
- This event has passed.
A FOST LANSAT PROGRAMUL NAȚIONAL DE INSTRUIRE ÎN DOMENIUL IT PENTRU FETE ȘI FEMEI
October 4, 2018
A fost lansat Programul național de instruire în domeniul IT pentru fete și femei
Peste 500 de fete și femei din Republica Moldova vor avea posibilitatea să obțină cunoștințele și abilitățile necesare pentru o carieră în domeniul IT, grație unui amplu program de instruire, lansat pe data de 30 septembrie.
Inițiativa prevede pregătirea participantelor pentru poziția de Front End Developer, o profesie solicitată pe piața forței de muncă. Front End Development presupune activitatea de programare a interfeței site-ului sau aplicației web cu care interacționează utilizatorii. În cadrul cursului, fetele și femeile vor însuși cunoștințele de bază care sunt necesare creării unui site web sau a unei aplicații cu o structură semantică puternică. În același timp, vor învăța să construiască produse ce vor oferi utilizatorilor experiențe web interactive, comode și plăcute.
Programul de instruire este realizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și sprijinul financiar al Guvernului Suediei, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.
Lucreția Ciurea, Specialistă Monitorizare și Evaluare, UN Women Moldova: „Asistăm la un eveniment foarte important, întrucât este o șansă în plus pentru fetele și femeile din Republica Moldova pentru a dobândi noi cunoștințe, pentru a deveni mai independente. Noi pledăm pentru egalitate de gen și abilitarea femeilor și numeroase studii ne arată că femeile sunt subreprezentate în multe domenii. Și deși dinamica este în creștere, inegalitatea încă persistă”.
Ana Chirița, Director Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC: „Noi ne propunem ca un număr cât mai mare de femei și fete să îmbrățișeze o carieră în domeniul IT. Din acest motiv, am lansat în parteneriat cu UN Women, Guvernul Suediei și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională programe care să susțină sau să încurajeze fetele să aleagă o carieră în IT. Programul are acoperire națională și este deschis tuturor fetelor și femeilor care au atins vârsta de 18 ani”.
Cursurile vor fi livrate pe platforma Codifun și vor fi în limba română și rusă. Codifun este un expert autohton în crearea și furnizarea conținuturilor educaționale în domeniul IT și promotor al metodei edutainment, misiunea căreia este transformarea experienței de învățare în una plăcută și utilă, cu accent asupra dezvoltării participanților.
Veceslav Caburgan, Creatorul platformei Codifun: „Obiectivul nostru este ca, după încheierea programului, fetele și femeile să poată să activeze în calitate de Developeri Juniori în cadrul companiilor. Cu cinci ani în urmă, era greu să găsești o tânără care să lucreze în calitate de programatoare. În prezent, numărul lor se triplează anual, ceea ce ne bucură foarte mult și cred că această creștere va continua, astfel încât ponderea femeilor programatoare să ajungă cel puțin la 50%”.
Programul de instruire include sesiuni online și offline desfășurate în perioada octombrie 2018 – mai 2019. Pe parcursul a 6 luni, participantele vor studia online, câte minim 15 minute pe zi, pentru a acumula 8 000 de puncte la cele patru cursuri din specialitate: HTML, CSS, Javascript, VueJS+ES 6. Următoarele 2 luni vor fi dedicate atelierelor practice, în cadrul cărora participantele vor studia, fiind îndrumate de mentori cu experiență. În total, vor parcurge 40 de ore de instruire practică, realizate la centrul de training.
Valeria Brega, Mentoră, Codifun: „Chiar mă bucur că femeile manifestă interes față de domeniul IT, vor să învețe, nu au frică și vor să spargă stereotipurile care sunt prezente acum. Nu contează abilitățile pe care le au inițial, nu contează dacă au sau nu studii în domeniile tehnice. Orice poate fi învățat de la zero și dus până la capăt”.
În cadrul Programului au fost acceptate peste 1000 de fete și femei din toată țara. Participantele vor fi admise pentru etapa de ateliere în baza performanțelor atinse pe parcursul celor 6 luni de instruire online și a rezultatelor afișate în CV-ul automatizat.