Skip to content
Game Development

Ne bucurăm să descoperim în fiecare săptămână persoane care motivează și înaripează tinerii de a începe o carieră IT. Unul dintre ei este Andrei Gradinari, o persoană curajoasă care a fondat în 2010 o companie de dezvoltare a jocurilor pe telefon, atunci când această industrie era aproape inexistentă la noi în țară.

Cum a început pasiune ta față de IT?

Eu nu m-am gândit că voi avea vreo carieră în IT vreodată, eu cam toată copilăria doream să fiu pilot de avioane. Din păcate în anii 90, nu erau oportunități de a învăța ca pilot aici în Chișinău. Printre altele, informatica era o materie care se preda foarte serios la școala unde am învățat, iar profesorii erau foarte buni. Profesorul meu de informatică îmi dădea teme adiționale, iar mie îmi plăcea să le rezolv, chiar am fost și pe la câteva olimpiade de informatică. Totuși, nu îmi vedeam o carieră în acest domeniu, gândul la pilotaj încă persista, dar când au început să apară jocurile pe calculator am avut o atracție mult mai mare față de acestea. În perioada liceului tata îmi cumpărase un calculator și mă pot considera norocos pentru că era o raritate la acel moment, iar mai aproape de absolvire am început să creez jocuri simple și foarte tare îmi doream să ajung în SUA pentru că auzisem că se apreciază foarte mult profesia de programator acolo.

Ce ai făcut după liceu, ai aplicat la o facultate IT?

Am aplicat la UTM la facultatea calculatoare, am învățat 5 ani. Paralel în afara orelor universitare am început să învăț de sine stătător Grafică Computerizată și știam destul de bine bibliotecile din acest domeniu, adică resursele de creare de grafică. După absolvirea universității m-am angajat la o companie din SUA care făcea outsource în Chișinău. Nu era legat de industria de gaming, ci legat de sistemele de navigație pentru avioane, cam așa soarta a unit pasiunile mele, cea de aviație și cea de programator.

Care a fost parcursul tău profesional ulterior?

Am fost invitat să lucrez în SUA la această companie, m-am stabilit pe câțiva ani, iar în interiorul acestei companii a mai apărut o altă companie, care deja era orientată spre Game Development. Din cauza unor neînțelegeri în echipă a trebuit să plec de la acea companie și așa am revenit acasă, iar în anul 2010 am pus prima cărămidă la temelia Spooky House Studios.

A fonda o companie de jocuri în Moldova era ceva foarte curajos în acea perioadă, cum a fost?

Nu zic că a fost ușor, dar nici imposibil, chiar am creat câteva jocuri care au devenit foarte virale, una dintre acestea a fost Bubble Explode care era în top pe Play Store și App Store în mai multe țări la acea perioadă. Deci, voința și perseverența se apreciază și dă roade.

Presupun că în anul 2010 era dificil să găsești specialiști pe așa domeniu?

Erau foarte puțini la momentul acela, când angajam persoane noi la Spooky House, aceștia erau artiști sau programatori, nici nu era vorba despre oameni specializați pe Game Development. Acest lucru nu a fost un impediment, chiar pe alocuri era un plus pentru că aceste persoane erau foarte entuziasmate de noul loc de muncă și mereu încercau să aducă aportul lor și plus valoare. Nu neg, era nevoie acută de specialiști pe Game Development sau Design, a fost greu, acum este cu mult mai ușor, plus sunt și alte companii pe piață, deci cererea de specialiști este în creștere.

Cum te poziționezi acum în compania pe care ai fondat-o, mai mult antreprenor sau programator?

La moment, mă ocup mult mai mult de creșterea afacerii. Desigur că mă implic în procesul de creare ale jocurilor, dar nu în măsura cum o făceam acum 10 ani.

Care sunt tehnologiile sau limbajele de programare care sunt necesare pentru dezvoltarea jocurilor?

Sunt foarte multe tipuri de limbaje sau tehnologii, dar cele mai populare sunt: C++. C#, JavaScript, Unity, dar e ireal să vorbim doar despre o tehnologie în momentul în care industria IT se dezvoltă cu pași rapizi.

Ce sfaturi ai da unui student care dorește să înceapă o carieră în Game Development?

  1. Trebuie să te decizi, dacă dorești să fii implicat mai mult ca inginer în procesul de dezvoltare a jocurilor sau ca artist grafic. Ulterior vei ști ce să înveți mai aprofundat pentru a te specializa și a deveni mai valoros pe piața forței de muncă.

Ți-a plăcut interviul cu Andrei?
Vezi mai multe materiale de ghidare în cariera IT aici. Până în luna octombrie vom posta săptămânal astfel de interviuri și vom organiza webinare LIVE unde vei putea pune întrebări direct specialiștilor IT.

More
STORIES

Shopping Cart
There are no products in the cart!
0