Skip to content
PRIMA BIBLIOTECĂ DIGITALĂ AGRICOLĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA

În Republica Moldova a fost lansată prima bibliotecă agricolă digitală. Platforma este destinată tuturor reprezentanților sectorului agricol: fermierilor, tinerilor care studiază specialități din domeniului agricol, mediului academic și membrilor diasporei, care sunt  interesați de dezvoltarea unei afaceri în domeniul agricol în țară. Cu ajutorul bibliotecii virtuale, persoanele interesate vor avea acces la surse sigure de informare privind tehnologiile inovative din acest domeniu – ghiduri, manuale elaborate de unii dintre cei mai buni specialiști din țară și de peste hotare, publicații și alte surse valoroase cu tematică agricolă . Sursele de informare disponibile pe platformă vor ajuta persoanele din domeniu să obțină aptitudini noi, aliniate la necesitățile sectorului. Prima bibliotecă agricolă digitală din Moldova a fost creată de  Agrobiznes în parteneriat cu proiectul USAID APM, în cadrul apelului programului național „Startup Moldova – Digital IMPACT” al proiectului Tekwill, finanțat  de USAID și Suedia.

Informându-ne corect și învățând în permanență, evoluăm în orice domeniu. Acest lucru este necesar în special în sectorul agricol, unde orice greșeală costă timp și resurse importante pentru producător. Biblioteca Agrobiznes reprezintă o platformă accesibilă tuturor în cadrul căreia vor fi integrate surse valoroase – ghiduri și manuale elaborate de unii din cei mai buni specialiști din țară și de peste hotare. Fiecare utilizator va putea descărca informația necesară și găsi publicații similare în funcție de subiectul ales”, a menționat Luminița Crivoi, Director de Dezvoltare Agrobiznes.

,,Chiar dacă digitalizarea sectorului agricol aduce multe beneficii, iar o serie de acțiuni și instrumente sunt puse deja în aplicare, încă există foarte multe bariere de valorificare a întregului potențial. Una dintre acestea este lipsa expertizei. Pornind de la premisele menite să aducă față în față tehnologiile și agricultura performantă, sectorul TIC se aliniază necesităților sectorului agricol. Astfel, această bibliotecă reprezintă o platformă de informare și educație pentru cei care practică agricultura. Proiectul TEKWILL va continua să se implice și să susțină sectoarele strategice ale țării, pentru a crea noi locuri de muncă, a consolida expertiza în domeniu, dar și pentru a deschide uși către alte domenii conexe”, a afirmat Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL.

Platforma constituie o bază tehnologică solidă, iar curând vor fi disponibile și alte modalități de prezentare a informațiilor. Potrivit statisticilor oficiale, peste 850.000 de moldoveni activează în domeniul agricol, sectorul generând aproximativ 13% din PIB-ul țării.  Iată de ce, Agrobiznes, USAID APM și Tekwill finanțat de USAID și Suedia, sprijină digitalizarea agriculturii și comunicarea online gratuită, precum și schimbul de cunoștințe, ca cel mai eficient mod de a asigura acces pe scară largă la rezultatele cercetărilor, studiilor, experimentelor și ale activității economice și sectoriale. 

Despre Digital IMPACT

Programul național Startup Moldova „Digital IMPACT” prevede cercetarea și identificarea problemelor din sectoarelor strategice ale economiei naționale și își propune să ofere soluții IT reale pentru dezvoltarea lor, care ulterior ar putea avea un impact major asupra afacerilor independente. Este vorba despre soluții de automatizare a proceselor, îmbunătățire a instrumentelor de desfășurare a afacerilor, facilitarea utilizării comerțului electronic și a instrumentelor de vânzare etc., care urmează a fi administrate de către asociațiile de profil ale sectoarelor. Programul este parte a Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

 

Biblioteca poate fi găsită pe acest link: https://biblioteca.agrobiznes.md/

Link la sursă

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0