Skip to content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

TEKWILL – CU GRIJĂ PENTRU COMUNITATE!

July 7, 2020

TEKWILL este un actor social responsabil, care pe lângă dezvoltarea proiectelor educaționale și antreprenoriale, promovează incluziunea socială, egalitatea de gen, dezvoltarea comunitară și durabilitatea mediului. Urmând tendințele internaționale, în ultimii ani, TEKWILL a devenit cartea de vizită a sectorului IT din Moldova prin implementarea unor programe și concepte inovative, dar și punctul de conexiune al comunităților care gândesc progresist și demonstrează zilnic pasiune, responsabilitate și implicare.

Încurajarea modului sănătos de viață și protejarea mediului ambiant

Sistem de iluminare eficient. Prin adoptarea unor concepte inovative pentru protejarea mediului, Tekwill a devenit un trendsetter în Republica Moldova. Astfel, sistemul de iluminare al centrului este bazat în totalitate pe LED-uri, fapt ce permite utilizarea electricității în mod eficient în cadrul evenimentelor, programelor de studii sau în activitatea zilnică a rezidenților hub-ului.

Stații de încărcare a automobilelor electrice. Instalarea stațiilor de încărcare electrice a fost următorul pas către transformarea proiectului TEKWILL într-un spațiu ecologic și popularizarea unui stil de viață sănătos în rândul comunității tehnologice. Astfel, Tekwill susține condusul ecologic și contribuie la un mediu mai curat și mai echilibrat.

Sală de sport pentru rezidenți. Pentru promovarea modului sănătos de viață, „Tekwill” a amenajat o sală de sport dotată cu echipamente necesare și care poate fi utilizată de către rezidenții centrului. Sala este vizitată constant de cca 60% dintre rezidenții aflați în campus.

Închirierea bicicletelor. În parteneriat cu Velopoint, o inițiativă locală pentru furnizarea de servicii de ciclism și biciclete gratuite, TEKWILL a dezvoltat o politică axată pe stilul sănătos de viață. Astfel, toți rezidenții hub-ului „Tekwill” au posibilitatea să închirieze biciclete și să facă mișcare la o plimare prin împrejurimi.

Colectare selectivă a deșeurilor. Tekwill și-a reconfirmat atitudinea eco-friendly și prin colectarea selectivă a deșeurilor. Mai mult, în cadrul centrului, a fost plasată o cutie pentru colectarea bateriilor uzate, telefoanelor și altor echipamente folosite cu scopul de a le recicla. De asemenea, TEKWILL promovează colectarea sticlelor de plastic și separarea deșeurilor alimentare. Rezidenții sunt încurajați să renunțe la cănile de cafea de unică folosință și să le folosească pe cele personale.

Promovarea incluziunii sociale și a egalității de gen

Condiții de lucru mai prietenoase mamelor. Pentru a sprijini femeile care alăptează, dar își doresc să revină la muncă, TEKWILL a creat un spațiu dedicat mamelor pentru îngijirea copiilor.În acest fel, femeile sunt încurajate să combine munca și creșterea copiilor în același timp. Asta pentru că într-un mediu lucrativ bazat pe comunicare deschisă și șanse egale, oamenii sunt capabili să-și dezvolte talentul și să progreseze.

Inițiative pentru susținerea fetelor și femeilor în IT. Proiectul TEKWILL continuă să-și centreze acțiunile pe abilitarea mai multor fete și femei să urmeze cursuri STEM, să beneficieze de programe tech de calitate și să aleagă o carieră IT. Scopul programelor este de a le oferi oportunități egale și posibilitatea de a obține joburi bine-plătite, pentru o independență financiară și contribuție în mod egal la creșterea economică a țării. Printre acestea sunt:

  • „Tech Women Ambassadors”. Efortul TEKWILL de a încuraja creșterea numărului de fete și femei să urmeze o carieră în IT a generat inițiativa „Tech Women Ambassadors”. 11 femei ambasadoare, cu o reprezentare deosebită în comunitate și afaceri, s-au angajat să acționeze și să sprijine fetele și femeile, sporindu-le încrederea în sine, abilitățile profesionale și motivația pentru educația STEM. 330 de femei s-au alăturat platformei și peste 15 întâlniri au fost organizate.
  • „Girls can do IT”. TEKWILL a continuat campania dedicată pentru a inspira elevele claselor a X – XII-a să urmeze o carieră în IT. Sute de fete din toată țara au participat la sesiunile de orientare profesională, au aflat despre oportunitățile, beneficiile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul TIC și au întâlnit femei de succes din IT, care au vorbit despre cariera lor.

Participarea femeilor la programele TEKWILL a ajuns la 42,24% (aproximativ 17.500 beneficiari) din numărul total de participanți. În cadrul campaniei #AlegCarieraIT, TEKWILL, cu sprijinul USAID Moldova, Suediei și UN Women Moldova, a continuat promovarea tehnologiilor informațioale, încurajând femeile să fie următorii lideri IT din Moldova.

Susținerea inițiativelor comunitare pentru dezvoltare durabilă

„Tekwill” își centrează acțiunile pe susținerea inițiativelor comunitare, care încurajează gândirea inovativă, colaborările de success și utilizarea instrumentelor digitale pentru binele societății.

Grupul local „BEST Chișinău”. În cadrul proiectului, TEKWILL a sprijinit etapa locală a competiției „European Best Engineering Competition” Chișinău (EBEC), un eveniment organizat de BEST Chișinău, la care echipele de studenți au avut posibilitatea de a-și testa abilitățile soft și cele tehnice, dezvoltându-și creativitatea și muncind în echipă. EBEC este o competiție europeană de inginerie, care are drept obiectiv principal dezvoltarea competențelor personale și intelectuale ale studenților. Acest proiect este dezvoltat printr-o structură piramidală compusă din trei faze: 88 de runde locale, 15 rundenaționale și regionale, și 1 rundă finală, având peste 6.500 de studenți din 32 de țări. EBEC Chișinău este runda națională în care câștigătorii rundei locale din Moldova concurează între ei și obțin acces la runda finală.

Competiția „Climate LunchPad”. Proiectul TEKWILL s-a asociat cu inițiativa Climate LunchPad – proiect ce are drept scop accelerarea ideilor inovative, pentru un viitor cu emisii reduse de carbon și dezvoltarea unei economii mai ecologice. Climate LunchPad este cea mai mare competiție de idei de afaceri de la Cleantech. Misiunea sa este de a atrage potențiale tehnologii inovatoare în Europa și de a crea oportunități pentru inovatori, în sensul atenuării schimbărilor climaterice către o dezvoltare durabilă.

Conferința națională ,,Young Energy Leaders”. De mai mulți ani, TEKWILL este partenerul Yes Europe Organization în promovarea durabilității energetice. Anual, în cadrul conferinței, comunitatea interesată de politicile de eficiență energetică și protecția mediului se implică în discuții și dezbateri referitoare la sursele regenerabile de energie, viitorul energetic, alternative și provocări pentru Moldova împreună cu reprezentanți ai companiilor locale din energetică. În acest sens, TEKWILL continuă să susțină specialiștii și entuziaștii dedicați reducerii poluării prin inițiative inteligente și durabile.

Programul„Uteach”. Inițiativa oferă oportunități de dezvoltare și resursele necesare pentru toți cei interesați să atingă performanțe în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor. Prima ediție a programului a vizat aplicarea automatizării în agricultură, prin dezvoltarea unui produs pentru companii interesate de utilizarea tehnologiilor de cultivare automată a plantelor (Intelligent FarmBot). Este vorba de un sistem care își propune să gestioneze plantarea automată, monitorizarea online a proceselor de creștere, identificarea paraziților și îndepărtarea acestora, dar și controlul automat al condițiilor de microclimat. Evenimentul a contribuit la îmbunătățirea abilităților studenților în aplicarea sistemelor automate inteligente în domeniul agricol.

Proiectul TEKWILL – Revoluția începe!

Proiectul TEKWILL este implementat de AsociațiaNațională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!” Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Details

Date:
July 7, 2020
Shopping Cart
There are no products in the cart!
0