Skip to content

Tekwill Academy Blog.Necesitatea SQL în testarea Software.

Testarea calității software-ului este o sarcină crucială pentru a asigura că produsul final este fiabil și funcționează așa cum trebuie. În acest scop, departamentul de asigurare a calității (QA) joacă un rol critic în procesul de dezvoltare software, deoarece are responsabilitatea de a verifica fiecare aspect al produsului final, de la funcționalitate și performanță, până la securitate și compatibilitate.

 Un instrument cheie pentru un tester este Structured Query Language (SQL), un limbaj de interogare folosit pentru a accesa și manipula bazele de date. În acest articol, vom explora importanța cunoașterii SQL pentru un tester și vom oferi exemple practice de interogări.

1.Accesarea și manipularea datelor

Atunci când testează o aplicație, un tester trebuie să poată accesa informația din bazele de date pentru a verifica funcționalitatea și consistența acestora. Prin cunoașterea SQL, un tester poate interoga baza de date pentru a obține informații precum: 

 • Structura bazei de date
 • Schema de date
 • Domenii de date
 • Tipuri de date
 • Relațiile între tabele

 Cunoașterea SQL permite de asemenea testerilor să creeze interogări complexe care combină date din mai multe tabele sau baze de date. Aceste interogări pot ajuta la identificarea problemelor de performanță și a incompatibilităților înainte ca produsul să fie lansat.

2.Verificarea datelor

Cunoașterea SQL poate ajuta un tester să verifice corectitudinea datelor. Un tester poate crea interogări pentru a verifica datele în conformitate cu criteriile de calitate precum:

 • Dacă datele sunt stocate în mod corespunzător
 • Dacă toate datele necesare sunt prezentate
 • Dacă toate datele sunt valide
 • Dacă datele sunt unice

3.Testarea performanței

Cunoașterea SQL poate ajuta un QA să testeze performanța aplicației prin crearea și rularea de interogări complexe care pot fi folosite pentru a evalua timpul de răspuns și eficiența aplicației. Interogările SQL pot fi folosite pentru a verifica:

 • Timpul de încărcare al paginii
 • Timpul de procesare al cererilor
 • Timpul de răspuns al cererilor

 Cu toate acestea, există și alte motive pentru care este important ca testerii să cunoască SQL. Iată câteva dintre acestea:

 • Comunicarea mai eficientă cu echipele de dezvoltare și de business

Cunoașterea SQL poate ajuta un tester să comunice mai eficient cu echipele de dezvoltare și de business. Testerii pot folosi SQL pentru a obține informații despre datele aplicației, care pot fi folosite pentru a identifica probleme de funcționalitate și performanță. Aceste informații pot fi apoi transmise echipei de dezvoltare sau de business pentru a ajuta la îmbunătățirea produsului sau la luarea deciziilor de afaceri.

 • Automatizarea testelor

Cunoașterea SQL poate ajuta testerii să automatizeze testele prin crearea de interogări SQL care să ruleze automat și să verifice datele în mod continuu. Aceste teste automate pot ajuta la identificarea rapidă a problemelor și la reducerea timpului și costurilor alocate testării.

 • Identificarea problemelor de securitate

Cunoașterea SQL poate ajuta un tester să identifice probleme de securitate care pot apărea în aplicații. Prin utilizarea interogărilor SQL, un tester poate identifica vulnerabilitățile bazei de date sau ale aplicației, precum și posibilele vulnerabilități SQL injection.

 • Îmbunătățirea eficienței testelor

Cunoașterea SQL poate ajuta un tester să îmbunătățească eficiența testelor prin crearea de interogări complexe care să verifice mai multe aspecte ale aplicației în același timp. Aceste interogări pot fi mai eficiente decât testarea manuală și pot ajuta la identificarea rapidă a problemelor.

În final, îți recomandăm să treci prin câteva exemple de interogări SQL pe care le puteți utiliza pentru a testa o aplicație

Acestea sunt doar câteva exemple de interogări SQL pe care le puteți utiliza pentru a testa o aplicație. În funcție de structura bazei de date și de cerințele aplicației, veți putea folosi și alte tipuri de interogări.

În concluzie, cunoașterea SQL este esențială pentru un tester care dorește să fie eficient în testarea aplicațiilor software. Cu cunoștințe solide de SQL, un tester poate accesa și manipula datele din bazele de date, verifica corectitudinea acestora și identifica probleme de performanță și securitate. În plus, cunoașterea SQL poate ajuta un tester să comunice mai eficient cu echipele de dezvoltare și de afaceri, să automatizeze testele și să îmbunătățească eficiența testelor.

Autor: Adrealina Graur

Social Media Manager. Mereu în căutarea de fluturi în stomac, soare și vată de zahăr.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0