Skip to content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

TEKWILL – EXPERT ÎN PROIECTE EDUCAȚIONALE CARE NE PREGĂTESC PENTRU PROFESIILE DE MÂINE

June 4, 2020

Investițiile majore pentru formarea și dezvoltarea forței de muncă sunt esențiale pentru creșterea competitivității economice, a productivității și a capacității de a înregistra progrese, în special, în industria IT din Moldova. Principiul este aplicat de proiectul TEKWILL – un pilon important în pregătirea forței de muncă adaptată necesităților actuale ale pieței, pentru industria IT sau pentru alte domenii conexe, în care cunoștințele de specialitate sunt la mare căutare. În acest sens, în cadrul Proiectului sunt dezvoltate mai multe programe educaționale pentru elevei și training-uri destinate studenților, profesioniștilor IT, dar și celor care-și doresc să-și schimbe domeniul de activitate, în concordanță cu cerințele pieței. Proiectul TEKWILL este implementat cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei.

Specialiștii implicați în proiect își propun să diversifice, să multiplice și să exploreze în continuare noi programe educaționale care să deschidă tinerilor calea spre noi și multiple oportunități. În ultimii 3 ani, aproximativ 52000 de persoane au devenit beneficiarii inițiativelor educaționale și antreprenoriale ale TEKWILL, 34% dintre acestea fiind femei.

 

  1. Programe dedicate studenților și universităților

 

Tekwill Academy oferă programe de studii ajustate tendințelor pieței, care sunt elaborate împreună cu mai multe companii IT și vizează atât cunoștințele tehnice cât și dezvoltarea abilităților soft. Vorbim despre programe ce au ca scop creșterea nivelului de pregătire a profesioniștilor în domeniile de specialitate (cu training-uri în domeniile Java Fundamentals, SQL Fundamentals, Networking &amp, Cyber Security, Web Development, Quality Assurance, Python etc.), iar cursurilor vor continua să se îmbunătățească datorită cooperării cu mai multe companii de renume internațional (Oracle, Microsoft) și local (Amdaris, Endava, Inthergroup, Ellation, Gilat etc.). Proiectul cuprinde și programe de dezvoltare a abilităților manageriale, a eficienței personale – identificate de reprezentanții sectorului IT ca fiind esențiale pentru profesioniștii care gestionează proiecte ample. Astfel, Tekwill Academy își propune să ofere 17 cursuri unice de formare, de care să beneficieze peste 2000 de oameni în fiecare an.

 

Certificări internaționale în domeniu pentru studenți și profesioniști. Una dintre cele mai actuale tendințe înregistrate în domeniul IT sunt certificările internaționale care atestă cunoștințele candidatului. Mai mult, aceste certificate le oferă posibilitatea unei creșteri pe scara profesională, dar și susținerea necesară pentru dezvoltarea ulterioară, fiind totodată și o parte importantă a planului de dezvoltare a resurselor umane din cadrul marilor corporații. Iar pentru a creștere rata de angajare în rândul absolvenților de facultate, Proiectul TEKWILL dezvoltă un program de burse destinat studenților, oferindu-le posibilitatea de a obține unele dintre cele mai solicitate certificări internaționale pe parcursul anilor de studii.

 

Programe destinate profesorilor. La nivel național, proiectul TEKWILL continuă să consolideze competențele profesorilor din universități prin susținerea acestora în adaptarea, creșterea competențelor didactice și formarea continuă la cerințele pieței, astfel încât metodele utilizate în procesul educațional să fie în conformitate cu standardele internaționale pentru pregătirea noii generații de profesioniști. Aproximativ 50 de profesori vor putea să solicite anual până la 2 programe de instruire necesare. Pe lângă aceste traininguri, se planifică lansarea unui program de Burse Universitare. Inițiativa va oferi posibilitatea ca programele universitare de studii să fie completate cu bune practici din experiența internațională, întrucât unele materii vor fi predate chiar de profesori străini. Vorbim despre domenii precum: software development, securitate cibernetică, inteligență artificială, machine learning, analiză de date, dezvoltarea afacerilor etc.

 

Programul „Tekwill Ambassadors: ediția UTeach” este dedicat profesorilor universitari, și îi încurajează să ajusteze programul de studii tendințelor pieței muncii, cu includerea de idei inovative. În acest context, în 2020, proiectul TEKWILL a selectat 13 candidați în bază de concurs. Fiecare dintre ei primește asistență tehnică/echipament/instruire sau suport logistic, pentru a spori capacitatea profesorilor universitari în dezvoltarea curriculelor digitale, introducerea noilor metode de instruire IT, îmbunătățirea abilităților profesionale sau promovarea carierei IT în rîndul tinerilor. Fiecare dintre ei primește asistență în valoare de pînă la 2000 dolari SUA.

 

  1. Programe educative destinate elevilor

 

TEKWILL Academy Kids (TAK) este într-un proces continuu de îmbunătățire a programelor de studii destinate copiilor și adolescenților. Scopul principal al acestei inițiative este să creeze programe inovative și metodologii, care să poată fi replicate și predate de către filialele altor centre TAK și de către cadre didactice independente. TAK colaborează continuu cu mai multe companii, inclusiv IT, pentru a crea programe de studii, care să le permită participanților să poată testa de la o vârstă fragedă domeniile viitorului: robotică, videblogging, pictura digitală, animație.

Industria de gaming și sporturile digitale constituie zona de interes maxim a proiectului. Iată de ce, TAK organizează Campionatul național de eSports, care implică și reprezentanți ai sectorului privat pentru a sprijini echipele participante și pentru a crea o echipă națională care să poată să ne reprezinte țara la competițiile internaționale.

 

Tekwill în fiecare școală” este un program complex de cursuri extra-curriculare online, care își propune să dezvolte abilitățile copiilor, pentru a fi mai pregătiți pentru profesiile de mâine. Inițiativa prevede dezvoltarea mai multor conținuturi gratuite pe domenii prioritare accesibile tuturor instituțiilor de învățământ secundar general din Republica Moldova. Tekwill în fiecare școală” își propune transformarea educației din RM, atât prin dezvoltarea de conținut digital interactiv, cât și prin introducerea în procesul de predare și învățare din cadrul instituțiilor de învățământ a noilor metodologii: învățarea mixtă („blended learning”) și clasa inversată („flipped classroom”). Beneficiarii vor putea accesa următoarele cursuri: Programarea Algoritmilor în C / C ++, Inteligența Artificială, Proiectarea și Dezvoltarea Web, Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Design Grafic, Video Storytelling, Inteligența Emoțională, Antreprenoriat. Cursurile pot fi studiate în mod individual, cât și ghidate de un profesor în timpul orelor, prin introducerea acestora ca discipline opționale. Lecțiile sunt prevăzute pentru elevii cu vârste cuprinse între 13-19 ani.

 

III. Programe lansate de comunitate

 

Învățământul de la distanță a lansat noi provocări pentru comunitatea educațională din Moldova. Acum elevii și profesorii pot găsi toate lecțiile necesare pe o singură platformă – invat.online – pagină construită după modelul „sălilor de clasă virtuale”, care permite fiecărui cadru didactic sau instituții de învățământ să integreze link-uri, videoclipuri, imagini cu un conținut relevant pentru temele din curricula școlară. Tot aici, elevii pot găsi și alte materiale pe care își doresc să le studieze. Circa 92,000 utilizatori unici au beneficiat de resursele educaționale distribuite de către învăț.online pe perioada pandemiei.

 

Susținerea inițiativelor private. Una dintre direcțiile proiectului este sprijinirea inițiativelor educaționale ale sectorului privat și extinderea oportunităților de învățământ în regiunile cu un mare potențial pentru dezvoltarea sectorului TIC. Dintre 12 proiecte selectate, 4 proiecte presupun susținerea inițiativelor în domeniul educațional. 50% din costurile programelor vor fi susținute de proiectul Tekwill finanțat din sursele USAID și ale Suediei, iar 50% va constitui suportul din partea companiilor private. Aceste inițiative vizează instruirea femeilor în aspecte de abilități digitale, introducerea instrumentelor de evaluare pentru universități, crearea conținuturilor digitale și a platformelor IT pentru acces la distanță.

 

  1. Programe dedicate absolvenților IT și altor profesioniști

 

Încurajarea alegerii unei cariere în IT. Tradițional, pentru promovarea carierei în IT, TEKWILL organizează o campanie de informare a publicului. Astfel, o serie de materiale video sunt promovate prin intermediul mass-media naționale. Protagoniștii istoriilor de succes sunt reprezentanți ai companiilor IT care au reușit să obțină succese remarcabile în domeniu, dar și motivația care i-a adus în prezent. Materialele contribuie la demistificarea rolurilor în IT și la combaterea stereotipurilor referitoare la rolurile în sectorul IT.Tot pentru încurajarea alegerii unei cariere în domeniul IT, TEKWILL organizează un eveniment dedicat. Acesta este destinat tuturor tinerilor și tinerelor care studiază specialități în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în cadrul instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic. Evenimentul include sesiuni de ghidare referitoare la teme actuale din domeniu, dar și sesiuni informative despre oportunitățile pentru internship-uri și condițiile de angajare și își propune să dezvolte conexiune între absolvenți și angajatorii din domeniu. De asemenea, proiectul TEKWILL desfășoară campanii de informare – „Alegeți o carieră în IT” – și în școli. Aceasta are loc sub forma unor sesiuni de ghidare pentru elevii claselor X-XII.

 

  1. Programe dedicate încurajării femeilor de a urma o carieră în domeniul TIC

 

Tradițional, și în acest an, TEKWILL planifică desfășurarea campaniei „Fetele pot face IT” (“Girls can do IT”). Sesiunile de orientare în carieră vizează elevele de liceu și gimnaziu (clasele IX-XII), iar scopul inițiativei este de a comunica beneficiile unei cariere IT și de a furniza informațiile principale despre oportunități și perspectivele ce pot fi explorate. În continuarea campaniei, vor fi organizate o serie de evenimente de două zile, dedicate fetelor din treapta gimnazială și liceală. Activitatea își propune să aprofundeze cunoștințele despre această industrie prin motivarea și sesiunile de informare, dar și să le ofere posibilitatea să testeze una dintre meseriile de top în cadrul workshopurilor tematice. Pînă în prezent circa 1500 fete au beneficiat de sesiuni similare.

Eveniment Tech Women in ICTTech Women Summit este un eveniment de o zi, dedicat femeilor care sunt deja în domeniul IT, precum și studentelor sau proaspetelor absolvente care doresc să facă o schimbare în carieră. Scopul evenimentului este de a oferi participanților posibilitatea de a obține cunoștințe valoroase în domeniu și, de asemenea, de ale motiva să joace un rol activ în comunitatea IT locală, împărtășindu-și experiență și realizările. Evenimentul urmărește, de asemenea, schimbarea percepției asupra rolului femeilor în IT și consolidarea comunității locale. Summit-ul este format dintr-o parte motivațională și sesiuni informative în funcție de interesele participanților. Aceasta din urmă va acoperi subiecte din domeniile Management, software development sau altele și vor aduce în centrul atenției cele mai recente tendințe și inovații din domeniu. Evenimentul va pune la dispoziția participanților oportunități importante de a învăța de la liderii industriei, de a se conecta, de a se inspira și de a explora perspective care le pot schimba fundamental calea profesională.

 

Platforma TechWomenO atenție specială este acordată creării și consolidării rețelei TechWomen. Programul a debutat în 2019 cu selectarea a 11 Ambasadoare TechWomen de către membrii comunității și implicarea lor în promovarea carierei TIC în rândul fetelor. Activitatea este interconectată cu alte industrii și are ca scop promovarea numai profesionistelor IT din Moldova și oferirea de oportunități de networking la nivel internațional. Platforma oferă posibilitatea de interacțiune, schimb de opinii, networking și consolidarea rețelei de profesioniste din domeniu.

 

Details

Date:
June 4, 2020

Venue

Fintech Hub
Strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 59
Chișinău, Moldova, Republic of
+ Google Map
Shopping Cart
There are no products in the cart!
0