Skip to content

Întreb pentru un prieten #3.1: Unde își poartă Ego-ul Scrum Masterul? Ce metode folosește acesta?

În urma training-ului Agile Intensiv – Prepare for Professional Scrum Master Certification nu ne rămâne decât să privim optimiști înainte și să sperăm că toți participanții vor susține Certificarea PSM. 

Am fost noi mai îndrăzneți și am plecat să discutăm cu Aliona Zapanovici, Scrum Master la Noction și Agile Coach la Fintech Lab.

 Aliona  a trecut prin această încercare chiar de două ori, deținând certificare PSM-I și PSM-II, fapt care ne-a și tentat să o abatem un pic de la muncă.

Cât a plouat afară, am reușit să îi punem câteva întrebări pentru tine, absolventul nostru.

1. Ce înseamnă să fii un Scrum Master?

Un Scrum Master este un membru al echipei Scrum care are abilitatea și cunoștințele necesare pentru a gestiona în mod corespunzător echipa, astfel încât membrii săi să devină mai productivi, eficienți și să îmbunătățească colaborarea. Ca și analogie, acesta este asemenea unui antrenor al unei echipe de sport. Acesta lucrează cu echipele înainte de joc, astfel încât în timpul jocului echipa să devină atât de autonomă, încât nu mai este nevoie de ghidarea sa directă în timpul jocului. Echipa este atât de bine instruită să colaboreze, încât membrii săi deja știu cum să acționeze fără intervenția antrenorului în fiecare moment al jocului. Membrii ei deja stiu:

“Atunci când mă aflu în punctul A, tu neapărat o să fii în punctul B și neapărat o să fii pentru mine”.

2.Cum te poți pregăti pentru această poziție? Ea poate fi învățată? Cum?

Da, ea poate fi învățată. Toată informația poate fi găsită pe internet, însă este o anumită nuanță: NU toată informația referitor la Scrum sau referitor larolul de responsabilitate al Scrum Masterului este veridică. De aceea recomand să se înceapă cu ghidul și anume cu ultima versiune a sa.

Recomand cursurile sau training-urile, spre exemplu cel de la Tekwill Academy.

Este foarte important să găsești un mentor. Chiar dacă nu este o relație oficială prin careva programe, dar să găsești anumite conexiuni prin linkedin este foarte util.

Începe să urmărești persoane.  Eu, personal, am început să urmăresc pe cei care au semnat Manifestul Agil. Ulterior, poți ajunge la articole sau postări apreciate de ei, care sunt foarte utile.

De asemenea, să nu scăpăm din vizor și articolele de pe Scrum.org.

3.Cum poate un începător să-și dea seama dacă informația este veridică sau nu?

Se dublează cu un mentor, cu cineva față de care poți să ai înceredere. În comunitatea Agilă este foarte mult dezvoltat ajutorul reciproc. Nu am mai întalnit în alte domenii ca să fie așa mare deschidere de genul:  

“Ok, tu poți să te adresezi, eu tot am fost acolo, eu tot nu am înțeles, eu o să te ajut.”

4.De ce o companie care dezvoltă produse software inovative are nevoie de un Scrum Master? ?

Scrum Master esteun rol de responsabilitate indispensabil în implementarea Scrumului. Fără acesta, compania nu poate să beneficieze de toate avantajele oferite de Scrum. Chiar dacă aceasta adaptează framework-ul Scrum,o face doar în sensul utilizării denumirilor responsabilităților, ceremoniilor, mimării proceselor. Acest lucru poate duce la ceea ce eu numesc “Zombie Scrum” sau “Scrum mecanic”.

În orice companie este necesară o anumită persoană care va fi un adevărat lider în echipa Scrum și înțelegem că acesta este cu adevărat bun cand el tinde sa se faca pe sine  nu atât de necesar. 

Misiunea mea este să facilitez dezvoltarea unei echipe care să poată lucra în mod autonom și eficient chiar și în absența mea.

5. Care sunt cele mai importante abilități pe care le considerați necesare pentru un Scrum Master?

Soft Skill-urile sunt abilități absolut necesare pentru că este un rol de responsabilitate care presupune foarte multă interacțiune cu alți oameni și trebuie foarte bine să poți să îi asculți, să îi auzi, să dai întrebări la momentul potrivit, întrebări ce ar ajuta o anumită persoană să ajungă la rezultatul dorit.

Scrum Master-ul este persoana care-și poartă ego-ul în buzunar. El nu este în prim plan. În prim plan este întotdeauna echipa. Rezultatele obținute sunt rezultatele echipei și este o provocare umană să înțelegem cât de valoroasă este această abordare.

Oamenii au tendința de a dori lumina reflectoarelor îndreptată asupra lor. Nu este un rol despre acest lucru. Scrum Master este acel care îndreaptă lumina, care ajută Product Owner-ul să să se vadă lucrurile mai bine. Să fie vizibil ce putem să îmbunătățim. 

6. Cum abordați comunicarea și colaborarea cu membrii echipei Scrum, în special cu cei care au opinii diferite sau care sunt mai puțin deschiși la schimbare?

Este normal să ai opinie diferită.  De aceea și este prezent Scrum Master-ul. Este natural să existe ezitări. Oamenii, în general, nu se simt foarte bine în momente de schimbare, ei au nevoia de a fi convinși.

Inițial este etapa de a observa.Atunci când un nou Scrum Master se alătură unei echipe, va observa modul în care membrii lucrează și va identifica metodele care sunt eficiente pentru fiecare individ, fără să-și exprime părerea personală. Acest proces poate dura o perioadă de timp.

Nu se vine cu regulile din start, pentru că este o barieră omenească. Zona de confort este, de fapt, zona în care nu are loc creșterea. Ieșind din zona de confort, apare sentimentul de frică și atunci membrii echipei au nevoie de ghidare, prin intermediul exemplului. 

Întotdeauna membrii trebuie să înțeleagă care este acel DE CE din spatele ghidului. Chiar și acel meeting de planificare, trebuie să se înțeleagă de ce este nevoie de el. Orice proces trebuie să vină și cu un scop. Nimic nu trebuie să fie făcut pentru că așa scrie în ghid

Niciodată un Scrum Master nu trebuie să folosească ghidul drept un argument. Nu o să fie acceptat și o să fie reticență. 

Cu pași mici, cu foarte multă răbdare, cu multă argumentare, cu discuții 1:1.

7. Cum ați reușit să gestionați conflictele în cadrul echipei Scrum și să mențineți un mediu de lucru pozitiv și productiv?

Așa cum se transmite ezitarea și reticența, așa se transmite și toxicitatea, iar acestea schimbă total mediul în echipă. Un Scrum Master nu este persoana care lucrează individual cu fiecare membru în parte. Este persoana care lucrează pe echipă, pe 10 în același timp.  

Unele conflicte sunt benefice. Scrum Master-ul, în cazul acesta, va avea rol de mediator sau facilitator astfel încât energia să fie direcționată către partea productivă și să se ajungă la rezultate. Situațiile toxice care afectează întreaga echipă, chiar dacă provin de la o singură persoană, se rezolvă prin implicarea întregii echipe. Discutăm cu toții împreună în cadrul retrospectivelor și găsim soluții. Nu este despre EU am rezolvat problema cu TINE.

7. Cum ați reușit să gestionați conflictele în cadrul echipei Scrum și să mențineți un mediu de lucru pozitiv și productiv?

Pentru a mări performanța folosim transparență și vizibilitate, ceea ne permite să vedem exact cum decurg lucrurile și să avem careva date. În baza datelor pe care le primim, putem să luăm careva decizii și putem să comparăm.Nu comparăm un sprint cu altul, dar utilizăm metrici pentru a evalua progresul și performanța echipei în cadrul fiecărui sprint.

Există metrici care sunt utilizate în mod obișnuit, dar uneori nu este clar scopul lor. Este o concepție greșită că velocitatea este un indicator direct al productivității.

Nu avem tendința de a crește cifra velocității de la un sprint la altul. Accentul este pus pe livrarea valorii pentru client în fiecare sprint. Este important să ne concentrăm pe îmbunătățirea procesului, colaborarea eficientă în echipă și eliminarea obstacolelor pentru a maximiza livrarea de valoare, în loc să ne concentrăm exclusiv pe măsurarea și creșterea velocității în sine. 

Există riscul de a confunda creșterea vitezei sau performanței cu aducerea efectivă a valorii.  Obiectivul nostru este să obținem o performanță stabilă și sustenabilă în timp, evitând o creștere continuă care ar putea genera rezultate fals-pozitive pe grafice. Prioritatea noastră principală este să aducem valoare reală produselor noastre.

Punem pauză la butonul REC și te lăsăm să analizezi prima parte a interviului cu o cafea tare. Aliona este o carte cu citate necontenite și tocmai din acest motiv lăsăm punctele de suspensie pentru cel de-al doilea articol…

Autor: Adrealina Graur

Content Manager. Mereu în căutarea de fluturi în stomac, soare și vată de zahăr.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0