitate. În două luni, Vlad și Alexandru au dezvoltat împreună site-ul restaurantului japonez din orașul Florești – Shibuya Food

„Am fost refuzați de toți localnicii din magazine și cafenele când le-am propus să le facem un site. Doar ultima persoană, proprietarul unui restaurant cu bucătărie japoneză, care tot credeam că ne va refuza, ne-a acceptat” povestește Vlad, care este și creator de content vizual pe YouTube. Acesta câștigă bani pe platformă, făcând video despre Minecraft. „Am învățat nu doar să facem site-uri, dar și un pic din cultura japoneză” adaugă Vlad. 

„Nu înțeleg de ce toți localnicii i-au refuzat. Băieții au dezvoltat de sine stătător și gratuit un site funcțional și frumos. Lucrăm azi doar prin intermediul acestuia, preluând zilnic aproximativ 20 de comenzi” spune Gheorghe Cojocari, proprietarul restaurantului Shibuya Food. 

O altă afacere locală care a beneficiat de un site nou este Vinăria DAC din satul Racovăț, raionul Soroca. Mica afacere, o cramă locală, este mai degrabă un hobby al proprietarilor Constantin Furculiţă şi Onisim Popescu, o pasiune care a crescut și s-a transformat într-o vinărie mare. Iar cu această transformare a venit și necesitatea unei pagini web mai reprezentative – ceea ce au remarcat Diana și Alexandru, elevi ai Liceului Teoretic „Miron Costin” din orașul Florești. 

„Dorind să participăm la concursul organizat de Tekwill, am căutat pe Internet diverse afaceri care nu aveau site-uri. Am făcut legătura cu managerul afacerii pentru a lua mai multe detalii. Cu sfaturile și îndrumările profesoarei și ale managerului, am făcut site-ul mai frumos și mai interesant” relatează Diana Cobîlaş, elevă în clasa  a X-a „A” din Liceul Teoretic „Miron Costin”.

Colaborarea și lucrul în echipă au fost unele dintre elementele esențiale în realizarea acestor proiecte digitale. Toate echipele au remarcat acest lucru. 

„Ne-am grupat cu Alexandru deoarece suntem prieteni. Lucrul în echipă a fost împărțit în mod egal – Alexandru se ocupa de cod, iar eu aveam grijă de design. În afară de proiectare și dezvoltare web, am învățat să lucrăm în echipă și să ne apreciem lucrul unul altuia” continuă Diana. 

Avantajele pe care le au tinerii care au însușit dezvoltarea web și celelalte profesii ale viitorului s-au simțit imediat. Astfel, Cătălin și Dumitru, care au dezvoltat un site pentru o mică companie IT din Chișinău, au obținut și o ofertă de angajare de la compania pentru care au creat site-ul. 

„Am dezvoltat site-ul pentru compania Pistrix, pentru că sunt o companie de IT, iar noi suntem pasionați de IT. După ce am făcut site-ul pentru ei, am fost invitați să lucrăm la această companie” spun Cătălin Latcovschi și Dumitru Lupașcu, absolvenții Liceului Teoretic „Liviu Damian” din or. Rîșcani. Cătălin urmează să-și aprofundeze cunoștințele în tehnologii informaționale la Universitatea Tehnică a Moldovei, iar Dumitru a ales să facă studieze medicina la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” din Republica Moldova. 

Între timp, în sudul țării, într-o regiune promițătoare din punct de vedere digital, sunt implementate proiecte inovaționale prin intermediul Startup City Cahul. Aici, zeci de elevi și profesori au participat la hackathon-ul „Soluții Tech pentru Mediu”, orientat concomitent pe tehnologii, sustenabilitate și găsirea soluțiilor pentru problemele comunității. 

„E mai mult decât un nivel de început, pot spune, practic, e un nivel mai aprofundat în IT, în programare, pentru că am făcut un site destul de „responsive”, complex, în mai multe file”, povestește David, elev al Liceului Teoretic „C. Spătaru” din orașul Leova.  

„Este extrem de important ca elevii să aibă acces la tehnologii informaționale. În acest mod, ei își vor putea dezvolta abilitățile în acest domeniu, abilități de care, cu siguranță vor avea nevoie într-o lume în care totul se schimbă din ce în ce mai rapid. De asemenea, elevii pasionați și cu un potențial puternic, vor putea să-și dezvolte o carieră frumoasă în acest domeniu”, crede Natalia Popa, profesoară în cadrul gimnaziului Mihai Eminescu din Cantemir și mentorul echipei câștigătoare a etapei gimnaziale a hackathon-ului „Soluții Tech pentru Mediu”. 

Viitorul sună bine

Profesiile viitorului, însușite acum la școală, trebuie să pregătească elevii pentru lumea în care tehnologiile digitale sunt într-o continuă evoluție. Dar ceea ce-i va face să fie și mai competitivi pe piața muncii, unde mulți tineri au capacități digitale bune, sunt și alte abilități. 

„Pentru un viitor decent nu este necesar să ai zece pe linie la toate disciplinele, nici diplome multe. Pentru aceasta este suficient să știi cum să rezolvi problemele simple, să știi să vorbești corect, să ai abilități digitale, să stăpânești orice situații, să fii atent la detalii și să ai o bună orientare în spațiu” explică profesoara Tatiana Procopii.

„Capacitatea de memorare enciclopedică a informației ține de domeniul trecutului.În prezent, gândirea critică și conștiința sunt pe prim-plan dacă vrei să progresezi profesional. Factorul decisiv în succesul profesional nu va fi cât de mult o persoană cunoaște, ci capacitatea de flexibilitate mintală și de generare de valoare din resursele pe care aceasta le posedă” consideră Roman Gluck, manager de proiecte la Pentalog și lector al Universității Tehnice a Moldovei. 

„O companie de calitate, cu o cultură bună, care plătește salariu bun, se uită în primul rând la abilitățile soft ale candidaților – cum candidatul comunică, cum lucrează în echipă, dacă știe să se să exprime bine și dacă are experiență de lucru în echipă, de leadership” a mai menționat Roman Gluck. 

Astfel, când tinerii sunt întrebați ce altceva ar vrea să cunoască sau să poată să facă, ei dau diverse răspunsuri – nu uită de tehnologii, dar pun în valoare și alte abilități, mai soft. 

„Oricine poate învăța programare. 90% din programare este căutarea codului pe Internet, însă puține persoane știu să găsească o informație mai rară sau știu cum să o analizeze. De asemenea, doresc să mai știu și diferite limbi, cum ar fi germana și spaniola, să înțeleg mai bine cum lucrează YouTube-ul, și, desigur, ceva nou legat de sfera IT” menționează Vlad Coșciug, elev în clasa a XI-a „A” din Liceul Teoretic „Miron Costin”, orașul Florești. 

De la nordul și până la sudul Republicii Moldova, 333 de școli sunt conectate la programul „Tekwill în Fiecare Școală”, iar peste 25.000 de profesori, elevi și antreprenori au beneficiat de programele oferite.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, prin Memorandumul de înțelegere semnat la data de 22 iulie 2020.

Implementarea proiectului a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, cetățenilor țării și diasporei, precum și ale partenerilor externi de dezvoltare – USAID, Suedia, EU4MOLDOVA și PNUD Moldova

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0