Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

EBEC (EUROPEAN BEST ENGINEERING COMPETITION) 2020. ETAPA LOCALĂ

March 2, 2020

În data de 28-29 februarie în Centrul de dezvoltare a industriilor creative – Artcor, s-a desfășurat EBEC Chișinău 2020. Au fost prezenți 48 de participanți entuziasmați și pregătiți de o nouă provocare și experiență. Aceștia au dat dovadă de curaj, și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în public și au ieșit în evidență prin participare.

EBEC (European BEST Engineering Competition) este o competiție organizată la nivel european, care se adresează tuturor studenților interesați să dea viață unor idei ingenioase. Aceasta este concepută pe trei niveluri: etapa locală, regională și finală, având la bază două probe care se desfășoară simultan: Case Study (participanții trebuie să ofere cea mai potrivită și practică soluție pentru rezolvarea unei probleme din societate sau business) și Team Design (participanților li se oferă un set de materiale pentru a construi un dispozitiv care îndeplinește o sarcină anumită).

EBEC Chișinău 2020 este una din cele 84 etape locale desfășurate în Europa.

 

Anul acesta la proba Case Study s-a propus de a aduce soluții de rezolvare a celebrei arhitecturi din 1986, care astăzi se află într-o stare deplorabilă – “Romaniţa”. Sarcina echipelor a fost de a transforma această clădire într-un loc turistic, administrativ sau economic, atrăgând cât mai mulți investitori și excluzând ideea de a mai fi folosită ca bloc locativ. La această probă studenții și-au exersat abilitățile analitice și de prezentare.

 

Pe când la proba Team Design participanții au trebuit să construiască un dispozitiv care să aibă capacitatea de a măsura 30 de secunde. Aceștia au pus în practică cunoștințele teoretice și și-au încercat abilitățile tehnice în realizarea unei construcții inginerești care îndeplineşte anumite condiţii de rezistenţă, stabilitate şi mobilitate, în doar 6 ore.

 

Ținem să-i remarcăm pe cei care au demonstrat ambiție și creativitate, câștigând etapa locală: echipa ,,RIGID”, proba Team Design, alcătuită din Radu Păpușoi, Veronica Bologan, Grigorii Buza și Lungu Cristian studenți ai Facultății Calculatoare Informatică și Microelectronică și echipa ,,CIC”, proba Case Study compusă din Racu Tudor, Gobelez Denis, Ciobanu Valeria și Cernei Victoria de la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru. Aceste 2 echipe vor concura cu alte 8 echipe la etapa regională EBEC ce se va desfășura în Cluj-Napoca.


echipa ”CIC” echipa ”Rigid”

 

Suntem siguri că emoția trăită în timpul realizării sarcinilor și cea din timpul prezentărilor nu se compară cu nimic și, de aceea, au fost întrebați câțiva participanți care au fost trăirile acestora. Ce i-a determinat să se înscrie la competiția inginerească EBEC Chișinău 2020, ce emoții au avut când au aflat sarcina, în timpul prezentării și dacă această participare le va fi utilă pe viitor?

Irina Bacal, studentă FCIM parte din echipa ,,GoalSeekers”, proba CS :
“M-a determinat să mă înscriu colega mea, Augustina Rotari care este membru activ a organizației BEST Chișinău și mulțumesc ei foarte mult și dorinței de a mă implică într-o competiție inginerească, care de fapt a fost prima experiență de acest gen. M-am simțit bine în timpul realizării sarcinii, am avut puține emoții în timpul prezentării, dar au fost binevenite. Cred că această experiență a fost una utilă, în primul rând, am avut șansa să-mi încerc puterile și să cunosc noi persoane.”

Nicoleta Ursu, studentă FCIM, parte din echipa ,,Kupper” de la proba TD: “Am participat la ediția precedentă EBEC și am decis să încerc și anul acesta. Am simțit un sentiment plăcut de competitivitate și am rămas foarte surprinsă când ni s-au cerut telefoanele, pentru că așa știam la sigur că ideile vor fi cu adevărat gândite și nu plagiate, iar lucrările vor reprezenta direct nivelul de ingeniozitate și cunoștințe al fiecărei echipe. Sarcina mi-a părut interesantă și provocatoare, iar procesul de dezvoltare a fost unul vesel cu multe zâmbete în cadrul echipei. Cred că această experiență îmi va fi utilă pe viitor, am reușit să aflu lucruri noi și să lucrez eficient în echipă. La sigur voi mai participa la următoarele ediții.”

Ciobanu Valeria, studentă FCGC, proba CS parte din echipa CIC:
“Când Cristian Șindila, membru BEST Chișinău și unul din organizatorii acestui eveniment m-a informat despre competiția inginerească EBEC, mi-am zis că trebuie să încerc să particip. În primul rând, ca să capăt experiență și pentru că mi s-a părut destul de interesant și interactiv. Aflând tema sarcinii, împreună cu membrii echipei ne gândeam să facem ceva original, iar principala sursă de inspirație să fie ideile noastre. În timpul prezentării, bineînțeles, că am avut emoții, dar au fost constructive și care au redat starea de entuziasm și fericire din ochii noștri în acel moment. Marea ne-a fost mirarea și mai mari emoțiile, când juriul a anunțat că noi suntem echipa câștigătoare și că vom merge la etapa regională a concursului. Când te aștepți mai puțin, exact atunci primești mai mult. Am înțeles că lucrând în echipă poți avea și rezultat. Am înțeles că nu e cel mai important câștigul, dar experiența pe care o primești, oamenii pe care îi întâlnești și cu care faci schimb de cunoștințe și înveți lucruri utile pentru viitor.”

Radu Popusoi, student FCIM, proba TD, echipa ,,RIGID” ne-a împărtășit și el experiența care a trăit-o în timpul competiției:

“În primul rând, motivul pentru care m-am înscris la EBEC este pentru a participa și a aplica cunoștințele mele în domeniul tehnologic și al design-ului la sarcina care a fost propusă de organizatori. Să fiu sincer, când am aflat sarcina, văzând ce materiale avem pe masă, m-am blocat pe cateva minute. Nu vedeam și nu auzeam nimic în jur, mă gândeam la soluții, la idei și cum trebuie de realizat acest prototip. În timp, discutând cu echipa, analizând ideile fiecăruia din noi, ne-am decis și am pornit munca asupra prototipului. În timpul realizării am întâmpinat multe probleme și erori care trăgeau din timpul ce se scurgea de pe ecran. Însă, când am prezentat, am devenit mai liberi și gata moral de a expune ce am realizat, prototipul fiind perfect funcțional. Acest eveniment a fost foarte util pentru mine dar cred că și pentru alți tinerii studenți, viitori ingineri. Va suna puțin narcisist, dar eram siguri că vom câștiga. Am crezut în noi, am sperat la asta cu toții. Ne-am dat silința, am muncit, iar în final munca noastră a fost remunerată cu locul întâi și plecarea la etapa regională în România, Cluj-Napoca.”

Menționăm că EBEC Chișinău 2020 a fost organizat cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suediei în cadrul Proiectului ”Tekwill”, cât și suportul: Universității Tehnice a Moldovei, Centrului de dezvoltare a industriilor creative – Artcor, AGEPI – Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală și DGETS – Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, FabLab Chișinău și Clubul Ingineresc MicroLab.

Organizația BEST Chișinău îndeamnă toți studenții care s-au înscris la această competiție să nu se oprească aici, ci să participe pe viitor la câte mai multe evenimente!

Urmărește pagina de Facebook și Instagram (@best_chisinau) a BEST Chișinău pentru a nu rata activitățile pe care le pregătesc.

Details

Date:
March 2, 2020

Venue

Fintech Hub
Strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni 59
Chișinău, Moldova, Republic of
+ Google Map