Skip to content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

CARIERA IT- UN ATU IMPORTANT PENTRU TINERII DIN REGIUNEA BĂLȚI

November 30, 2020

 

Iana Maistruc:„Nu e târziu niciodată să studiezi domeniul IT, dacă ai aspirații și dorința de a reuși”

Într-o lume în care totul a devenit digitalizat, competențele informatice sunt mai mult decât necesare. Cele 2300 de companii IT din Moldova au angajat deja 29 de mii de persoane și le oferă specialiștilor salarii competitive – cele mai mari de pe piață conform datelor BSN. Pe lângă remunerarea atractivă, angajații din IT explorează și alte beneficii: asistență medicală suplimentară, acces la activități de sport, programe educaționale, spații de muncă conform celor mai înalte standarde ș.a. Ca să-și dezvolte competențele solicitate pe piața muncii și să obțină calificările necesare evoluției în carieră, specialiștii aflați la început de cale sau cei care își doresc să-și schimbe domeniul pentru o carieră în IT, beneficiază de oportunități de formare și creștere profesională. Este și cazul Ianei Maistruc, o tânără de 24 de ani din nordul țării, care a decis să-și amplifice pasiunea pentru computere acumulând și alte abilități profesionale. A ales să cunoască mai multe despre „dezvoltarea web” la Bălți, în cadrul unui program de instruire online desfășurat cu suportul Proiectului „Tekwill” în parteneriat cu Proiectul „Optim”.

Iana Maistruc: „Astăzi totul este legat de domeniul IT – o necesitate în viață”

„Dezvoltarea web” este una dintre cele mai căutate specializări pe piața IT, iar peste 10 ani s-ar putea să vorbim de tehnologii pe care azi nici nu le imaginăm. De această convingere a fost Iana Maistruc, o tânără profesoară informatică aflată în căutare de mai multe cunoștințe, atunci când a ales să se înroleze în program. Decizia ei a fost una hotărâtă, bazată pe ceea ce își dorește și îi place, însă și-a alocat timp și pentru analiza pieței, pentru a vedea ce locuri de muncă sunt la mare căutare și care se potrivesc cel mai bine societății în care trăim.

Iana Maistruc, participantă la program: „După ce am absolvit facultatea, am început să predau informatica pentru clasele gimnaziale. Copiii sunt atrași de informatică și își doresc să devină programatori. E și de înțeles. În prezent, totul este legat de domeniul IT – o necesitate în viață. Iată de ce, am simțit și eu că a venit timpul să trec la altă etapă în carieră, pe de o parte să-mi dezvolt abilitățile profesionale, iar pe de alta – să învăț ceva nou studiind design-ul web. La universitate am studiat domeniul la general, iar acum mai aprofundat și specific, adaptat celor care vor să muncească în acest domeniu.”

Iana s-a lăsat ghidată de „puterea exemplului” prietenilor săi și a oportunităților de care beneficiază cei care studiază continuu, dar și țin pasul cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale.

Iana Maistruc, participantă la program: „IT-ul este un domeniu actual, profitabil și necesar celorlalte domenii conexe. Mulți dintre prietenii mei sunt specialiști IT, care creează produse inovative și se mândresc cu realizările lor. Le place, au salarii bune și este interesant. Îi cunosc, știu ce posibilități le oferă industria tech și cât de mult investesc în autoeducație. Domeniul IT este accesibil tuturor celor care învață continuu. Avem egalitate de gen și nu contează dacă ești femeie sau bărbat, sunt importante cunoștințele, aspirațiile și dorințele tale. Dacă îți place domeniul și vrei să faci asta, mergi înainte!”

Domeniul IT – pistă de lansare în antreprenoriat

Ca urmare a expertizei obținute la cursuri și a certificatului de absolvire, tânăra va putea să treacă la altă etapă profesională în calitate de pedagog, domeniu la care deocamdată nu vrea să renunțe. Programul actualizat pe care l-a studiat la cursuri și-a propus să-l extindă și la nivelul lecțiilor din școală, oferindu-le adolescenților informații noi din domeniul IT. Planurile sale de viitor însă nu se opresc aici.

Iana Maistruc, participantă la program:„ La aceste cursuri, informațiile pe care le-am învățat au fost structurate și adaptate astfel încât după absolvire să ne putem angaja direct într-o companie IT. În următorii ani, pe lângă pedagogie, îmi doresc să activez într-o companie de profil sau să predau cursuri de design web pentru tinerii din regiunea de nord a țării. Astfel, voi putea ajuta adolescenții să facă pași mai hotărâți spre dezvoltarea unei cariere în domeniul tehnologiilor informaționale.”

Despre Programul de Burse în IT

Cu scopul extinderii oportunităților de dezvoltare în regiuni și crearea premiselor pentru conectarea talentului și potențialului capitalului uman cu posibilitățile oferite de companiile IT locale, Proiectul ”Tekwill” în parteneriat cu proiectul „Optim” au lansat Programul de Burse în IT. Inițiativa este realizată în regiunile Bălți și Cahul, cu susținerea Biroului de cooperare al Elveției în cadrul Proiectului ”Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație in Moldova‘’, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, precum și cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și Suediei în cadrul Proiectului ”Tekwill”. Participanții la program – Burse pentru programe de instruire în domeniul IT – s-au bucurat de acoperire financiară a taxelor de studii în proporție de 70%. La prima ediție, cca 50 de persoane au absolvit cursurile cu succes.

 

Details

Date:
November 30, 2020
Shopping Cart
There are no products in the cart!
0