Skip to content
MOLDOVA STARTUP WEEK 2020: STARTUP-URILE DIN MOLDOVA VOR FI INCLUSE PE HARTA INTERNAȚIONALĂ

Zeci de startup-uri sunt create în fiecare an în Moldova, însă doar câteva reușesc să atragă investiții, iar ulterior să devină business-uri performante. Celor curajoși le vin în ajutor mai multe inițiative de dezvoltare lansate cu suportul partenerilor internaționali, așa cum este și „Moldova Startup Week 2020” (16-20 noiembrie 2020) – cel mai important eveniment local dedicat antreprenoriatului. Timp de cinci zile, participanții vor avea acces la sesiuni și ateliere de lucru online și offline, întâlniri cu investitorii, „demo days”, expertiză cu privire la cadrul legal, schimb de experiență, informații despre sursele de finanțare pentru cei care își doresc să creeze sau gestionează deja un startup, politici de țară pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din Moldova, prezentarea actorilor din domeniu și altele. „Moldova Startup Week 2020” este un eveniment Techstars organizat de Programul Startup Moldova cu suportul Agenției pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID) și a Suediei, în cadrul Proiectului TEKWILL.

Ana Chirița, directoarea Proiectului TEKWILL: „Moldova Startup Week reprezintă cea mai importantă platformă locală în care toți cei implicați – autorități, asociații de profil, sectorul privat, parteneri de dezvoltare, comunitatea internațională etc.- s-au aliniat pentru o misiune comună, cu un puternic impact pe viitor și care ne poate propulsa în topul ecosistemelor locale de startup-uri din lume. Asta pentru că platforma va facilita întreținerea unui dialog constructiv pentru dezvoltarea economiei bazată pe tehnologie și inovație, aplicarea tendințelor internaționale și crearea oportunităților pentru startup-urile locale. „Moldova Startup Week 2020” face parte din seria de proiecte dezvoltate de TEKWILL în cadrul Programului Național Startup Moldova. La eveniment vom cartografia ecosistemul și vom include Republica Moldova pe harta internațională – un angajament pe care ni l-am asumat de la crearea proiectului. Avem tineri cu idei inovative, iar cu expertiza și suportul necesar, ecosistemul local va intra pe trend ascendent.”

Europa centrală și de est în atenția investitorilor străini

Până acum 10 ani, Europa Centrală și de Est nu figura pe harta destinațiilor tech atractive pentru investitorii străini. Totuși, datorită amplificării generate de „unicorni” precum Skype sau Avast, dar și apariția unor ecosisteme în creștere, regiunea devine un concurent important în domeniul tehnologiilor.

Vecinii noștri din est, ucrainenii s-au remarcat deja la nivel internațional cu mai multe companii de succes precum Whatsapp (Jan Koum), Paypal și Affirm (Max Levchin) etc. Asociat cu peste 200.000 de profesioniști IT și costuri scăzute ale forței de muncă, sectorul de outsourcing din Ucraina s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani. Actualmente, aproximativ 100 de companii multinaționale și-au deschis birourile de cercetare și dezvoltare în Ucraina, printre care se numără Samsung sau Siemens.

Și România a devenit o destinație atractivă pentru investitorii străini. Un exemplu de succes este UiPath – startup-ul românesc cu o valoare de cca 7 mlrd. de dolari. În prezent, este considerat cel mai valoros startup de inteligență artificială din lume. Compania își are sediul în SUA și mai are reprezentanțe în alte 6 țări, fiind specializată în dezvoltarea tehnologiei de automatizare software pentru procesele de lucru.

Un alt exemplu este și Bitfender – companie evaluată la 600 mln dolari (2017), dar și un lider global de securitate cibernetică care protejează peste 500 de milioane de sisteme în peste 150 de țări. Dintre cele mai importante 50 de centre de tehnologie europeană, conform The European Digital City Index, București se situează pe locul 10 din cele 12 orașe din Europa de Est cu cele mai bune ecosisteme pentru companiile noi.

Moldova ocupă locul 64 într-un clasament internațional realizat de Blink (sursa:startupblink.com), top ce apreciază puterea de pornire a ecosistemelor. Potrivit unor date statistice ale Proiectului TEKWILL, în Republica Moldova există peste 100 de startup-uri, însă potențialul țării este mult mai mare.

Startup-urile din Moldova – pe drumul către succes

În ultimii ani, în țara noastră, au fost făcuți pași importanți în acest sens: crearea spațiilor de co-working, programe de training pentru fondatorii startup-urilor, cursuri de gestionare a afacerilor, de marketing, dar și pentru acces la investiții. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Micile afaceri au furnizat noi oportunități și modele de angajare și au dezvoltat aptitudinile tinerilor. Totodată, i-au încurajat să rămână acasă și să-și folosească potențialul pentru dezvoltarea economică a țării. Printre dintre cele mai active startup-uri locale sunt XOR, Retently, Vintage, Lobster ș.a. Un exemplu de succes este și Zeroqode – startup care promovează o tehnologie fără cod ce face lansarea unor noi aplicații, afaceri sau produse de 10 ori mai rapidă, fără a fi necesare abilități de programare sau fond tehnic. În mai puțin de doi ani, echipa proiectului a devenit lider internațional pe nișa de dezvoltare web fără cod. O altă istorie de succes este platforma Planable.io – un instrument de colaborare prin care agențiile, freelancerii și echipele de marketing își pot eficientiza crearea și administrarea conținutului pe rețelele sociale. În 2017, după mai multe încercări, startup-ul a fost acceptat în cadrul unuia dintre cele mai importante acceleratoare din Europa – TechStars London – și a primit finanțare. De asemenea, fondatorii startup-urilor au fost incluși în lista „30 Under 30 Europe 2019” întocmită de Forbes SUA.

Sillicon Valley este considerat „raiul” startup-urilor, însă pentru a avea succes nu trebuie să fii prezent neapărat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Un exemplu relevant este Israelul, un stat mic, fără resurse naturale, care produce mai multe companii startup de succes decât alte ţări precum China, India sau Canada. Antreprenorii trecuți prin astfel de experiențe susțin că 90% dintre startup-uri eşuează, iar principalul motiv este acela că nu există o cerere pentru produsul sau serviciul respectiv.

Moldova Startup Week 2020

Vrei să cunoști mai multe despre dezvoltarea startup-urilor? Vino la „Moldova Startup Week 2020”!

Înregistrează-te pe https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScLz_PMCrdxXsc4lv15cbVDlUbtaXeTQXb4ePbKzTP20l0J0w/viewform?gxids=7628

„Moldova Startup Week” este un eveniment marca Techstars, care are loc în peste 50 de țări din lume. Acesta e desfășurat în cadrul comunităților antreprenoriale pentru a aduce împreună oamenii relevanți în construirea ecosistemului antreprenorial, de la reprezentanți ai administrației publice, la viitori antreprenori, investitori și structuri de suport. La eveniment, participanții au acces la conferințe și ateliere de lucru, informații despre potențiale surse de finanțare și programe de accelerare, lansări de inițiative antreprenoriale, schimb de experiență cu alte startup-uri din diferite domenii, întruniri cu potențialii investitori ș.a. Pentru a fi la curent cu toate detaliile și actualizările evenimentului accesează pagina: https://www.crowdcast.io/e/chisinaustartupweek

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0