Skip to content
Profesorii din sudul țării au primit laptopuri performante și Diplome de Excelență la Gala „Profesor Inovator Tekwill”

Educația prin inovație este mai aproape de elevii din sudul țării! 5 profesori din regiunea Cahul s-au învrednicit de titlul „Profesor Inovator” și au primit în dar laptopuri performante și Certificate de Excelență care confirmă cunoștințele digitale acumulate în cadrul programului de pregătire profesională. De calculatoare și Diplome de Excelență au beneficiat și ceilalți profesori care în această vară au urmat cursul de formare din cadrul programulu „Tekwill în Fiecare Școală”. Distincțiile au fost oferite în cadrul Galei „Profesor Inovator Tekwill”, organizată de către proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”, cu susținerea Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și ale Comunicațiilor (ATIC), Tekwill și proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul” și Suedia

Corina Andronic, manageră a proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”: „Cu suportul oferit de UE și Ambasada Suediei noi am avut posibilitatea să susținem proiectul atât pe partea de conținut, cât și pe cea tehnică, prin intermediul laptopurilor performante oferite în dar. Ne dorim ca tot mai mulți copii din regiunea de sud să poată cunoaște o profesie a viitorului și vă mulțumim că sunteți alături de acești tineri, susținând efortul lor de a se pregăti pentru o viitoare carieră în IT. Știm că profesorii pot schimba lumea, mișcând lucrurile în școală, în comunitate. Vom continua să oferim tot sprijinul necesar pentru a-i pregăti pentru profesiile viitorului, și de ce nu, ca să devină viitori antreprenori în domeniul digital.”

Valentin Crudu, reprezentant al Ministerului Educației și Cercetării: „Suntem mândri că prin intermediul „Tekwill în Fiecare Școală” avem posibilitatea să susținem studierea educației digitale în instituțiile de învățământ general din țară. Secolul 21 este al tehnologiei, motiv pentru care procesele digitale sunt tot mai aproape de fiecare dintre noi. În același timp, cadrele didactice sunt cele care instruiesc generațiile de mâine, iar printre elevii de astăzi, poate vom avea și viitori profesori de tehnologii informaționale. Le mulțumim profesorilor pentru interesul și munca pe care o depun în susținerea și educarea generațiilor tinere.”

Orașul Cahul și în special, regiunea de sud a țării, a devenit un punct important de atracție pe harta regiunilor competitive ale țării, după lansarea proiectului inovativ „EU4Moldova: Startup City Cahul”. Aici urmează să fie ridicat un Centru de Excelență în IT, dezvoltat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia

Catalina Nilsson, manageră de program EU ICT Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei: „Susținem nu doar dezvoltarea unor profesii a viitorului, dar îi susținem și pe cei care vor contribui pe viitor la dezvoltarea țării noastre. Cadrele didactice au un rol primordial în promovarea și educarea unei generații de viitori specialiști în tehnologii informaționale, iar faptul că fac parte din programul „Tekwill în Fiecare Școală” este o motivație și pentru colegii din educație care încă nu s-au înscris la program. Majoritatea profesorilor sunt femei, iar prin propriul exemplu demonstrează elevelor că este posibil să aleagă o profesie tehnologică. Sperăm că laptopurile pe care le veți primi să vă ajute să continuați să promovați educația digitală.”

Gintautas Baranauskas, reprezentant al proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”: „Educația rămâne o prioritate pentru cooperarea noastră cu Republica Moldova. În conformitate cu procesele de derulare în ceea ce ține de transformarea digitală a economiei și a societății este absolut necesar de a îmbunătăți abilitățile și competențele digitale ale tutoror cetățenilor, profesorilor și instituțiilor. O economie digitală puternică susținută de cetățeni cu abilități digitale este vitală pentru inovare, creștere, locuri de muncă și competitivitate. Uniunea Europeană are o prezență puternică în procesul de tranformare a educației din RM prin oferirea unor inițiative și oportunități elevilor, studenților, dar și tinerilor profesioniști.” În cadrul programului de formare, care a avut loc în această vară, profesorii din regiunile Cahul, Leova, Cantemir și Taraclia au studiat una sau mai multe din cele 6 discipline: Dezvoltare Web, Design Grafic, Antreprenoriat, Aplicații Mobile, Programare în CC și Inteligența Artificială.

În cadrul programului de formare, care a avut loc în această vară, profesorii din regiunile Cahul, Leova, Cantemir și Taraclia au studiat una sau mai multe din cele 6 discipline: Dezvoltare Web, Design Grafic, Antreprenoriat, Aplicații Mobile, Programare în CC și Inteligența Artificială.

Tatiana Alexeev, manageră de program „Tekwill în Fiecare Școală”: „Regiunea de sud face un pas înainte spre integrarea cu succes a tehnologiilor informaționale în procesul de învățare și predare, dar și de implementare a profesiilor viitorului în programul școlar. Zona de sud în acest an a înregistrat o ascensiune considerabilă. Dacă anul trecut, în raioanele Cahul, Cantemir, Leova și Taraclia am avut doar șase instituții de învățământ conectate la program, în acest an am înregistrat un interes sporit din partea școlilor, numărul lor ajungând până la 34. Pentru următorii 2 ani, ne propunem ca numărul instituțiilor conectate la programul „Tekwill în Fiecare Școală” să ajungă la 78.”

La finalul programului de pregătire profesională, cadrele didactice au realizat proiecte complexe, în care și-au demonstrat cunoștințele și abilitățile obținute.

Dorin Sas, profesor de informatică, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul: „În cadrul „Tekwll în Fiecare Școală” am studiat 4 cursuri. Unul dintre ele a fost Programarea în C/C++, al doilea a fost Inteligența Artificială, al treilea Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, dar și Proiectarea și Dezvoltarea WEB. M-a motivat să aleg aceste cursuri faptul că am fost și eu student la Informatică, avem o bază în spate și am știut că îmi va fi ușor să le parcurg. Sesiunile de mentorat au fost foarte bune, mentorii – la capacitate maximă. Printre abilitățile pe care le-am învățat a fost învățarea și proiectarea mai exactă, creativitatea, gândirea critică dar și dezvoltarea competențelor digitale mai avansate.”

Andrei Miculschi, profesor de informatică la Liceul Teoretic „Ivan Vazov” din Taraclia: „La cursuri am fost instruiți de mentori care nu erau pedagogi de profesie și ei nu ne învățau prin metoda clasică, cunoscută nouă, dar ne instruiau prin metodele pe care le considerau oportune ca noi să asimilăm aceste informații. Aceste modalități noi de predare le putem aplica deja și noi la lecții. Până acum, nu am avut astfel de cursuri în cadrul liceului în care predau, instituția noastră fiind prima care le-a introdus în această regiune, pentru ca elevii să-și dezvolte abilitățile în domeniul tehnologiilor informaționale.”

„Tekwill în fiecare școală” și-a luat angajamentul că până în anul 2024, peste 90% dintre liceele din toată țară să fie membre ale comunității. Cursurile predate în cadrul acestei inițiative sunt plasatepe o platformă de eLearning – tekwill.online – care este destinată profesorilor și elevilor de liceu, iar până în prezent, aproximativ 20.000 de elevi din clasele 7-12 s-au înscris deja. Fiecare curs cuprinde 34 de lecții, ceea ce permite studierea acestora în decursul a unui an academic, iar fiecare lecție săptămânală include resurse educaționale de tip text digital, video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare, iar pentru promovarea este nevoie să fie elaborat și un proiect final.

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0