Skip to content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

TEKWILL – PARTENER DE ÎNCREDERE ȘI SUPORT PENTRU ANTREPRENORII DIN MOLDOVA

June 29, 2020

Un ecosistem antreprenorial durabil, competitiv și de succes asigură o creștere a economiei naționale și inclusiv a comunităților locale. Iar schimbul de experiență și mentoratul sunt pilonii care stau la baza îmbunătățirii capacităților antreprenoriale, dar și a potențialului startup-urilor de a constitui un ecosistem viabil. Proiectul TEKWILL, care încă de la creare este cea mai reprezentativă platformă în pregătirea forței de muncă adaptată necesităților actuale pentru industria IT, continuă să răspundă noilor provocări ale domeniului și creează evenimente și cursuri specializate pentru dezvoltare inovativă a business-ului mic și mijlociu. Programele sunt implementate cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei, iar până acum, datorită acestor investiții, numărul beneficiarilor a ajuns la 23 de mii.

 

DEZVOLTAREA ECOSISTEMULUI DE ANTREPRENORIAT

Proiectul TEKWILL susține și implementează programe, care au ca scopuri, pe de o parte, educarea și creșterea noii forțe de muncă, pregătită să răspundă cerințelor pieței, iar pe de altă parte, susținerea antreprenoriatului.

În vederea încurajării micului business care dezvoltă produse și servicii inovatoare ce pot ajuta și alte sectoare ale economiei naționale, TEKWILL a implementat proiectul „Startup Moldova”. Companiile înscrise beneficiază de programe educaționale, infrastructura necesară construirii și dezvoltării unei afaceri, consultanță, mentorat, oportunități de conectare la evenimente și competiții internaționale, dar și de atragere a surselor de finanțare.

Una dintre componentele proiectul Startup Moldova este Digital Upgrade”, care presupune digitalizarea proceselor interne, ce atrag după sine creșterea productivității, a vânzărilor și a comerțului electronic. Iar astfel, 40 de companii din țară au devenit beneficiare. În acest context, pentru a identifica soluțiile potrivite, Proiectul TEKWILL, alături de rețeaua sa de parteneri, a mobilizat întreaga comunitate IT din Moldova, iar peste 530 de companii și startup-uri au răspuns invitației de a ajuta la transformarea industriilor tradiționale.

Pentru încurajarea colaborării sectoriale dintre reprezentanții industriilor tradiționale și cei din IT, TEKWILL a lansat inițiativa Digital Impact”, cu scopul de a cerceta și identifica problemele din sectoarele strategice ale economiei naționale și oferirea de soluții IT reale. Este vorba despre soluții de automatizare a proceselor, îmbunătățirea instrumentelor de desfășurare a afacerilor, facilitarea utilizării comerțului electronic și a instrumentelor de vânzare.

Mentorat. Experți internaționali și locali, mentori și antreprenori cu experiență impresionantă s-au alăturat demersului TEKWILL de a deschide noi oportunități pentru antreprenorii din Moldova. Astfel, prin toate programele și evenimentele organizate, sesiunile de mentorat continuă să furnizeze antreprenorilor și entuziaștilor cunoștințe, conexiunile și suportul necesar pentru a dezvolta produse de succes, pentru a-și dezvolta afacerile mai rapid și accesa oportunități existente pe piața externă.

Cu scopul de a stimula și multiplica potențialul inovator și de business, dedicat tuturor antreprenorilor, Proiectul TEKWILL continuă să organizeze evenimente de antreprenoriat care vizează inclusiv forța de muncă tânără. TEKWILL rămâne o platformă de întâlnire, idei și schimb de experiență, care conectează oameni și idei. Scopul este de a pregăti și dezvolta startup-urile și ideile inovatoare prin hackathoane, încurajarea gândirii inventive și dezvoltarea de noi produse, urmată de accelerarea afacerilor și programe de finanțare.

La nivel național, pentru a dezvolta sistemul de antreprenoriat, Proiectul TEKWILL continuă să creeze programe care permit tinerilor să aibă acces la comunitatea locală de antreprenori, să creeze conexiuni cu rețele de investitori, să participe la evenimentele dedicate transferului de experiență și know-how, dar și să aibă acces la o infrastructură unică, concepută pentru a-i ajuta să parcurgă cu succes toate etapele critice de dezvoltare a afacerii.

Consultanță. Pentru a asigura dezvoltarea startup-urilor și a produselor tehnologice, mentorii TEKWILL oferă suport și consultanță în raport cu pivotarea afacerii, formarea echipei, marketing, vânzări, focus, motivație, angajament și investiții.

Programul rezidenților are drept scop conectarea profesioniștilor de peste hotare pentru a interacționa și investi în diverse startup-uri din comunitatea locală. Mentorii străini oferă programe complexe și intensive pentru a ajuta antreprenorii să se dezvolte pe piața locală și internațională, totodată oferindu-le și consultanță juridică. Proiectul TEKWILL își propune să construiască o economie inovatoare și creativă printr-o cooperare consolidată comună în domeniul cercetării și dezvoltării, știință, tehnologie și inovație, startup-uri și digitalizarea sectoarelor industriei și serviciilor.

 

SUSȚINEREA INIȚIATIVELOR COMUNITĂȚII

Un alt program lansat de Proiectul TEKWILL, care are ca scop susținerea inițiativelor comunităților, este Tekwill Ambassadors”. Acesta oferă suport echipelor și startup-urile din Moldova pentru a valorifica oportunitățile de business, pentru a participa la evenimente, conferințe, expoziții, misiuni B2B tech în întreaga lume. Programul este dedicat tuturor persoanelor fizice, organizațiilor non-guvernamentale, companiilor și grupurilor de inițiativă și reprezintă suport la inițiativele și proiectele dedicate dezvoltării comunităților din domeniul tehnologiilor informaționale prin acțiuni educaționale și de consolidare a antreprenoriatului.

Evenimente pentru antreprenori. Peste o mie de actuali și viitori antreprenori beneficiază anual de informații valoroase ce se referă la sursele de finanțare, învață să gestioneze un startup, participă la dialoguri constructive pentru dezvoltarea economiei, tehnologiei, aplicarea tendințelor și crearea oportunităților pentru micul business. Evenimentul „Gov4Startups” îi învață pe micii antreprenori despre cadrul legal și modelele de dezvoltare a micului business la nivel internațional. Mai mult, Proiectul TEKWILL continuă să consolideze startup-urile din țară și să le ajute să depășească cele mai mari provocări în materie de creditare, bănci, investitori și instituții care oferă sprijin financiar. Antreprenorii din FinTech, FashionTech, Gaming și E-sports, WineTech și CleanTech sunt învățați să deprindă mecanismele ce stau la baza creșterii unei afaceri online și care este legătura dintre economie și tehnică. Proiectul TEKWILL dezvoltă și evenimente în care studenții, liber profesioniștii, angajații și entuziaștii din domeniul digital pot vizita cele mai active companii IT sau TIC și hub-uri autohtone.

În cadrul Chișinău Startup Week”, un eveniment marca Techstars, care are loc în peste 50 de țări din lume și care este desfășurat în cadrul comunităților antreprenoriale, Proiectul TEKWILL aduce împreună oameni relevanți în construirea ecosistemului antreprenorial, de la reprezentanți ai administrației publice, la viitori antreprenori, investitori și structuri de suport.

 

Susținerea altor ințiative. Pentru că o piață a muncii competitive are nevoie de profesioniști bine plătiți, cu abilități practice adaptate realităților, proiectil TEKWILL încurajează sectoarele private să se implice în dezvoltarea capitalului uman regional și implementarea inițiativelor antreprenoriale cu potențial de dezvoltare a domeniului TIC, după modelul de cofinanțare. Scopul este de a pregăti resurse umane calificate în domeniu și o piață regional competitivă, cu investiții locale ale companiilor din domeniul IT.

Comunitate de mentori. Proiectul TEKWILL împreună cu comunitatea Tech Women a lansat programul „Tech Women Ambassadors”, cu scopul de a intensifica și facilita transferul de cunoștințe, motivație și experiență între 11 profesioniste din domeniul IT, dar și să inspire și să încurajeze aspirațiile fetelor care își doresc să urmeze o carieră în această industrie. Tinerele beneficiază de evenimente informaționale lunare, conferințe, sesiuni de socializare, orientare în carieră, mentorat, schimb de experiență și alte forme de întruniri pentru a valorifica oportunitățile de afirmare profesională în IT.

Pentru accelerarea startup-urilor, Proiectul TEKWILL a inițiat programul „XY Accelerator”. Timp de 4 luni, 5 companii locale sunt ajutate să-și dezvolte afacerile, prin suport operațional aprofundat și investiții financiare. Astfel, în cele aproximativ 1280 de ore de mentorat, antreprenorii lucrează cu specialiști în finanțe, comunicare și vânzări.

Details

Date:
June 29, 2020

Venue

Fintech Hub
Strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 59
Chișinău, Moldova, Republic of
+ Google Map
Shopping Cart
There are no products in the cart!
0