Tehnologiile digitale pot îmbunătăți accesul la servicii de sănătate, reduce costurile, crește calitatea asistenței medicale și pot spori eficiența sistemelor de sănătate. Pentru a înlesni cooperarea dintre domeniul tehnologiilor informaționale și cel al medicinei, proiectul TEKWILL, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au semnat un Memorandum de Înțelegere. Acesta pune bazele unei colaborări de succes pentru a dezvolta „Verticala Medtech 2021”– un program amplu menit să sporească oportunitățile sectorului TIC, promovarea educației digitale în sectorul medical, susținerea inovațiilor și a serviciilor de sănătate tehnologizate. Parteneriatul vine în contextul în care, pandemia COVID-19, a reconfirmat potențialul antreprenoriatului tehnologic pentru diversificarea serviciilor medicale și facilitarea accesului sau comunicării cadrelor medicale.
Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL: „Tehnologiile digitale aduc plus valoare în orice domeniu de activitate, în special în sfera medicinei. Avem în față o oportunitate mare de a dezvolta sistemul medical din Republica Moldova și de a-l face mai eficient în contextul noii normalități, în care utilizarea și implicarea tehnologiilor informaționale a devenit o necesitate. „Verticala MedTech 2021” vine să ajute colaborarea dintre toți actorii și să găsească o conexiune: pe de o parte – în depistarea problemelor cu care se confruntă domeniul medicinei și sănătatea publică, iar pe de alta – în oferirea soluțiilor IT relevante pentru a schimba modalitatea în care sunt prestate aceste servicii pentru societate.”
Emil Ceban, rector USMF „Nicolae Testemițanu”:
“Considerăm că semnarea acestui Memorandum va contribui substanțial la promovarea educației digitale în rândul tuturor membrilor comunității universitare, precum și la dezvoltarea capacităților de integrare a inovațiilor digitale în procesul de instruire universitară, postuniversitară și de educație medicală continuă, în activitatea de cercetare științifică, în prestarea serviciilor medicale specializate și în alte forme de activitate universitară, cu repercusiuni benefice asupra procesului de formare a viitorilor specialiști medici și farmaciști, precum și a întregului sistem de sănătate din țară”.
Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare USMF „Nicolae Testemițanu”:
“Evenimentul de astăzi se înscrie în șirul de măsuri realizate în cadrul USMF “N.Testemițanu” pentru a implementa prevederile Strategiei de fortificare a domeniului cercetării și inovării pentru perioada 2020-2030, adoptată de către Senat acum un an. Cu siguranță, implementarea tehnologiilor digitale în procesul de educație și cercetare din Universitatea noastră este un imperativ al timpului și va favoriza, într-un final, sporirea calității actului medical din Republica Moldova. Suntem interesati ca, împreună cu reprezentanții sectorului IT, să dezvoltăm soluții digitale bazate pe evidențe și date științifice, care vor veni în suportul cadrelor medicale și a populatiei”.
Potrivit Memorandumului, semnatarii săi își propun să dezvolte un șir de programe educaționale comune pentru tehnologizarea medicinii, să conecteze sectorul IT la sectorul medical, să implementeze inițiative pentru a crea noi oportunități, dar și să consolideze capacitățile de integrare a inovațiilor digitale în educație a USMF.
Care sunt prevederile Memorandumului?
În acest context, universitatea va contribui la implementarea programelor educaționale și antreprenoriale, care urmează să fie desfășurate de către proiectul TEKWILL, să ofere suport pentru actualizarea curriculei dezvoltate în cadrul proiectului, să susțină crearea programelor dedicate direcției Medtech și a conceptului de E-sănătate. La rândul său, universitatea va încuraja cadrele didactice în formarea continuă pentru a-și crește abilitățile TIC și a se adapta la necesitățile actuale ale pieții muncii, precum și sprijinirea inițiativelor publice-private în domeniul educației digitale și a orientării în carieră.
Conform documentului, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) va oferi asistență și consultanță în elaborarea și organizarea cursurilor de instruire, ateliere de lucru, precum și alte proiecte educaționale și de formare. Instituția va promova proiectele de inovare și cercetare aplicativă în domeniul inovațiilor și transferurilor tehnologice încurajând participarea sectorului privat la activități educaționale, cercetare și dezvoltare de produse. La fel, ATIC și-a luat angajamentul să contribuie la consolidarea culturii antreprenoriale IT la USMF și să dezvolte noi cursuri sau programe de formare actualizate, care să răspundă la necesitățile industriei la nivel local, regional, național și internațional.
Veaceslav Cunev, președintele Consiliului ATIC: „Integrarea tehnologiilor informaționale în programele din domeniul medicinii pot îmbunătăți în mod semnificativ prestarea serviciilor de sănătate. Parteneriatul vine să reconfirme angajamentul nostru de a promova TIC-ul în diferite sfere ale societății, pentru că tehnologiile pot scala industriile, oferindu-le o valoare adăugată. Prin eforturi comune și prin contribuția reprezentanților universității, vom dezvolta sectorul TIC și a convergenței dintre IT și medicină, cu scopul de a avea impact stimulativ pentru întreaga economie națională.”
Partenerii internaționali susțin dezvoltarea antreprenoriatului tehnologic
În prezent toate sectoarele își reevaluează în mod fundamental abordarea, căutând să aplice inovația digitală, orientată către nevoile societății. Astfel, anumite domenii pot beneficia semnificativ și se pot transforma cu ajutorul tehnologiilor informaționale. Încurajarea antreprenoriatului tehnologc pentru dezvoltarea diferitor sectoare se află și printre prioritățile proiectului TEKWILL, susținut de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suedia.
Anna Lyberg, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Integrarea tehnologiilor informaționale în domeniul medicinii poate contribui la oferirea oportunităților de dezvoltare a serviciilor și produselor din această industrie, îmbunătățind economia națională. Suedia susține colaborarea sectorială dintre reprezentanții industriilor tradiționale și cei din IT, inovația și antreprenoriatul, care au demonstrat că dețin capacitatea de a genera soluții, care să îmbunătățească condițiile de viață.”
Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova: „Vremurile dificile necesită soluții avansate.Credem că sistemul medical se poate transforma rapid dintr-o sferă tradițională într-un sector bazat pe tehnologie, capabil să ofere servicii și soluții digitale de calitate. USAID sprijină potențialul de dezvoltare al Moldovei prin îmbunătățirea educației și antreprenoriatului în domeniul IT. Poziția Moldovei de astăzi prezintă o oportunitate importantă de a ajuta sistemul medical să crească, iar progresul începe cu o educație digitală inovatoare.”
Despre TEKWILL
Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.