
- This event has passed.
STUDIEM DE LA DISTANȚĂ! VEZI CE SOLUȚII RECOMANDĂ TEKWILL PENTRU CA ELEVII SĂ POATĂ ÎNVĂȚA DE ACASĂ
March 16, 2020 @ 12:00 pm
Educație de clasă mondială și asistență oferită afacerilor și antreprenorilor! Aceasta este promisiunea cu care pe 15 martie 2017, Centrul de Excelență al sectorului Tehnologiilor Informaționale din Moldova „Tekwill” și-a deschis ușile pentru prima dată la Chișinău.
De la crearea sa, „Tekwill” a dezvoltat o rețea vastă pentru colaborare între reprezentanții sectorului de afaceri, învățământului și donatorilor internaționali, oferind diverse programe pentru dezvoltarea și susținerea antreprenoriatului, dar și de pregătire a forței de muncă. S-a angajat să alinieze domeniul la cerințele secolului 21, iar astăzi reprezintă unul dintre cele mai mari huburi IT din Europa de Sud-Est – un spațiu în care oamenii se conectează la idei, resurse, știință și industrie, pentru a spori excelența în acest domeniu.
Fiecare dintre programele lansate sub egida „Tekwill” și-a propus să aducă tinerii din țara noastră cu un pas mai aproape de viitorul dorit, ajutându-i să-și descopere și să-și valorifice talentele, să dea viață visurilor și să își construiască o carieră în țară. Iar aceste scopuri nu trebuie să se oprească, indiferent de situația de criză prin care trece Republica Moldova astăzi.
Stăm acasă! Învățăm de la distanță!
Tekwill s-a aliniat demersului autorităților și limitează accesul fizic în incinta instituției, pentru a preveni răspândirea Covid-19. În același timp, a adaptat pentru online programele sale precum Tekwill Academy Kids, Tekwill Academy, chiar și unele acțiuni dedicate antreprenoriatului, pentru a putea fi accesate de la distanță.
Ana Chirița, directoarea Proiectului TEKWILL: „Suntem îngrijorați de imposibilitatea frecventării orelor de către elevii din toată țara și vrem să identificăm soluții reale pentru ca procesul educațional să fie unul continuu. Ne dorim să fim un partener de încredere pentru societatea noastră în aceste zile, de aceea am creat un grup de inițiativă – lideri din comunitate, profesori, specialiști IT ș.a – pentru a identifica soluții și a oferi educație de calitate fiecărui elev, acasă la el. Le mulțumesc tuturor pentru că au dat dovadă de responsabilitate și operativitate, doar așa putem identifica soluții viabile.”
În rezultatul discuțiilor au fost identificate mai multe soluții care ar putea ajuta elevii din Moldova să continue să învețe, în condițiile suspendării procesului educațional.
- La etapa inițială vor fi elaborate diverse tutoriale video și lecții practice destinate profesorilor, care au ca scop să-i ghideze în procesul de predare online și să le ofere asistență, pentru ca procesul educațional să continue.
- Google Classroom este un instrument gratuit, care este folosit pentru e-learning pe scară internațională și poate fi utilizat și în țara noastră. Această platformă funcționează ca o clasă virtuală, care permite inclusiv interacțiunea dintre profesori și elevi. Există și soluții locale, precum studii.md ș.a.
- Tekwill va lucra într-o strânsă colaborare cu profesorii, în special cei care deja utilizează soluții inovatoare, făcând schimb de bune practici, întrucât expertiza lor este foarte valoroasă în integrarea noilor soluții în procesul de studiu.
- Pentru profesorii care vor să își îmbunătățească abilitățile de utilizare și predare prin intermediul Google Classroom, echipa Tekwill va pregăti o serie de tutoriale care să le vină în ajutor.
- În următoarele zile vor fi elaborate și înregistrate lecții video pentru a asigura însușirea și pregătirea pentru disciplinele STEM, la care urmează să se susțină bacalaureatul. Echipa ATIC/Tekwill propune elaborarea și înregistrarea a câte 20-30 de lecții video pentru fiecare disciplină STEM. Lecțiile video vor acoperi tematicile necesare pentru pregătirea completă de BAC, cu o durată de la 30 min la 1h. A fost identificată o echipă de profesori care este dispusă să se implice în acest sens, pentru următoarele discipline: fizică, biologie, chimie, geografie. Și pentru treapta gimnazială vor fi elaborate materiale didactice în format video, iar elevii vor putea studia astfel matematica și informatică.
- Alături de lecțiile video elaborate de Tekwill vor fi colectate și alte materiale didactice elaborate de alți profesioniști (AGIRoMd, studii.md, Universitatea Tehnică a Moldovei etc.), care reprezintă un suport util pentru predarea disciplinelor la distanță.
Materialele vor putea fi plasate pe o pagină dedicată, care este în curs de elaborare de către specialistul în IT și activistul civic, Vitalie Eșanu.
Proiectul TEKWILL îndeamnă: „Stați acasă! Educația online este inovativă și captivantă!”
Proiectul TEKWILL este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.