
- This event has passed.
COMPANIILE PRIVATE BENEFICIAZĂ DE SUPORT FINANCIAR ÎN CADRUL PROIECTULUI TEKWILL
May 28, 2020
Sectorul TIC din Moldova se confruntă cu o criză acută de forță de muncă calificată în domeniu. Deși cca 18 mii de profesioniști sunt angajați în IT, companiile de pe piața locală sunt în continuu proces de recrutare. Angajatorii sunt pregătiți să înroleze cel puțin 4000 de specialiști, cerere acoperită de piața forței de muncă în proporție de o treime. Pentru a diminua criza specialiștilor IT pe domenii specifice, Proiectul TEKWILL implementat cu susținerea USAID și a Suediei, investește în inițiative private. Astfel, în cadrul „Inițiativei de încurajare a implicării sectorului privat”, mai multe companii cu profil IT din Moldova au fost acceptate pentru a genera oportunități și soluții de atragere și pregătire a profesioniștilor în domeniu, dar și a antreprenoriatului, în special la nivel regional.
Ana Chirița, directoarea Proiectului TEKWILL: „Pregătirea forței de muncă și adaptarea ei la necesitățile curente este o responsabilitate comună. Iată de ce în cadrul Proiectului TEKWILL am încurajat și sectorul privat să se implice în dezvoltarea capitalului uman, ei fiind cei care trebuie să înfrunte problema în mod direct. Suntem convinși că un astfel de suport oferit mediului privat va contribui la realizarea obiectivelor proiectului – mai multe resurse umane bine pregătite în domeniu și o piață regională competitivă, cu investiții locale ale companiilor din domeniul IT.”
INIȚIATIVELE PRIVATE – DE LA EDUCAȚIE DIGITALĂ, LA SOLUȚII DE SUSȚINERE A IMM-URILOR ÎN PROCESUL DE FINANȚARE
La prima etapă, o comisie de experți independenți a selectat prin concurs 12 inițiative private, (10 fiind aprobate la nivel de donatori) care se vor bucura de suportul financiar oferit în cadrul proiectului TEKWILL. Acestea au demonstrat că, conceptele lor sunt viabile, cu impact asupra pieței (inclusiv la nivel regional), precum și că dețin un potențial adecvat al echipei de implementare. Suportul financiar este oferit după modelul de co-finanțare, și acoperă maxim 50% din întregul cost al inițiativei.
Luc Vocks, director general „ iSIGHT Partners”: „Am aplicat la acest proiect pentru că ne dorim să creăm un instrument de clasă mondială pentru asistența organizațiilor în licitațiile publice. Produsul nostru se numește TenderWell.App. Suportul financiar oferit de TEKWILL este unul foarte necesar. Aceasta ne va permite să dezvoltăm noi funcționalități ale aplicației, care vor aduce valoare adăugată clienților în procesul de achiziție.”
Tudor Darie, director executiv „Fagura”: „Startup-urile și IMM-urile din Republica Moldova au acces limitat la finanțare. În perioada de după pandemia COVID-19, această problemă va fi și mai gravă. „Fagura” va dezvolta un modul de „scoring”, bazat pe machine learning și inteligență artificială, care va permite o analiză mai detaliată a capacității de plată a companiei și fondatorilor și va emite într-o secundă o decizie de aprobare sau respingere a cererii de credit. Soluția va putea fi utilizată de băncile comerciale, instituții ale statului sau organizațiile de creditare nebancare, pentru a facilita accesul la finanțare a startup-urilor și IMM-urilor din Republica Moldova.”
Printre companiile a căror inițiative au fost selectate pentru co-finanțare mai sunt:
- „Q-systems” își dorește vrea să extindă un proiect prin care procesul de achitare a facturilor obișnuite se transformă în unul electronic, fără hârtie, și convenabil tuturor părților implicate: furnizori de servicii, operatori de plăți și plătitorii. Potrivit companiei, schimbarea procedurilor de prelucrare a informațiilor (de la analogic la format digital) va presupune redirecționarea instruirii și a nevoilor profesionale ale angajaților. Astfel, va avea loc schimbarea profilului profesional al angajaților și creșterea interesului pentru domeniul IT al tinerilor candidați pentru poziții în diverse domenii.
- „Dataline”. Inițiativa companiei se axează pe simulatoarele software oferite universităților din regiuni, care sunt utilizate pe scară largă în studiile de management și de afaceri în cadrul universităților și a furnizorilor de servicii de instruire corporativă din occident. Simulatorii sunt un mod de învățare mai activ, care potrivit echipei de proiect, ar ajuta studenții să practice abilități de luare a deciziilor creând un mediu virtual similar cu cel real al pieței mondiale.
- „Kvazar-Micro”. Proiectul trasează drept obiectiv implementarea unui instrument de monitorizare („KM-Service Monitoring”) în baza tehnologiei IoT, care să permită recepționarea de informații de la distanță despre starea procesului tehnologic și alerte. Pe baza informațiilor primite, clientul poate efectua de la distanță modificări ale procesului. Acest lucru va îmbunătăți productivitatea muncii și va reduce costurile și pierderile de producție.
- „Paynet Services”. Proiectul prevede atragerea diasporei în achitarea facturilor online ale cetățenilor din Republica Moldova. Serviciul va fi promovat în țările cu cel mai mare număr de cetățeni moldoveni aflați în străinătate (Italia, Rusia, Israel, Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Grecia).
- „Simpals” se axează pe noi abordări în educație. Compania dezvoltă o platformă online care să simplifică procesul operațional al managementului cursurilor online și îi transformă pe autorii cursurilor în facilitatori. autorilor cursurilor în facilitatori. În acest mod, prin intermediul cursurilor online, companiile private vor putea antrena mai rapid angajații în procesul de formare, organizațiile internaționale sau asociațiile locale care au creat deja cursuri ar putea să ofere acces la un număr mare de utilizatori, iar instituțiile de învățământ vor putea adăuga cursuri online pentru educație combinată.
- Orange Moldova. Prin intermediul unui program al Fundației Orange, compania vrea să încurajeze integrarea socială și profesională a femeilor. Programul este axat pe 3 piloni: echipament digital, conținut educativ și asistență în procesul de învățare. Compania intenționează să creeze 3 centre digitale în diferite regiuni ale țării. Potrivit proiectului, cca 500 de femei cu vârsta cuprinsă între 18 – 45 ani, ar beneficia de training în domeniul utilizării tehnologiilor informaționale și lansarea și promovarea propriilor afaceri.
Proiectul TEKWILL – Revoluția începe!
„Inițiativa de încurajare a implicării sectorului privat” este parte a Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!” Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.