Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Tekwill Expo Day: roboți, drone, realitate virtuală și ateliere de formare

June 23, 2022 @ 10:00 am - 7:00 pm

La 5 ani de activitate, comunitatea TEKWILL celebrează tehnologia prin inovație, știință și sute de inițiative care au dat viață ideilor ce schimbă lumea. Zeci de proiecte dedicate dezvoltării forței de muncă în IT și a antreprenoriatului au produs impact major și au demonstrat că lumea digitală poate depăși orice bariere pentru a conecta o țară la viitor.

Pe 23 iunie, ora 10:00, toți entuziaștii sunt invitați la TEKWILL Expo Day (str. Studenților 9/11), pentru a descoperi tehnologii și produse create și utilizate de tinerii noștri, un „imposibil” care era greu de transformat în realitate în urmă cu câțiva ani. Astfel, Tekwill își va deschide ușile pentru toți beneficiarii programelor sale, dar și pentru publicul larg, companiile IT, participanții programelor, IMM-urile beneficiare ale produselor dezvoltate, profesori, elevi, copii și părinți. Evenimentul își propune să expună toate tehnologiile dezvoltate și implementate de Tekwill și care sunt utilizate în procesul educațional. Tekwill Expo va prezenta o serie de proiecte elaborate de către elevii și mentorii programelor, precum și ateliere de lucru pentru fiecare grup-țintă: copii, elevi, elevi din școli profesionale, profesori, îmbinând componenta educațională cu activități distractive, tombole cu premii destinate cunoașterii programelor inginerești.

Agenda Tekwill Expo Day:

Înregistrarea participanților

Expoziția proiectelor Tekwill în fiecare Școală

La expoziție vor fi reuniți echipele participante din concursul “Tekwill Junior Ambassadors” și beneficiarii pentru care au fost dezvoltate peste 150 de produse și proiecte ce urmează a fi implementate și preluate de micile afaceri din RM (pensiuni turistice, restaurante, mici afaceri rurale, ONG-uri și alte entități juridice). Lucrările prezentate în cadrul expoziție au fost dezvoltate la disciplinele: Design Grafic, Proiectare și Dezvoltare de Aplicații Mobile.

Ceremonia Oficială – Cuvânt de salut:

Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova;

Iurie Țurcanu, Viceprim-ministru pentru Digitalizare din Republica Moldova;

Anatolie Topala, Ministru al Educației și Cercetării din Republica Moldova;

Janis Mazeiks, Șeful Delegației UE în RM;

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în RM;

Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID Moldova;

Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă UNDP;

Viorel Bostan, Rectorul UTM;

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice ATIC.

Premiera câștigătorilor “Tekwill Junior Ambassadors”

Echipele câștigătoare din cadrul concursului vor fi invitate pe scenă pentru a-și primi premiile meritate.

Școala Digitală

Prezentarea partenerilor internaționali și programelor educaționale ce vor sta la baza inițiativei. Anunțarea celor 30 de școli beneficiare ale inițiativei “Școala Digitală” ce urmează să parcurgă un program complex de transformare digitală sub ghidarea echipei de experți internaționali și locali.

Premiera echipelor câștigătoare Hackathon: Soluții Tech pentru Mediu și Hackathon: Eco Schools

Echipele câștigătoare din cadrul concursurilor vor fi invitate pe scenă pentru a-și primi premiile meritate.

Start Program de Formare “Tekwill în Fiecare Școală” pentru profesori

Programul de Formare de vară marca “Tekwill în Fiecare Școală” startează pentru alte 600 de cadre didactice care urmează să predea disciplinele Tekwill în instituția lo de învățământ începând cu anul de studiu 2022-2023

Încheierea ceremoniei oficiale – Sesiuni/Workshopuri/Expoziție

Sesiuni introductive Tekwill în Fiecare Școală pentru profesori

Cadrele didactice vor fi invitate în sălile Tekwill pentru sesiunea introductivă cu Mentorul cursului selectat

14:00 – 15:00

 1. Air hockey
 2. Buzz Wire Game
 3. Arduino puzzle
 4. IQ puzzle
 5.  Jenga game

16:00 – 17:00

 1. Demo confec’ionare bijuterii 3D
 2. Workshop utilizare ciocanelor de lipit. Concurs cu ciocanele de lipit

17:00 – 18:30

 1. Jocuri distractive pentru tineri
 2. Expoziție proiecte CTM

 

 

14:00 – 18:30

 1. Young Mechanic (5-6 years)
 2. Milo (7-9 years)
 3. Robomaker (10-12 years)
 4. Smart Lab (12-16 years)
 5.  STEAM Workshops

 

 

14:00 – 18:30

 1. Various Games
 2. Workshop – Laser, Exhibition
 3. Workshop – CNC
 4. Workshop – 3D, Exhibition

 

 

14:00 – 18:30

 1. Design Grafic
 2. Web
 3. Aplicații Mobile
 4. Antreprenoriat
 5. Inteligența Artificială

 

 

14:00 – 15:00

 • Expo

15:00 – 16:00

 • Sesiune de orientare în cariera IT. “Vreau în IT, de unde încep?” Speaker: Alina Scutaru, compania ISD.

16:00 – 17:00

 • “Importanța testării software în dezvoltarea continuă” Speaker: Andrei Secu, compania CodeFactory

17:00 – 18:30

 • Expo

 

 

Tombolă Câștigători

Ce poți face la Tekwill Expo Day?

 • Admiri expoziții tematice de inovații și te bucuri de show – Startul evenimentului va fi dat la ora 10.00, atunci când orice vizitator pasionat de tehnologii va avea acces în 2 zone tematice dedicate expozițiilor. În curtea Tekwill, oaspeții vor admira mai multe standuri, la care vor fi expuse și simulate unele dintre cele mai ingenioase inovații. Dronele, roboții de competiție sau mașinile aerodinamice vor crea un spectacol greu de refuzat pentru micii fani ai tehnologiilor.
 • Participi la activități în aer liber pentru copii, care vor fi organizate pentru copii și adolescenții de vârste diferite. Școlarii sunt invitați să participe la traininguri de matematică interactivă și STEM, alături de fabuloșii mentori ai Tekwill Academy Kids. Cei pasionați de mecanică vor putea pune în mișcare mai multe trenuri, macarale sau excavatoare cu ajutorul anumitor tehnologii. De asemenea, vor putea fi implicați în jocuri pe tabletă cu ajutorul matricii LED, iar mai mulți roboți multifuncționali, autonomi vor fi programați să realizeze misiunea specială de a scoate adversarul din ringul de joc, respectând reguli prestabilite.
 • Descoperi programe educaționale – „Tekwill în Fiecare Școală” va reuni participanții concursului „Tekwill Junior Ambassadors” și beneficiarii pentru care au fost dezvoltate peste 150 de produse și proiecte ce urmează a fi implementate sau preluate de micile afaceri din RM. Lucrările prezentate în cadrul expoziției au fost dezvoltate la disciplinele: Design Grafic, Proiectare și Dezvoltare Web, Antreprenoriat, Inteligență Artificială și Proiectare și Dezvoltare de Aplicații Mobile. Printre beneficiari se numără: pensiuni turistice, restaurante, mici afaceri rurale, ONG-uri și alte entități juridice.
 • Afli despre lansarea unei noi ediții a programului de formare „Tekwill în Fiecare Școală” pentru alte 600 de cadre didactice care urmează să predea disciplinele TIFS din toamna acestui an. Timp de 8 săptămâni, profesorii vor fi instruiți pe platforme online de către o echipă de mentori, specialiști în domeniu. Fiecare beneficiar va prezenta un proiect final ce va certifica însușirea noii discipline.
 • Cunoști școlile care vor trece prin procesul de „transformare digitală” – Vor fi anunțate cele 30 de școli beneficiare ale inițiativei „Școala Digitală”. Aceste școli urmează să parcurgă un program complex de transformare digitală sub ghidarea partenerilor internaționali în educație și a echipei locale de experți.
 • Participi la ateliere de jocuri interactive – Clubul Tinerilor Makeri va organiza o serie de ateliere distribuite pe domenii: Jocuri (partea interactivă), crearea de articole de bijuterii, utilizarea ciocanului de lipit pentru crearea de mici piese de artă, expunerea diverselor lucrări și proiecte, inclusiv case inteligente, dispozitive electrice, bărci create de elevi.
 • Cunoști prototiparea și imprimantele 3D. FabLab Chișinău va veni cu expoziția proiectelor dezvoltate în spațiile dedicate prototipării. Totodată, vizitatorii vor putea participa la un atelier dedicat tăierii cu laser, lucrului cu CNC sau modelării și imprimării unui obiect la imprimanta 3D.
 • Înveți și participi la sesiunile de orientare în cariera IT, acolo unde profesioniștii în domeniu ne vor vorbi despre primii pași pe care ar trebui să îi faci pentru a evolua în domeniul IT, dar și valoarea QA inginerilor în lumea agilă a tehnologiilor.
 • Descoperi inovațiile Universității Tehnice a Moldovei, care va completa Tekwill Expo cu mecatronică și tehnologii, care au drept scop prezentarea aspectelor de inginerie și oferirea de cunoștințe pentru diverse grupuri de oameni.

Iar dacă multitudinea de activități pe care ți le-am pregătit la Tekwill Expo Day nu ți-a captat interesul, te invităm să ne vizitezi pentru a te servi cu o înghețată rece, dar și cu alte surprize. Am pregătit o tombolă cu premii de nerefuzat.

Notează-ți în calendar: Pe 23 iunie, vino la Tekwill! Urmărește toate detaliile pe pagina noastră de Facebook.

Details

Date:
June 23, 2022
Time:
10:00 am - 7:00 pm
Event Category: