Skip to content
Tekwill Expo Day 2024: Inovații tehnologice pentru toate vârstele și recunoașterea performanțelor educaționale ale elevilor din țară

Moldova Digital Summit 2024 s-a încheiat cu Tekwill Expo Day, un eveniment care își propune să încurajeze copiii și tinerii din Republica Moldova să devină creatori de soluții inovatoare și lideri în domeniul tehnologiilor, oferindu-le oportunități unice de testare și experimentare cu tehnologiile, dar și recunoașterea performanțelor impresionante pe care le-au atins în cadrul programelor de studiere a domeniilor STEM.

Tekwill Expo Day a adus în prim-plan proiectele promițătoare ale tinerilor inovatori din întreaga țară și le-a oferit o platformă de împărtășire a soluțiilor și experiențelor creatoare. De asemenea, vizitatorii de toate vârstele au avut parte de o multitudine de oportunități și experiențe de interacțiune cu noile tehnologii, inclusiv robotică educațională, inteligență artificială, realitate virtuală și augmentată, modelare și imprimare 3D, circuite electronice și altele.

Aflat la cea de-a III-a ediție, Tekwill Expo Day s-a bucurat de o atenție sporită din partea
copiilor, tinerilor și adulților pasionați de tehnologie sau dornici să o descopere. Participanții au
explorat cu mult entuziasm soluțiile, dispozitivele și proiectele expuse în cadrul evenimentului și
au valorificat din plin oportunitățile de învățare oferite de sesiunile interactive și educative
tematice.

„Tekwill Junior Ambassadors” 2024: premii pentru proiecte inovatoare, cu impact social, dezvoltate de elevi

Ceremonia de premiere a concursului național „Tekwill Junior Ambassadors” a fost punctul culminant în cadrul evenimentului Tekwill Expo Day. Proiectele inovatoare ale tinerilor din toată țara, performanțele impresionante atinse, talentul și creativitatea elevilor au fost recunoscute și celebrate cu mult entuziasm alături de profesori, lideri guvermantali, parteneri de dezvoltare și reprezentanți ai industriei IT din Moldova.

Concursul „Tekwill Junior Ambassadors” își propune dezvoltarea în rândul elevilor a competențelor digitale și creative, dar și valorificarea ideilor inovative cu impact social pentru comunitate, sporirea interesului pentru disciplinele din domeniul IT, precum și susținerea tinerilor talentați din Republica Moldova. În cadrul celei de de-a IV-a ediții a Concursului național „Tekwill Junior Ambassadors” au participat peste 700 de elevi și 250 de cadre didactice din cadrul celor 391 de instituții de învățământ din întreaga țară, care implementează programul „Tekwill în Fiecare Școală”.

Etapa finală, desfășurată pe 8 iunie, a adus împreună 400 de elevi și profesori, care au prezentat proiectele digitale cu impact social. Printre proiectele dezvoltate de elevi se regăsesc proiecte de Inteligență Artificială precum transcrierea vocală în text, identificarea emoțiilor cu ajutorul inteligenței artificiale, prognozarea calității apei cu ajutorul algoritmilor IA, diagnosticarea afecțiunilor grave prin intermediul IA. De asemenea, în cadrul celei de-a IV-a ediții, au fost dezvoltate peste 100 de identități vizuale și 150 de pagini web pentru companiile mici și mijlocii din țară. Iar participanții la categoria „Aplicații mobile” au dezvoltat produse digitale pentru propriile idei de afaceri.

În cadrul Ceremoniei, toți participanții au fost distinși cu diplome, iar învingătorilor li s-au înmânat trofee și premii pentru proiectele realizate la opt categorii, printre care: Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Inteligența Artificială, Inteligența Emoțională în Comunicare, Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Video Storytelling, Antreprenoriat, Design Grafic.

Premiul la categoria Programarea Algoritmilor în C/C++ , pentru elevii din treapta gimnazială a fost acordat de premierul țării.

Dorin Recean, Prim-ministrul Republicii Moldova: “În Republica Moldova avem copii talentați și cu o capacitate fără precedent de a inova. Avem mii de copii și tineri care învață tehnologiile informaționale - toți sunt o mândrie și un exemplu de inspirație și pentru ceilalți. Avem și mulți prieteni care ne susțin, cărora le mulțumim pentru contribuția enormă pe care o aduc în procesul educațional. Mulțumim și profesorilor care au adoptat inovația în curriculum școlar, au participat la cursuri și instruiri pentru a fi în pas cu tehnologia.”

Elevii din treapta liceală, din municipiul Chișinău, câștigători la aceeași categoria, și-au primit distincțiile de la Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova.

Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova: “Ceea ce vedem la Tekwill Expo Day este similar cu expozițiile din alte țări europene. Voi, tinerii de astăzi, sunteți generația de mâine care foarte curând va prelua responsabilitățile pentru deciziile acestei țări. Avem peste 78 de mii de copii în cadrul programului „Tekwill în Fiecare Școală” – sunteți o inspirație pentru noi toți. Vă încurajăm să fiți curioși și să munciți în continuare, iar noi vom depune toate eforturile pentru ca voi să beneficiați de toate oportunitățile aici, acasă.”

Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, a înmânat premiile pentru elevii desemnați învingători la categoria Proiectare și Dezvoltare Web, pentru treapta gimnazială și liceală.

Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova: “Particip cu mare drag la fiecare ediție a Tekwill Expo Day, pentru că este o oportunitate unică de a te încărca cu energie și optimism. Rezultatele voastre sunt o demonstrație clară că Republica Moldova are viitor prin capacitatea de care dați dovadă, dar și că suntem capabili să schimbăm lucrurile în țara noastră. Rezultatele voastre sunt pe alocuri mai bune decât ale copiilor din alte țări și fiecare dintre voi poate contribui la schimbarea spre bine în țara, localitatea și familia sa. Educația este unica șansă ca să ne dezvoltăm, suntem o țară mică, iar resursa noastră principală sunt oamenii. Vom continua să investim în educație și să creăm posibilități pentru generațiile actuale.”

Câștigătorii la categoriile Proiectare si Dezvoltare Web și Inteligență Artificială au fost premiați de reprezentanții Ambasadei Suediei și ai Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, parteneri strategici de dezvoltare, care susțin de mulți ani proiectele educaționale care promovează disciplinele STEM.

Thomas Alveteg, Vice-șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Republica Moldova: “Sunt foarte bucuros sa fiu aici, este un eveniment foarte minunat. Suedia împreună cu Uniunea Europeană susține implementarea inițiativelor „Tekwill în Fiecare Școală” și „Tekwill Ambassadors” în regiunea de sud a țării. Anul trecut, am vizitat orașul Cahul, a fost o zi cu furtună de zăpadă și am crezut că nu va veni nimeni la școală, dar am văzut că părințiii cu copii au venit la lecții în ciuda zăpezii. Atunci am înțeles că în Republica Moldova suntem pe drumul cel bun.”

John Riordan, Șef adjunct al misiunii USAID în Moldova: “Aș fi vrut și eu să am toate instrumentele și oportunitățile pe care le aveți voi acum pentru a învăța diferite discipline ale viitorului. Proiectele elaborate de voi sunt cu adevărat impresionante și inspiraționale. Părinții mei au fost profesori, de aceea, mă adresez dvs, dragi profesori. Știu ce eforturi ați depus și cât de mult ați muncit pentru a crește acești elevi și pentru a obține aceste rezultate. USAID este mândră de sprijinul esențial oferit Programului Tekwill în Fiecare Școală, care a evoluat și s-a bucurat de o creștere incredibilă chiar din momentul fondării, de la 77 de școli în 2017, până la 489 de școli în prezent.”

Două echipe din rândul învingătorilor la categoriile „Aplicații mobile” și „Inteligență Artificială” vor reprezenta Republica Moldova la Concursul internațional „e-ICON World Contest” din Coreea de Sud, iar cinci echipe vor participa la concursul internațional de inteligență artificială „INTEL AI GLOBAL IMPACT FESTIVAL” organizat anual de INTEL.

Lista câștigătorilor competiției este disponibilă pe tekwill.online.

Concursul „Tekwill Junior Ambassadors” este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC și Tekwill în cadrul Programului național „Tekwill în Fiecare Școală”. Programul este implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul remarcabil al partenerilor de dezvoltare Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei.

Pe parcursul a patru ediții, „Tekwill Junior Ambassadors” a implicat aproximativ 5000 de elevi și 600 de cadre didactice din întreaga țară, care sunt beneficiarii programului „Tekwill în Fiecare Școală”, devenind o platformă importantă de încurajare și susținere a potențialului creativ și inovator al tinerilor din Republica Moldova.

Zona Expo: ateliere tematice și tehnologii pentru toți vizitatorii de toate vârstele

În Zona Expo, sute de participanți s-au familiarizat cu oferta educațională și programele oferite de Tekwill, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, dar și partenerii Tekwill care urmăresc creșterea interesului pentru disciplinele STEM și formarea unei noi forțe de muncă cu aptitudini adaptate secolului al XXI-lea: „Tekwill în Fiecare Școală”, „Tekwill Academy Kids”, „Tekwill Academy”, „Clubul Tinerilor Makeri”.

Experiențele interactive au fost disponibile pentru toți cei interesați, care au putut călători și vedea o altă lume, cu ajutorul realității augmentate și virtuale. Un punct de atracție a fost și Neosim, primul simulator truck din Moldova. Simulatorul, realizat de către mentorii Clubului Tinerilor Makeri, include un sistem de simulare realistă a condițiilor de drum și a regulilor de circulație, care trebuie urmate pentru gestionarea încărcăturii, inclusiv în diferite condiții meteorologice.

La Tekwill Expo Day, participanți de diferite vârste au asistat la sesiuni interactive și educative, învățând cum să construiască și să programeze roboți, să folosească Google Ads pentru creșterea vizibilității online, să programeze microcontrolere Arduino și să exploreze diverse tehnologii, inclusiv drone și imprimarea 3D. De asemenea, au avut loc sesiuni despre marketing digital, dezvoltarea jocurilor video și impactul plăților instantanee în sistemul bancar, oferind o gamă variată de cunoștințe și competențe pentru viitorii antreprenori și profesioniști IT din Moldova.

Despre Moldova Digital Summit

Moldova Digital Summit se desfășoară în perioada 6-8 iunie, la Chișinău.  Sub sloganul “Powering a 100% digital tomorrow”, evenimentul reafirmă angajamentul stabilit de țara noastră de a deveni un stat 100% digital până în 2030. Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC), Agenția de Guvernare Electronică, Moldova Innovation Technology Park (MITP), Agenția de Investiții a Moldovei, Technovator, Startup Moldova, Tekwill și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Moldova Digital Summit 2024 are loc cu susținerea strategică și financiară a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, a Băncii Mondiale, a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Ukraine Moldova Entreprise Fund, cu susținerea Proiectului OPTIM, finanțat de Elveția și implementat de Helvetas, cu sprijinul Uniunii Europene și Suediei în cadrul Proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, precum și Moldova Cybersecurity Rapid Assistance Project 2.0 finanțat de Uniunea Europeană și EU Partnership Mission în Republica Moldova.

Parteneri ai evenimentului: Platinum: Mastercard, Gold: Orange Moldova, Fortinet, Silver: Google, IBM, CommVault. Cu susținerea: Vinăria din Vale. Parteneri comunitari: AmCham Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Hotel Richmond. 

Parteneri media: simpals, agora.md, newsmaker.md, locals.md, realitatea.md, bani.md.

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0