Skip to content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

CERTIFICĂRI RECUNOSCUTE INTERNAȚIONAL CA PARTE A CURRICULEI UNIVERSITARE – O INIȚIATIVĂ PILOT A INDUSTRIEI TIC DIN REPUBLICA MOLDOVA

November 9, 2018

Certificări recunoscute internațional ca parte a curriculei universitare – o inițiativă pilot a industriei TIC din Republica Moldova

Lipsa capitalului uman în domeniul IT din Republica Moldova este un subiect abordat tot mai des printre angajatori. Deși datele statistice arată creșteri substanțiale ale exporturilor, iar cadrul legal asigură premise favorabile pentru atragerea investițiilor în țară și crearea noilor companii, totuși constrângerea cea mai mare rămâne a fi insuficiența specialiștilor calificați.

Pentru a suplini necesitatea stringentă de cadre, mulți dintre studenții facultăților IT sunt angajați din anul II sau III de studii. Pe lângă beneficiile financiare, această experiență le permite să-și dezvolte abilitățile specifice de lucru în companii IT și să capete competențele tehnice necesare domeniului. Din această cauză, companiile IT investesc resurse importante în instruiri, programe de internship, programe tehnice și de soft skills pentru a aduce studenții cât mai repede în procesul de producție.

Cu scopul alinierii necesităților cu potențialul existent, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a Universității Tehnice a Moldovei au lansat un proiect-pilot de integrare a curriculei și certificării Oracle (Oracle Certified Associate) în programul universitar de studii. Inițiativa a fost lansată cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill”.

Proiectul-pilot a devenit posibil grație colaborării dintre ATIC și Oracle University și are ca scop să asigura acces la cele mai relevante cursuri de instruire și oportunitățile de certificare Oracle pentru actualii și viitorii specialiști IT din țară. Astfel, 50 de studenți de la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Filiera Anglofonă, vor putea studia întregul conținut autorizat de Oracle Workforce Development pentru cursul Java Fundamentals: lecții teoretice și practice, prelegeri video, eBooks, quizzes, proiecte de echipă.

Pe parcursul a 3 luni, cât va dura acest curs, tinerii vor studia intensiv conținuturile propuse în cadrul orelor universitare și vor însuși cunoștințele relevante pentru a susține cu succes examenul de certificare Oracle. Recunoscută la nivel internațional, certificarea Oracle confirmă cunoștințele asimilate și competențele dezvoltate, constituind un avantaj important în procesul de angajare și afirmare profesională.

Ana Chirița, Director Executiv, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC : „Curriculele recunoscute internațional constituie un pas rapid în alinierea programelor educaționale fără a inventa ceva nou, doar pentru a le adapta necesităților. Dacă urmărim site-urile de joburi din Republica Moldova, peste 50% de anunțuri sunt dedicate specialiștilor pe tehnologii Java – în companii IT, sectorul bancar, etc. Programul de certificare Oracle pentru Java programming este, în primul rând, un program acreditat internațional, fiind recunoscut oriunde în lume și se axează pe rolurile importante în dezvoltarea aplicaţiilor software şi proiectarea sistemelor de afaceri. Pentru profesioniştii şi managerii IT, certificarea Oracle în Java Programming reprezintă o confirmare importantă a profesionalismului în industria IT. Suntem siguri că tinerii înrolați în inițiativa-pilot vor valorifica multiple beneficii, iar conținuturile educaționale Oracle vor seta premise solide pentru viitoare cariere de succes în domeniul dezvoltării software.”

Proiectul-pilot este parte a programului Tekwill Ambassador Program – Scholarships, o inițiativă prin care programele și oportunitățile de dezvoltare vin mai aproape de toți cei interesați și le oferă susținerea și resursele necesare pentru a atinge performanța în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Programul este realizat de ATIC cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei în cadrul proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill”.

Details

Date:
November 9, 2018
Shopping Cart
There are no products in the cart!
0