Skip to content

Întreb pentru un prieten #7: Ce impact are IT Career Expo? Care este parcursul de la Expo la Senior .NET Developer?

Doar 3 zile ne despart de la cel mai așteptat eveniment al anului, IT Career Expo. Fiind la a 13-a ediție, zeci de istorii motivaționale au fost create cu ajutor acestui eveniment, am decis ca una dintre ele să fie sub lumina reflectoarelor.

Absolvenții cursului Bazele Programării Moderne cu .NET și C# cu siguranță îl cunosc pe Dorin Baba, mentorul acestui curs, puțini însă cunosc care este parcursul lui Dorin și ce impact a avut IT Career Expo în avansarea sa profesională.

Astăzi, în cadrul noii ediții Întreb pentru un prieten, descoperim o latură cu totul nouă atât a mentorului, cât și a IT Career Expo.

Povestește-ne un pic de prima ta interacțiune cu IT Career Expo și cum ai aflat de acest eveniment?

În toamna anului 2019 am aflat despre eveniment de la Pîrvan Evghenii, profesor de discipline IT din cadrul colegiului în care studiam. Am găsit agenda evenimentului și mi-am ales din timp workshop-urile și prezentările la care urma să ajung.

Așa cum aveam un pic de background despre compania la care îmi doream să ajung, am profitat de acest eveniment pentru a afla mai multe despre cultura și mediul de lucru al acestei companii.

În cadrul IT Career Expo 2019, am făcut cunoștință cu câțiva dintre reprezentații companiei. Nu știam că peste 2 ani urma să fim colegi și să lucrăm cot la cot pentru a livra soluții software de înaltă calitate către unii dintre cei mai mari clienți pe plan mondial din domeniul plăților.

Ce a urmat ulterior evenimentului?

După ce am profitat de IT Career Expo pentru a mă “infiltra”, am primit un boost de motivație (bine, motivație mereu era, dar IT Career Expo m-a ajutat să-mi setez un plan de acțiuni – să mă angajez cât mai curând posibil).

Având un pic de claritate asupra tehnologiilor pe care trebuie să le studiez, am început mai intens să lucrez asupra mea, să dezvolt proiecte personale și să mă asigur că, în momentul absolvirii colegiului CIH Cahul, voi avea un CV care să treacă măcar de filtrul HR-ului.

Așa a și fost. În toamna 2021, am devenit oficial Endavan, iar primul meu Project Manager a fost chiar persoana a cărei prezentare am urmărit-o în cadrul IT Expo 2019.

Ce te-a motivat să lucrezi asupra dezvoltării profesionale pentru a avansa în carieră?

Frica de stagnare e cea mai mare sursă de motivație.

Am lucrat mereu, și continui să lucrez și să mă dezvolt pe plan profesional deoarece asta îmi aduce satisfacție. Sarcinile mai complexe, responsabilitățile mai mari și un network în continuă creștere sunt lucrurile care mă fac să mă simt împlinit.

Totuși, deși sună clișeic, pun o miză mai mare pe disciplină decât pe motivație. Motivația vine și pleacă deci nu-i o sursă chiar bună de energie.

Fii competitiv- e sfatul pe care îl dau celor la început de cale.

Asigură-te că nu trece o zi fără să avansezi măcar un pic, dar optează spre mai mult decât un pic.

M-au motivat și am fost inspirat de către oamenii pe care i-am întâlnit zilnic. Am încercat mereu să profit de ocaziile de a comunica și lucra alături de arhitecți și alți oameni cu o expertiză mai mare în domeniul IT. Am avut și marele noroc de a avea un manager extrem de bun care mi-a oferit tot suportul necesar, și căruia îi sunt recunoscător.

Dacă ar fi să creezi un roadmap De la IT Career Expo la Senior .NET Developer, cum ar arata acesta?

✅Ia parte la prezentările și workshop-urile companiei spre care aspiri (studiază un pic piața, citește câte ceva despre fiecare companie și vezi dacă rezonezi cu vreo una);

✅Fii engaged, acordă întrebări și profită de eveniment pentru a primi răspunsuri;

✅Lucrează asupra ta. Studiază și aplică;

✅Îmbogățește-ți CV-ul;

✅Aplică la internship și valorifică la maxim cele 3 luni. Fii cea mai bună versiune a ta. Asigură-te că absorbi cât mai mult de la cei cu experiență mai mare;

✅Primește oferta de job și continui să te dezvolți;

✅Valorifică oportunitățile și folosește-te de pârghiile care-ți apar în cale (iar dacă nu apar, caută-le tu) pentru a acumula cât mai multă experiență, atât pe plan tehnic cât și în interacțiunea cu oamenii. 

✅Consistență, perseverență, disciplină și voilà – te trezești senior. Bine, nu-i chiar așa simplu, dar ai prins ideea. 

Oferă câteva sfaturi celor ce își doresc să aibă un parcurs profesional la fel ca al tău

Nu consider parcursul meu profesional ca fiind cel mai prosper. Am comis greșeli, mi-am asumat uneori prea multe – lucru care a rezultat în burnout, nu prea știam să spun nu, dar chiar și așa mereu am avut în mine o energie ce mă impunea să mă ridic de jos dacă era cazul și să merg mai departe. 

Fii competitiv și setează-ți scopuri (ambițioase, dar realiste) și nu uita să lași spațiu pentru valorificarea oportunităților care pot apărea pe parcurs.

Dacă ești la început – nu alerga după pozițiile cu cel mai mare salariu. O abordare mai pragmatică ar fi să te focusezi mai întâi pe construirea unei imaginii de profesionist cu un fundament puternic bazat pe experiențe în proiecte complexe și un network bogat din oameni calitativi.

Salariul corelează cu valoarea pe care o aduci, deci mai întâi asigură-te că ești un profesionist de înaltă calitate și că aduci valoare, banii vor veni de la sine.

De asemenea, nu te baza pe factori externi pentru a te motiva să studiezi și să ai realizări pe plan profesional. Dacă simți nevoia unui stimul extern cum ar fi deadline-urile, un manager mai dur sau un profesor care să te impună să faci temele, ar trebui să ai o discuție sinceră cu tine însuți.

Fii ca un burete atunci când ai de-a face cu persoanele mai experimentate (mai experimentat nu înseamnă neapărat cu mai mulți ani de experiență) și încearcă să absorbi cât mai multe cunoștințe, practici, moduri de gândire și idei.

Fugi de sindromul “Tutorial purgatory” și creează o pagină de LinkedIn pe care să o împodobești cu studiile, experiența și realizările tale.

Este oare domeniul IT atât de înfricoșător pentru un începător?

Da, este, dar asta și îl face înteresant!

E înfricoșător, complicat, stresant, pe alocuri demotivant, dar astea nu fac decât să-i călească pe cei dedicați și să-i alunge pe cei care vin în IT doar pentru că “am auzit că salariile sunt bune”. 

Visele devin realitate, însă cu multă muncă.

Fricile sunt o armă și un mijloc de creștere extrem de util. IT Career Expo poate fi o trambulină de avansare profesională, un imbold puternic și o oportunitate unică.

Echipa Tekwill Academy speră că istoria lui Dorin a trezit în tine dorința de a ni te alătura. Link pentru cei motivați: http://itcareerexpo2023.com/

Tekwill Academy are un website nou și o mulțime de cursuri si evenimente gratuite care te-ar putea interesa. Explorează-le!

Autor: Adrealina Graur

Content Manager. Mereu în căutarea de fluturi în stomac, soare și vată de zahăr.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0