Skip to content
Începuturile TEKWILL și „[r]evoluția IT în toată țara

Dezvoltarea industriei IT, conectarea comunității la idei, resurse și știință, dar și crearea locurilor de muncă bine plătite pentru tinerii inovatori – toate acestea au dus acum 4 ani la apariția Centrului de Excelență în IT „Tekwill”. Susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională și Suedia, o idee inspirațională s-a transformat într-un hub imens cu numeroase spații, ce găzduiesc evenimente și programe de succes care au creat un ecosistem favorabil pentru startup-urile tehnologice. Proiectul a fost implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC) în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova.

Însăși denumirea sa are codificată un mesaj semnificativ: „Tek” – tehnologie, iar „will” – viitor. Mesajul relevă că pentru a fi competitivi pe plan economic, startup-urile și antreprenorii moldoveni trebuie să creeze și să integreze tehnologiile informaționale în dezvoltarea lor pentru a se adapta la cerințele secolului 21.

Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL: „TEKWILL a început ca o provocare în încercarea de a veni în întâmpinarea necesităților sectorului privat TIC din Republica Moldova, și-anume în dezvoltarea capitalului uman, în determinarea unor programe, care ar putea să ducă la creșterea sectorului IT, în creșterea calificărilor specialiștilor din domeniul tehnologiilor informaționale. A început ca un vis – un vis de a avea „o casă” doar cu specialiști IT și pentru specialiști IT.”

Situat în inima Universității Tehnice a Moldovei, TEKWILL este un hub de aproape 5 mii de metri pătrați, dotat cu tot ceea de ce are nevoie comunitatea: spații de co-working, laboratoare tehnologice și săli pentru evenimente comunitare.

Timp de 4 ani, proiectul a atras fonduri de peste 13 milioane de dolari, a desfășurat peste 865 de mii de ore de training și peste 400 de mii de oameni au beneficiat de programele sale.  Printre programe se numără „Tekwill Academy”, „Tekwill Academy Kids”, „Tekwill în fiecare școală”, „Startup Moldova” etc.

Scott Hocklander, directorul misiunii USAID în Moldova: „USAID crede că Moldova are un mare potențial de a deveni o economie dezvoltată cu standarde de viață mai bune pe care oamenii le merită. Investim în domeniul IT din 2005, iar la un moment dat a apărut necesitatea colectivă ca acest domeniu să aibă un hub, care ar putea contribui la dezvoltarea ulterioară. Ne-am concentrat ca să fie un centru care să dezvolte anumite abilități, să crească start-upuri și chiar să-i unească pe membrii comunității.”

Adam Amberg, șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei: „Am decis să investim pentru că este o bună oportunitate ca tinerii să poată avea un viitor în Moldova, pentru că sectorul IT este viitorul. Când am venit prima dată aici era totul în construcție, iar când am intrat m-am întrebat când acest loc va fi gata. Atunci părea că va dura încă câțiva ani, dar la scurt timp a fost posibil să intru în clădirea TEKWILL, să văd toate etajele sale și a fost impresionant să văd că tinerii lucrează cu roboți și fac deja programare.”

Pentru a încuraja dezvoltarea sectorului TIC la nivel național, proiectele TEKWILL s-au extins în 2020 în toată țara. Astfel, în următorii ani vor fi create Centre de Excelență în domeniul IT la Bălți și la Comrat, iar în alte regiuni-cheie vor fi dezvoltate programe educaționale pentru pregătirea forței de muncă în domeniu și programe antreprenoriale pentru dezvoltarea abilităților digitale și integrarea tehnologiilor informaționale în afaceri.

Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

La cea de-a patra aniversare a activității sale, proiectul TEKWILL își ia angajamentul ca tehnologiile informaționale să fie mai aproape de oameni din toate regiunile Moldovei și dă startul „[r]evoluției  care cuprinde toată țara”.

More
STORIES

Shopping Cart
There are no products in the cart!
0