Skip to content
Tekwill Bălți – pentru mai mulți specialiști pregătiți în IT și în nordul țării

Contextul dificil din ultimii ani a sporit nevoia de expertiză în domeniul TIC – de la companii de transport, curierat, educație până la instituțiile statului e nevoie de specialiști IT pentru a le ajuta la integrarea serviciilor publice online. Astfel, Republica Moldova trebuie să se asigure că are suficienți profesioniști în domeniu, iar pregătirea forței de muncă și educația IT pare o  investiție actuală mai mult decât necesară. În acest sens, continuând misiunea sa din ultimii ani, astăzi și-a deschis ușile hubul „Tekwill Bălți” – unul dintre centrele aflate în cadrul  „Nortek”, din regiunea de nord a țării. Printre oaspeții care i-au pășit pragul a fost și Prim-ministra țării, Natalia Gavriliță, fiind însoțită de  mai mulți oficiali guvernamentali, reprezentanți  ai companiilor din domeniu, dar și partenerii care au oferit susținerea financiară pentru crearea „Tekwill Bălți” –  USAID Moldova, Suedia,  ATIC, iHUB Chisinau, UN Women, LED Moldova, Orange.

Natalia Gavrilița, Prim-ministra Republicii Moldova: „Oamenii noștri sunt foarte muncitori, sunt inovatori și am văzut că, atunci când le sunt create condiții, ei își pot dezvolta pe deplin potențialul pe care îl au. Vedem antreprenori de succes atât în diasporă, cât și acasă. Cu inaugurarea unor asemenea centre sunt sigură că vom avea tot mai mulți antreprenori care își vor găsi rostul, își vor crește și dezvolta afacerile și vor crea locuri de muncă acasă. Un asemenea spațiu modern, care are și săli de studii, și laboratoare, și incubatoare de afaceri este o șansă pentru ca toată regiunea de nord și toată țara să devină mai competitivă și să valorifice talentul și spiritul antreprenorial al tinerilor”.

Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC: „TIC-ul este  sectorul care și-a dovedit reziliența în fața crizelor și a continuat să crească atunci când economia a continuat să treacă perioade dificile, aducând valoare adaugată nu numai prin prisma contribuției la PIB – 7%, dar  și în dezvoltarea societății în ansamblu. Performanțele industriei ar fi și mai mari, dacă am înlătura deficitul de forță de muncă în domeniu. Considerăm că este esențială elaborarea unor noi programe de reconversie și dezvoltare continuă pentru profesori, tineri, alți specilaiști, care să le permită acestora să obțină abililitățile de predare, învățare și muncă actualizate la nevoile industriei.  Or, acesta este unul dintre angajamentele noastre pe care vrem să le continuăm aici, la Tekwill Bălți.”

Tekwill Bălți –  conectează comunitățile la spații inovative!

Elevi, studenți, profesori, antreprenori și alți pasionați de industrie au participat la deschiderea  „Tekwill Bălți”, acolo unde implemnatorii proiectului și-au propus să pună bazele unei comunități interesate de dezvoltarea IT-ului în nordul țării. Cu o suprafață de 1000 m2, situat în inima orașului Bălți, Tekwill le va oferi vizitatorilor: 5 săli de training, 1 sală de conferințe, 2 spații comunitare, 6 spații de coworking și birouri de muncă.

Pavel Curcovici, coordonator al hubului „Tekwill Bălți”: „Odată cu deschiderea centrului, vom pune accent pe dezvoltarea competitivității sectorului TIC prin inițiative educaționale în trend cu cerințele industriei, susținerea antreprenoriatului IT și crearea produselor inovative. Aici vom găzui evenimente antreprenoriale și de comunitate, și vom oferi oportunități de conectare la rețelele locale și internaționale de investitori. Ne dorim să creăm aici, un punct strategic care adună toate elementele necesare facilitării și dezvoltării sectorului tehnologiilor informaționale.”

Tekwill Bălți – programe educaționale pentru orice vârstă!

„Tekwill Bălți” face parte din rețeaua națioanlă de centre TEKWILL, care dezvoltă conținut educațional și antreprenorial, în conformitate cu specificul local, prin promovarea parteneriatelor între sectorul privat, mediul academic și cetățeni.  Unele dintre ele se bucură de succes deja la nivel local, iar astăzi își extind posibilitățile:

  • Tekwill Academy Kids – În fiecare weekend, echipa Tekwill Academy Kids împreună cu mentorii locali, vor realiza mai multe cursuri pentru copii din regiunea de nord. Acestea urmează a fi prezentate publicului larg în cadrul unui eveniment dedicat, la care vor putea participa gratuit părinți și copii – „Ziua ușilor deschise TAK”;
  • Tekwill în fiecare școală – Implementat cu succes deja în școlile din regiune, cel mai complex program de cursuri extracurriculare își va continua activitățile și la „Tekwill Bălți”. În curând, aici,  se va desfășura etapa regională a competiției ”Tekwill Junior Ambasadors”. De asemenea, instruirile profesorilor care își doresc să se implice în program, vor fi găzduite de către centru. Tot aici, implementatorii programului vor dezvoltate evenimentele dedicate orientării în carieră pentru elevii beneficiari ai TIFS, pe durata cărora vor putea fi adresate specialiștilor  toate întrebările pe care le au despre profesiile viitorului;
  • Youth Maker Club – Activitatea Youth Maker Club urmează a se desfășura în incinta Tekwill Bălți, acolo unde vor avea loc atât instruiri teoretice, cât și practice (modelare 3D și tăiere laser, electronică și programare, modelare și imprimare 3D etc.);
  • Tekwill Academy – urmează să-și continue activitatea și să contribuie la creșterea și reconversia profesională a doritorilor de a munci în IT prin cursuri dedicate (Java, Web Dev, Digital Upgrade etc.), dar și va lansa un proiect regional de deszvoltare a abilităților digitale pentru administrația publică. Chiar în ziua lansării hub-ului, un workshop dedicat urmează a fi organizat, iar doritorii de a participa pot consulta pagina proiectului;
  • WOW: „Women in online work” – își extinde programele și în incita „Tekwill Bălți”, pentru a ajuta cât mai multe femei să învețe și să poată munci de la distanță. În curând, spațiul va fi utilat cu zonă dedicată mamelor cu copii, pentru ca femeile să poată participa și la întruniri offline. Sunt planificate evenimente de comunitate în care femeile cu succes vor fi invitate pentru a face share de experiențe, iar spațiul a fost  utilat cu un sistem de videoconference pentru realizarea instruirilor hibrid.

În curând, mai multe detalii vor fi publicate pe pagina Tekwill: tekwill.md.

Despre „Tekwill Bălți”

„Tekwill Bălți” este creat după modelul „Tekwill” din Chișinău, fiind parte a angajamentului de extindere a rețelei la nivel național. Cu susținerea USAID și a Suediei, în anul 2017, ATIC a creat „Tekwill”, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele actuale. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0