Tekwill Academy Blog. De vorbă cu juriul.
Cu siguranță să participi la un Hackathon este challanging. Trei zile de muncă continuă e o provocare pe care nu mulți ar accepta-o.
Mai există ceva oare ceva la fel de greu? Jurizarea proiectelor. Mai ales când toate sunt foarte bune.
L-am invitat pe membrul juriului Mihai Coșleț, Data Engineer la Grid Dynamics, să ne povestească secrete din această poziție de invidiat (sau poate nu).
Un aspect curios pentru participanți sunt criteriile de apreciere, Mihai a fost drăguț să ne relateze că punctele esențiale sunt:
- Creativitatea– Cât de inovativ și original a fost proiectul.
- Valoarea comercială clară și practică.
- Comunicarea clară, concisă și atractivă a scopului, procesului și rezultatelor proiectului în fața juriului.
- Performanța modelului: Cât de bine a funcționat modelul pe datele de testare. Are acesta acuratețe, precizie, rechemare sau alți parametri relevanți?
- Impact: Cât de mult impact poate avea proiectul asupra publicului țintă sau a părților interesate? Este scalabil sau ușor de implementat în lumea reală?
Întrebat care sunt limitele pe care participanții le pot întâlni în cadrul unui maraton și cum să le depășească, Mihai ne-a răspuns sincer:
–Constrângerile de timp. Un eveniment de tip Hackathon este de obicei limitat în timp, ceea ce înseamnă că participanții trebuie să lucreze eficient pentru a respecta termenul limită. Pentru a depăși această provocare, participanții pot prioritiza sarcinile, se pot concentra pe cele mai importante caracteristici și pot împărți proiectul în sarcini mai mici și ușor de gestionat.
Bariere de comunicare. Barierele de comunicare pot apărea dacă membrii echipei au medii, competențe sau limbi diferite. Pentru a depăși această provocare, participanții pot să clarifice așteptările, să definească rolurile și responsabilitățile și să utilizeze un limbaj clar și concis atunci când comunică.
Partea plină a paharul este că multe dintre echipe au reușit să impresioneze juriul, la eveniment fiind prezente personalități cu background-uri diferite dar care colaborează pentru un scop comun.
–În calitate de membru a juriului, am fost încântat de proiectele participanților și mi-a plăcut să văd cum o soluție se naște dintr-o idee. A fost îmbucurător să văd cum munca grea și dedicarea participanților dă roade și să iau parte la călătoria lor spre succes.
Hackathonurile sunt o ocazie excelentă de a dezvolta abilități, de a crea rețele și de a dobândi experiență valoroasă. Sper că toți participanții vor continua să își dezvolte abilitățile și să participe la viitoarele hackathonuri,lucrând pentru a crea soluții inovatoare care pot face diferența în lume.
Dacă nu te numeri printre echipe câștigătoare, nu te indispune. Mihai are câteva sfaturi pentru a lua locuri de frunte în viitoarele proiecte:
-Este important să ne amintim că participarea în sine este o experiență valoroasă și că fiecare este un câștigător. Continuați să vă dezvoltați competențele tehnice urmând cursuri online, participând la ateliere de lucru sau webinarii și exersând pe probleme din lumea reală. Rămâneți la curent cu cele mai recente instrumente și tehnici din știința datelor și păstrați curiozitatea pentru noile tehnologii și tendințe.
Desigur că postul de juriu nu e doar muncă grea. Sunt anumite aspecte care îți aduc și plăcere.
–Una dintre cele mai plăcute părți ale activității de juriu este să văd soluțiile creative pe care le găsesc participanții. Este o sursă de inspirație să vezi cum își aplică abilitățile și cunoștințele pentru a rezolva probleme din lumea reală. În acestă postură, ai ocazia să interacționezi cu participanții, să înveți despre trecutul lor și să le înțelegeți procesele de gândire. Acest lucru poate fi o experiență interesantă, experiență care mă ajută să îmi extind propriile cunoștințe și abilități.În cele din urmă, unul dintre cele mai satisfăcătoare aspecte este sărbătorirea succeselor participanților. Este îmbucurător să vezi munca grea și dedicarea ce dă roade și să faci parte din călătoria lor spre succes.
Nouă ne rămâne doar să mulțumim atât lui Mihai cât și celorlalți membrii ai juriului ce ne-au ajutat să facem această competiție una corectă, echitabilă și interesantă. Fii cu ochii pe profilele noastre pentru a nu pierde din vizor următoarele evenimente pe cât de challanging, pe atât de interesante.
Autor: Adrealina Graur