Skip to content
DOMENIUL IT, O SOLUȚIE PENTRU ANTREPRENORII DE LA CAHUL

Și-a creat propriul site pentru afacerea pe care o gestionează. Istoria unei antreprenoare de la Cahul, care a studiat un curs în domeniul IT.

În secolul digitalizării, sectoarele strategice din Republica Moldova sunt conectate tot mai mult cu domeniul IT. Acest lucru generează o cerere de specialiști calificați mult peste oferta pieței muncii. Lipsa de profesioniști este simțită în capitală și în alte regiuni ale țării, chiar dacă multe companii sunt dispuse să ofere pe lângă un salariu bun, și o serie de beneficii. Cu toate acestea, pentru a dezvolta o carieră în această industrie, specialiștii trebuie să dispună de abilități digitale racordate la necesitățile actuale ale domeniului.

Domeniul IT, o soluție pentru antreprenorii de la Cahul.

Competențele digitale au devenit o prioritate nu doar pentru tinerii specialiști IT, dar și pentru micii antreprenori din țară. Necesitatea de a-și adapta modelul afacerii la noua realitate reconfigurată de pandemie, i-a pus în situația de a fi prezenți mai mult în mediul online. Iar pentru a înțelege cum funcționează și cum pot fi integrate tehnologiile informaționale în dezvoltarea afacerii, au avut nevoie să dobândească noi abilități și cunoștințe.

Este și cazul Nataliei Arman, o antreprenoare din Cahul, pe care pandemia de Covid-19 a pus-o în situația să-și treacă afacerea pe care o gestionează în mediul digital. În cazul ei, soluția a fost crearea unui site e-commerce, prin intermediul căruia să-și vândă produsele alimentare de tip fast-food.

La acea etapă, lipsa de cunoștințe în domeniul IT a fost un impediment în realizarea planului propus. Timp de 4 luni, Natalia Arman a făcut cursul „Dezvoltarea web”, un domeniu foarte solicitat pe piața muncii. La lecții a învățat și a pus în practică un șir de informații utile ca să poată realiza individual un site web.

Cursul face parte din „Programul de Burse în IT” pentru regiunea Cahul, dezvoltat de Tekwill în parteneriat cu proiectul „Optim”, care și-a propus extinderea oportunităților de dezvoltare în regiuni și oferirea de noi posibilități pentru tinerii specialiști.

Natalia Arman, antreprenoare, beneficiară a cursului: „Despre cursurile în IT am aflat de pe internet, tocmai în perioada în care începea pandemia. M-am gândit că este tocmai momentul potrivit să încerc să utilizez eficient timpul pe care îl am. Citind mai multe informații despre lecții, atenția mi s-a focusat asupra faptului că la finalul cursului vom putea crea un site. Am înțeles că este o oportunitate bună să învăț ceva și speram că încă dispun de capacități autodidactice.”

Decizia fermă de a studia domeniul IT s-a bazat pe faptul că trebuia să continue să-și dezvolte afacerea și în condițiile crizei sanitare globale, dar și din lipsa de resurse financiare pentru a contracta specialiști IT calificați.

Natalia Arman, antreprenoare, beneficiară a cursului: „Carantina mi-a arătat cât de important este să fii prezent în online. Căutând printre dezvoltatorii locali care ar putea să realizeze un site pentru întreprinderea noastră, fiind una mică și locală, am înțeles că este foarte costisitor acest serviciu și nu ne putem permite. Plus la aceasta, în încercarea mea de a le explica ce fel de platformă avem nevoie, mi-am dat seama că nu cunosc absolut deloc IT-ul și nu știu cum să le spun în termeni specifici despre necesitățile noastre.”

„Dezvoltarea web” – curs complet de creare a unui site

Lecțiile din cadrul cursului „Dezvoltarea web” au fost predate de mentori cu experiență, după programe de instruire special concepute și ajustate rigorilor curente ale industriei.

Natalia Arman, antreprenoare, beneficiară a cursului: „Cursurile au fost foarte informative, cu multe exemple practice și informații care trebuiau asimilate. Iar pentru a menține ritmul, deseori era necesar să studiem individual, să cercetăm, să căutăm ceva nou. Metodele de predare erau structurate astfel încât, după fiecare lecție, rămâneam curioși să continuăm să învățăm singuri.”

În dorința de a studia un domeniu nou și de a-și dezvolta afacerea, antreprenoarea a fost susținută și de către familie.

Natalia Arman, antreprenoare, beneficiară a cursului: „Am 3 copii, dintre care unul este foarte mic, care necesită atenție sporită din partea mea. Mă bucur că familia m-a susținut și mi-a permis să fiu conectată online la lecții timp de 3 ore, de 3 ori pe săptămână, și să particip activ la însușirea temelor.”

La final, fiecare participant al cursului și-a dezvoltat proiectul personal. Platforma web pe care și-a dorit-o atât de mult Natalia Arman pentru afacerea sa este gata în proporție de 90% și urmează să fie lansată în scurt timp.

Natalia Arman, antreprenoare, beneficiară a cursului: „Astfel de programe de educație sunt benefice pentru micii antreprenori. Din imposibilitatea de a angaja sau de a colabora cu companii specializate, reprezentanții micului business se confruntă cu impedimente în dezvoltarea afacerii pe care o au. Datorită cursului, pot înțelege necesitățile companiei, de unde să înceapă și ce pași trebuie să urmeze pentru a progresa.”

Despre Programul de Burse în IT

Cu scopul extinderii oportunităților de dezvoltare în regiuni și crearea premiselor pentru conectarea potențialului capitalului uman cu posibilitățile oferite de companiile IT locale, Proiectul TEKWILL în parteneriat cu Proiectul „Optim” au lansat Programul de Burse în IT. Inițiativa este realizată în regiunile Bălți și Cahul, cu susținerea Agenției Elvețiene de Cooperare și Dezvoltare în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație in Moldova‘”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, precum și cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și Suediei în cadrul Proiectului TEKWILL. Participanții la programul „Burse pentru programe de instruire în domeniul IT” s-au bucurat de acoperire financiară a taxelor de studii în proporție de 70%. La prima ediție, cca 50 de persoane au absolvit cursurile cu succes.

Recent a fost lansată și cea de-a doua ediție a programului în regiunile Bălți și Cahul. Participă și tu! Află detalii AICI.

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0