Talentul, potențialul și aspirațiile femeilor din Republica Moldova sunt premise care permit dezvoltarea sectoarelor dinamice și profitabile ale economiei naționale. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, aproximativ 28% din numărul total de antreprenori din țara noastră sunt femei. O componentă esențială pentru a crește ponderea fetelor și femeilor în afaceri dar și pentru a fi competitive pe piața muncii, este dezvoltarea abilităților digitale și antreprenoriale. Astfel, pentru a oferi mai multe oportunități de dezvoltare femeilor, TEKWILL investește în proiecte speciale dedicate pentru ca acestea să practice antreprenoriatul. Așa precum este „Women’s Digital Center” – un proiect prin care femeile din 6 regiuni vor beneficia de asistență tehnică și instruire în domeniul afacerilor și a educației digitale. Acesta este susținut de TEKWILL prin intermediul „Inițiativei de încurajare a implicării sectorului privat”. Astfel, pe principii de co-finanțare, mai multor companii cu profil IT din Moldova le este oferit suport financiar pentru a genera oportunități și soluții de atragere și pregătire a profesioniștilor în domeniul IT, dar și a antreprenoriatului, în special la nivel regional.
„Women Digital Center” – acum în 6 regiuni ale țării
„Women Digital Center” este implementat de Fundația Orange și coordonat de Centrul de Informații Universitare, cu suportul financiar al Orange Moldova și al ATIC, în cadrul Proiectului TEKWILL, susținut financiar de USAID și Suedia.
Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL: „Susținerea antreprenoriatului în rândul femeilor este una dintre prioritățile proiectului TEKWILL. Peste 42% dintre participanții la programele noastre sunt femei. Continuăm să oferim oportunități de dezvoltare egale și să încurajăm femeile prin proiecte speciale să practice antreprenoriatul – una dintre forțele motrice ale inovației în societate. Pe lângă instruirea de care vor avea parte, astăzi noi am oferit și asistență tehnică – 30 de laptopuri, pentru ca beneficiarele să dispună de toate instrumentele necesare pe durata participării la proiect. „Women’s Digital Center” le va permite participantelor să acumuleze competențe valoroase și sa beneficieze de mai multe posibilități de dezvoltare în carieră, în special la nivel regional.”
Ludmila Nistorică, președinta Consiliului Fundației Orange Moldova: „Women Digital Center este un proiect de suflet și unul de care suntem foarte mândri. În același timp, suntem mândri și de faptul că împreună cu partenerii noștri am reușit să instruim peste 600 de femei și fete. Am ajutat tinerele antreprenoare să obțină acele abilități digitale care sunt importante în lumea noastră schimbătoare. Pe această cale mă adresez tinerelor să aplice și să beneficieze gratuit de cursuri digitale ce le vor permite să cunoască mult mai multe din lumea digitală, antreprenoriat, promovare și alte lucruri utile. Scopul acestui proiect constă în dorința noastră, a Fundației Orange Moldova, de a ajuta tinerele fete și femei din țară să-și schimbe viața, să-și găsească ușor un loc de muncă, să-și transforme talentele într-o sursă de venit.”
În acest an, programul a fost extins în alte 3 regiuni ale țării și urmează a fi implementat prin intermediul unor ONG-uri locale din Edineț, Bălți, Comrat, la ediția precedentă fiind implementat în Cahul, Ungheni și Sîngerei. În cadrul unui eveniment online, au fost prezentate rezultatele ediției pilot din 2019, dar și acțiunile ce urmează a fi întreprinse. ONG-urile selectate prin concurs urmează să desfășoare lunar instruiri pentru femei și fete, cu vârste între 18 și 45 de ani, care își doresc să se lanseze sau să se mențină pe piața muncii din țară, să inițieze afaceri, prin dezvoltarea capacităților profesionale și a competențelor digitale.
Tatiana Puga, președinta Asociației Femeilor de Afaceri din Bălți: „Acest proiect este foarte important pentru noi, pentru că are drept obiectiv abilitarea femeilor – un angajament care corespunde cu misiunea pentru care militează Asociația. Crearea acestui centru la Bălți va permite durabilitatea oferirii serviciilor în acest domeniu pentru promovarea antreprenoriatului în rândul femeilor. Este foarte clar că viitorul va fi unul mai digital, iar instruirea femeilor care administrează sau vor administra afacerile proprii este primordială. Ne exprimăm întreaga responsabilitate în realizarea activităților acestui proiect, iar echipa internă de formatori va face tot posibilul ca să le ofere femeilor suportul necesar.”
TEKWILL – „Inițiativa de încurajare a implicării sectorului privat”
„Inițiativa de încurajare a implicării sectorului privat” este dezvoltată în cadrul Proiectului „Tekwill”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.