- This event has passed.
„TEKWILL ÎN FIECARE ȘCOALĂ” SE EXTINDE ȘI ÎN NORDUL ȚĂRII. ÎNREGISTREAZĂ-ȚI ȘCOALA PENTRU A STUDIA ÎN ACEST AN PROFESIILE VIITORULUI!
February 15, 2021 @ 1:02 pm - 5:00 pm
„Tekwill în fiecare școală” se extinde în regiunea de nord a țării! Din toamnă, mai mulți elevi vor studia profesiile viitorului în cadrul lecțiilor opționale, la școală. Astfel, ei vor avea posibilitatea să-și dezvolte gândirea creativă și cea critică, capacitățile de comunicare, abilitățile digitale și competențele necesare pentru piața muncii de mâine. Proiectul vine cu o viziune inovativă, cu noi cursuri care au un conținut digital de interacțiune permanentă, cu metodologii inovative pentru predare și învățare în clasă. Pentru anul academic care urmează, 22 de instituții de învățământ din nordul țării sunt așteptate să se înscrie la program și să beneficieze de un șir de oportunități și experiențe dedicate elevilor, care ulterior vor putea alege mai ușor o profesie în IT sau domenii conexe. Mai mulți profesori din regiune au fost invitați la un eveniment de prezentare a proiectului la Bălți.
Tatiana Alexeev, manageră a proiectului „Tekwill în fiecare școală”: „Dezvoltarea economică a societății depinde în mare măsură de profesiile pe care elevii de astăzi le vor îmbrățișa mâine. Prin intermediul celui mai complex program de cursuri extra curriculare – „Tekwill în fiecare școală” – ne dorim să contribuim la educația lor prin oferirea unor platforme care să îi ajute să obțină abilități și competențe adaptate la necesitățile pieții muncii. În anul curent, în cadrul proiectului pilot, am reușit să aducem profesiile viitorului în 77 de școli. Nu ne oprim aici. Până în anul 2024, ne dorim ca 90% din instituțiile de învățământ general și liceal din țară să facă parte din program.”
Pentru ca elevii să poată accesa cursurile oriunde s-ar afla, a fost creată o platformă specială – tekwill.online. Fiecare curs cuprinde 34 de lecții, care sunt studiate câte una pe săptămână, timp de un an sau doi ani academici consecutivi. Acestea includ resurse educaționale de tip text digital, lecții video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare și realizarea unui proiect final. Pe durata cursului, elevii pot adresa întrebări profesorilor atunci când au neclarități, nu pot duce la bun sfârșit un item sau vor să afle ceva nou.
Conținutul este disponibil în limba română, iar câteva deja și în limba rusă, fiind conceput în baza unei curricule divizată în patru domenii:
- Inteligența Artificială (cursurile: Programarea Agloritmilor in C/C++, Inteligența Aritificială)
- Dezvoltare Software (cursurile: Proiectarea și Dezvoltarea Web, Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile)
- Industrie Creativă (cursurile: Design Grafic, Video Storytelling)
- Leadership Antreprenorial (cursurile: Inteligenta Emoțională, Antreprenoriat).
Experiențele școlilor din Bălți participante la proiectul pilot
Pe durata anului academic 2020-2021, cursurile programului-pilot „Tekwill în fiecare școală” sunt predate în 4 instituții de învățământ din Bălți. Elevii acestora studiază 3 discipline ale proiectului: design grafic, proiectarea și dezvoltarea web și programarea algoritmilor în C/C++, sub îndrumarea a 10 profesori instruiți special pentru a preda cursurile proiectului.
Olga Elpujan, directoarea liceului teoretic „Ion Creangă” din Bălți: „În calitate de manager al unei instituții de învățământ, am aplicat la proiect din dorința de a le oferi elevilor posiblitatea de a obține mai multe competențe și pentru a-și dezvolta portofoliul digital. Împreună cu alte cadre didactice care predau profesiile viitorului în instituția noastră, am reușit să realizăm un șir de produse digitale datorită cursului de Design Grafic. Mai mult, proiectul ne-a oferit și echipamentul necesar pentru lecții, fapt pentru care suntem foarte recunoscători. Anterior, profesorii duceau lipsă de instrumente de lucru pentru a se pregăti la ore. Mulțumim proiectului „Tekwill în fiecare școală” și donatorilor pentru formarea din cadrul cursurilor, suportul didactic și curricula actualizată. Elevilor le sunt pe plac disciplinele noi, iar profesorilor le sunt asigurate toate condițiile pentru a realiza un proces didactic de calitate.”
Irina Mutruc, profesoară de limba engleză la liceul teoretic „Ion Creangă” din Bălți: „Sunt profesoară de limbi străine, dar acest lucru nu m-a împiedicat să devin mentor la cursurile „Tekwill în fiecare școală” și să predau Proiectarea și Dezvoltarea Web. Din dorința de a face funcțional site-ul instituției noastre de educație, am participat în programul de formare a profesorilor, unde am învățat cap-coadă cum să gândim și să creăm un produs. Pa parcursul programului de formare, m-am convins că fiecare poate însuși una dintre profesiile viitorului, dacă își dorește acest lucru. În prezent, copiii au acces la tehnologii informaționale, iar școala împreună cu profesorii au misiunea de a-i ajuta să progreseze și să se dezvolte pentru a putea face față ulterior cererilor de pe piața muncii.”
Profesorii sunt un pilon important în educația elevilor, iar pentru a-i învăța să predea disciplinele proiectului, și ei parcurg un program de formare alături de mentori experimentați în domeniu. În curând va fi dat startul sesiunilor de instruire pentru cadrele didactice, iar cei care vor să predea cursurile „Tekwill în fiecare școală” trebuie să se asigure că instituția de învățământ este înscrisă la program. Până în data de 22 februarie, reprezentanții școlilor și liceelor trebuie să completeze formularul pentru a deveni parte din cea mai mare comunitate de educație inovativă din țară.
Despre „Tekwill în fiecare școală”
Dezvoltarea proiectului „Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat și ale cetățenilor țării din Moldova sau diasporă (în cadrul campaniei de finanțare participativă a proiectului TwentyTu, a cărui start a fost dat în 2018), precum și a partenerilor externi de dezvoltare – USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova. De asemenea, proiectul este dezvoltat în colaborare cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Pe termen lung, proiectul are misiunea de a pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și de a crește o generație de oameni care să creeze acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.
Mai multe despre „Tekwill în fiecare școală” pe www.tekwill.md.