Într-un context global în care competențele digitale și cele transferabile devin o condiție esențială pentru afirmarea personală și profesională, elevii din Republica Moldova îmbrățișează activ tehnologiile pentru oportunitățile de învățare, creștere și dezvoltare a abilităților care îi vor propulsa spre un viitor promițător. Este posibil în cadrul programului „Tekwill în Fiecare Școală”, o inițiativă care le oferă tinerilor instrumentele și resursele necesare pentru a dezvolta abilități și motivații ce le vor permite să prospere într-o lume în continuă schimbare, în diverse roluri și cariere, contribuind la succesul personal și la dezvoltarea profesională pe termen lung.
Competiția „Tekwill Junior Ambassadors”, desfășurată anual în cadrul programului, aduce în lumina reflectoarelor performanțele impresionante, creativitatea și spiritul inovator al elevilor din Moldova. Etapa națională a ediției curente, desfășurată pe 8 iunie, a adus împreună 400 de elevi și profesori din toată țara. Participanții au prezentat proiecte digitale cu impact social la opt categorii de concurs: „Programarea Algoritmilor în C/C++”, „Proiectare și Dezvoltare Web”, „Inteligența Artificială”, „Inteligența Emoțională în Comunicare”, ”Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile”, „Video Storytelling”, „Antreprenoriat”, „Design Grafic”.
Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC: “Pe an ce trece, proiectele elevilor prezentate la „Tekwill Junior Ambassador” impresionează tot mai mult prin complexitatea lor, racordarea la necesitățile din comunitățile din care vin, alinierea la necesitățile mediului privat și nu numai. Avem un potențial de creștere imens, iar prin eforturi comune, cu sprijinul valoros al partenerilor externi, susținerea continuă din partea Ministerului Educației și Cercetării, motivația și dedicarea profesorilor și curiozitatea elevilor din Republica Moldova – putem face această creștere posibilă.”
Oportunitățile educaționale pavează calea tinerilor din regiunea sud spre succes
În regiunea de sud, programul „Tekwill în Fiecare Școală” și competiția „Tekwill Junior Ambassadors” sunt susținute în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu asistența financiară oferită de Uniunea Europeană și Suedia. Ambele inițiative sunt parte a angajamentului de a sprijini dezvoltarea regiunii prin oferirea accesului la educație STEM de calitate și programe educaționale ce încurajează inovarea și echipează tinerii cu abilități esențiale pentru viitor.
Thomas Alveteg, Vice-șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Republica Moldova: “Sunt foarte bucuros sa fiu aici, este un eveniment foarte minunat. Suedia împreună cu Uniunea Europeană susține implementarea inițiativelor „Tekwill în Fiecare Școală” și „Tekwill Ambassadors” în regiunea de sud a țării. Anul trecut, am vizitat orașul Cahul, a fost o zi cu furtună de zăpadă și am crezut că nu va veni nimeni la școală, dar am văzut că părințiii cu copii au venit la lecții în ciuda zăpezii. Atunci am înțeles că în Republica Moldova suntem pe drumul cel bun.”
Printre proiectele dezvoltate în cadrul concursului de elevii din regiunea de sud – Leova, Cantemir, Cahul și Taraclia – se regăsesc proiecte de inteligență artificială pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor în mediul online, aplicații mobile pentru afacerile locale și obiectivele turistice din țară, proiecte de antreprenoriat, inclusiv în domeniul prestării de servicii IT, aplicații de monitorizare a sănătății, pagini web pentru afacerile, dar și instituțiile publice locale.
Învingător la trei categorii de concurs: „Munca și pasiunea depuse nu rămân niciodată fără recompensă”
Andrei Arseni este elev la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Leova și a reușit să obțină trei premii în cadrul competiției. Elevul a ocupat locul I la categoria „Programarea Algoritmilor în C/C++”, locul II la categoria „Proiectare și Dezvoltare Web” și locul II la categoria „Antreprenoriat”.
„Competiția „Tekwill Junior Ambassadors” a fost ca un motor de creștere pentru mine, învățându-mă că munca și pasiunea depuse nu rămân niciodată fără recompensă. Fiecare provocare a fost un prilej de a-mi testa limitele și de a-mi perfecționa abilitățile, devenind astfel o versiune mai bună a mea în fiecare zi. Sunt recunoscător pentru susținerea colegilor și a profesorilor mei, care m-au încurajat să îmi urmez visul și să nu renunț niciodată la pasiunea mea pentru tehnologie. Vreau să explorez și să contribui în domeniul sistemelor înglobate, tehnologiilor web3 și machine learning, văzându-le ca pe o cheie pentru a construi soluții inovatoare și utile pentru societate.”
De la o competiție școlară spre un viitor în domeniul antreprenoriatului
Alina Linga este elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Leova și deținătoarea locului II la categoria „Antreprenoriat”. Împreună cu colegul său Andrei Arseni și sub îndrumarea mentorului Stanislav Lozan, Alina a dezvoltat și a prezentat o idee de startup denumită „TechServices”, axată pe oferirea a trei servicii esențiale din domeniul IT, cu scopul de a îmbunătăți funcționarea companiilor și de a facilita interacțiunea acestora cu clienții. Cei doi tineri au identificat problema inițială, au definit serviciile și tehnologiile propuse, au cercetat concurența, au determinat structura de costuri, metodele de promovare și comunicare cu clienții, au analizat segmentele de clienți și au elaborat un model de afaceri consistent.
„Competiția Tekwill Junior Ambassadors este o rampă de lansare pentru viitorul meu în antreprenoriat. Îmi doresc să-mi deschid propria afacere și această competiție nu doar că îmi dezvoltă aptitudinile în acest domeniu, dar mă învață și cum să navighez în lumea antreprenorială. Obținerea locului II este o confirmare a efortului meu și o încurajare să merg mai departe pe acest drum fascinant al inovației și creativității” a împărtășit Alina.
Abilități transpuse în soluții practice și inovatoare
Laurențiu Bodlev și Christos-Arturos Fus, elevi la Colegiul „Iulia Hașdeu” din municipiul Cahul, s-au clasat pe locul II la categoria „Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile”. Ghidați de mentorul Eugen Pîrvan, ei au participat în cadrul competiției cu o aplicație dezvoltată pentru Muzeul Ținutului Cahul. Soluția creată oferă utilizatorilor o experiență culturală de neuitat, permițându-le să exploreze colecțiile muzeului prin intermediul unui ghid virtual interactiv și furnizând informații detaliate despre exponatele sale. Utilizatorii pot naviga prin secțiunile muzeului, descoperind obiecte de artă, artefacte și elemente valoroase ale patrimoniului cultural. Fiecare exponat este însoțit de descrieri, istorii interesante și imagini pentru a oferi o înțelegere mai profundă a contextului și a importanței sale. Prin intermediul aplicației, utilizatorii au posibilitatea să lase comentarii și aprecieri, iar feedbackul poate fi utilizat pentru îmbunătățirea și adaptarea continuă a experienței oferite de muzeu.
Profesorii inovatori transformă educația din Republica Moldova și deschid orizonturi fără precedent
În acest an, 233 de cadre didactice din sudul țării au predat cursurile disponibile în cadrul Programului „Tekwill în Fiecare Școală”. Irina Iftodi este profesoară de Design grafic, Proiectare și Dezvoltare web, Programarea algoritmilor în C/C++ la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Leova, iar în acest an a îndrumat echipele care au ocupat locul II la categoria „Proiectare și Dezvoltare Web” și locul I la „Programarea Algoritmilor în C/C++”.
„Competiția Tekwill Junior Ambassadors nu doar îi încurajează pe elevi să-și testeze abilitățile, dar le oferă și o platformă pentru a-și demonstra creativitatea și determinarea în domeniul tehnologic. Este o oportunitate neprețuită de a forma tineri înzestrați cu cunoștințe și competențe necesare pentru a face față cerințelor unei lumi digitale în continuă schimbare.”
Succesele elevilor și profesorilor din regiunea de sud nu se opresc doar la etapa națională. În 2021 profesorul Dorin Sas de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, a plasat pentru prima dată țara noastră în topul învingătorilor la o competiție internațională de Inteligență Artificială. Asemenea realizări nu doar că ne inspiră, dar și ne arată că educația și inovația pot deschide drumuri neașteptate către excelență în lumea digitală.
Concursul „Tekwill Junior Ambassadors” este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC și Tekwill în cadrul Programului național „Tekwill în Fiecare Școală”. Programul este implementat în 489 instituții educaționale din țară în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul remarcabil al partenerilor de dezvoltare – Uniunea Europeană, Suedia, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei.
Pe parcursul a patru ediții, „Tekwill Junior Ambassadors” a implicat aproximativ 5000 de elevi și 600 de cadre didactice din întreaga țară, beneficiari ai programului „Tekwill în Fiecare Școală”, devenind o platformă importantă de încurajare și susținere a potențialului creativ și inovator al tinerilor din Republica Moldova.