Skip to content
Programe pentru antreprenori și pentru dezvoltarea start-upurilor. La cea de-a patra aniversare, proiectului TEKWILL este o platformă importantă pentru antreprenorii IT

Antreprenoriatul este una dintre principalele direcții de activitate ale proiectului TEKWILL, iar prin programele sale ajută entuziaștii să construiască afaceri profitabile, dezvoltând soluții inovatoare. În cei 4 ani de la lansare, TEKWILL a adunat în activitățile sale peste 30 de mii de participanți și a oferit suport pentru 1016 companii. Datorită susținerii oferite, companiile au atras peste 10 milioane de dolari. Proiectul TEKWILL, fondat în 2017, este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei.

Unul dintre principalele programe concepute de TEKWILL este „Startup Moldova” – o platformă pentru generarea, pilotarea și implementarea ideilor noi. Programul reunește toți actorii implicați în domeniul tehnologiilor informaționale, conectându-i la domeniile de interes public și privat de pe piețele locale și globale.

Maria Nemciuc, manager programe antreprenoriale, TEKWILL: În cadrul proiectului TEKWILL dezvoltăm ecosistemul de startup-uri pe care l-am formulat într-o singură identitate – „Startup Moldova” – pentru a fi ușor de accesat atât de beneficiarii de pe loc, cât și din exterior. Dacă ești un investitor și vrei să vezi ce se întâmplă pe piața din Moldova și ai de gând să investești în cineva atunci accesezi Startup Moldova pentru a cunoaște startup-urile existente și a le putea contacta.”

Un alt proiect dezvoltat de TEKWILL ține de educația antreprenorială, și anume „Startup Academy”. Acesta este un program care își propune să identifice, să stimuleze și să amplifice potențialul inovator și de afaceri, dedicat tuturor celor interesați de domeniul antreprenoriatului IT, dezvoltarea de produse și servicii inovatoare. Pe lângă suportul pe care îl pot accesa antreprenorii în cadrul TEKWILL, aceștia mai au avantajul apartenenței la o comunitate, unde pot împărtăși informații, sfaturi și experiențe.

Irina Covriga, community manager, TEKWILL: „Proiectele pe care le gestionez țin de comunitate. În mare parte sunt evenimente săptămânale sau lunare în cadrul comunității cum ar fi webinare, shared breakfasts, cluburi de startup. Sunt proiecte precum Startup Week, Startup Weekend, Tekwill Ambassadors, Tekwill Traveler etc.

Despre importanța suportului pe care-l oferim am aflat în mai multe rânduri în feedback-urile de la participanți, care spun că de astfel de cunoștințe gratuite și acces la servicii și instrumente au putut beneficia doar în cadrul programelor noastre.”

Totodată, TEKWILL oferă posibilitatea entuziaștilor să-și construiască startup-uri de la zero prin intermediul programului XY Partners, utilizând procese de afaceri dovedite și valorificând o rețea antreprenorială extinsă. Prin intermediul acesteia, Diana Ivanov a creat o platformă unică în Moldova care conectează părinții cu babbysitterii din vecinătate.

Diana Ivanov, fondatoare Kiddo: Relația mea cu TEKWILL a pornit din momentul în care am făcut primii pași pentru a pune pe picioare platforma, și anume fiind participantă în acceleratorul XY. Pe lângă amalgamul de informații teoretice și practice, programul a fost despre mult networking de calitate și oameni care la fiecare etapă a dezvoltării platformei mi-au fost alături și mi-au oferit multe recomandări valoroase.”

TEKWILL nu este doar un suport pentru antreprenorii din domeniul IT, programele sale fiind eficiente pentru specialiștii din domenii variate, de la agricultură și turism până la medicină și finanțe.

Tudor Darie, director, compania „Fagura”: Dezvoltăm un proiect fintech care oferă posibilitatea oricărei persoane să aibă un instrument ușor pentru investiții alternative sau să acceseze finanțare atunci când are nevoie.TEKWILL este foarte deschis în colaborarea cu startup-urile și oferă tot suportul, mediul de care ai nevoie, chiar și sălile potrivite pentru a organiza anumite evenimente.”

În 2020, ATIC a extins oportunitățile antreprenoriale la Cahul, în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, implementat cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Ulterior, va oferi suport antreprenorial și entuziaștilor de la Comrat și Bălți, acolo unde sunt planificate crearea unor Centre de Excelență în IT de tip TEKWILL. Toate acestea pentru a ajuta afacerile să se dezvolte, să valorifice tehnologiile informaționale, să capete investiții și să ofere mai multe locuri de muncă acasă.

La cea de-a patra aniversare a activității sale, proiectul TEKWILL își propune să multiplice proiectele sale antreprenoriale și să fie mai aproape de oamenii din toate regiunile Moldovei, începând „[r]evoluția  care cuprinde toată țara”.

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0