
- This event has passed.
CINCI IDEI DESPRE EDUCAȚIE, IT ȘI VIITOR, DE LA DAVOS, PENTRU TOATĂ LUMEA
January 25, 2017 @ 4:15 pm - 5:00 pm
Zilele acestea pământul se rotește în jurul orașului elvețian Davos. Aici se desfășoară ”summitul summiturilor”, cum îl descriu organizatorii înșiși, World Economic Forum, întrevederea anuală liderilor mondiali din toate domeniile – politică, economie, tehnologie, cultură, religie și nu doar.
Am făcut o scurtă trecere în revistă a celor mai memorabile idei enunțate aici, în raport cu noile tehnologii informaționale, educație și viitorul nostru comun. Curios și, totodată, fascinant e că aceste subiecte se regăsesc în mai toate discursurile și panelurile de discuții de până acum. Așadar, iată cum văd lucrurile oamenii care schimbă lumea, la propriu și la figurat:
”Legături primejdioase” cu implicarea componentei IT sau, totuși, In Technology we trust ?
Ce legătură este între petrol și tutun? Ambele au devenit, la un moment dat, sinonime pentru noile tehnologii informaționale. Când vorbim despre Big Tech nu putem să nu ne gândim la dependența noastră de ele și la puterea lor de a ne schimba total viitorul, raționează Matt Murray, redactor-șef la Wall Street Journal. Pe de altă parte, Sundar Pichai, CEO la Google, crede că ”inteligența artificială e mai importantă decât electricitatea sau focul” și că poate egala chiar puterile nucleare, pentru că are implicații mai profunde.
Rămânem optimiști!
Ulrich Spiesshofer, Director Executiv la ABB Group, companie-lider în domeniul tehnologiei energetice și de automatizare, vede cea de-a patra revoluție industrială ca prima care părăsește manufacturile, fabricile și se instalează în fiecare casă și reinventează absolut fiecare job. E cea mai accelerată de până acum, mai spune Spiesshofer, dar rămânem optimiști. Căci această revoluție aduce cu sine alte unghiuri de abordare a calității vieții, în general. ”Lumea nu mai vorbește despre acces la informație în sine. Accesul la informație este perceput și evaluat din perspectiva calității și a securității acesteia”, susține Ruth Porat, Senior Vice-President la Alphabet. Iar schimbările recente de politică editorială a Facebook, a doua, ca mărime, rețea digitală mondială, sunt un argument în favoarea acestei abordări, mai spune Porat.
Parteneriatele cu instituțiile educaționale agile devin mai importante decât oricând
Cea de-a patra revoluție industrială a adus cu sine o stare firească de frică. Frica de a nu rămâne mâine fără lucru, în situația în care roboții și inteligența artificială devin din ce în ce mai importanți. Misiunea educației, în această situație, este să-i învețe pe oameni să se adapteze la joburi care n-au mai existat până acum. În acest context, doar o cooperare strânsă dintre guverne, instituțiile educaționale și companii poate contribui la adaptarea forței de muncă la noile cerințe ale pieței. Urgent!
Modele ”umane” și abordarea interdisciplinară a educației
”Modelele umane sunt esențiale în educație”, afirmă Fabiola Gianotti, Director General al CERN (European Organization for Nuclear Research) și prima femeie, care a ajuns să dețină funcția de lider al acestei instituții. Și abordarea multidisciplinară a educației. Gianotti consideră că formarea ei umanistă din școală a contribuit la cariera sa de om de știință la fel de mult ca și studiile sale în fizică.
Și ce fel de forumuri economice, fără Sophia?
Între timp, Sophia participă la dejunuri de afaceri cu liderii financiari, în contextul lucrărilor WEF. Herman Gref, CEO Sberbank, i-a pus și câteva întrebări cu referire la ce crede ea despre avantajele și dezavantajele roboților cu inteligență artificială. Prin această invitație la de dejun, a spus robotul, ”tocmai ați demonstrat că oamenii și roboții sunt capabili să înceapă un dialog constructiv”. Apoi și-au dat întâlnire pe pârtia de ski.