Un nou an școlar, mai multe oportunități pentru instituțiile de învățământ de pe întreg teritoriul țării. Începând cu luna septembrie, încă 157 școli vor fi membre ale celui mai revoluționar program educativ din țară – „Tekwill în fiecare școală”. Astfel, în anul de învățământ 2021 – 2022, alte câteva sute de elevi vor avea acces la cursurile care le vor dezvolta abilitățile și aptitudinile necesare pentru ca să fie mai pregătiți pentru profesiile viitorului.
Mai mult, în următoarea perioadă, cei aproximativ 400 de profesori selectați vor beneficia de un program complex de dezvoltare continuă pentru a fi pregătiți să predea disciplinele opționale. Noua fază a proiectului vine și cu noi cursuri opționale, precum suntInteligența Artificială, Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile și Antreprenoriatul, pe lângă cele 3 existente deja: Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectarea și Dezvoltarea Web, dar și Designul Grafic. Totodată, cursurile predate în anul școlar 2020-2021 vor fi disponibile și în limba rusă pentru anul viitor.
În prezent, proiectul „Tekwill în fiecare școală” este implementat în 77 de instituții de învățământ secundar general din Republica Moldova, care vor continua să fie membre ale inițiativei și pe viitor. Odată cu selectarea noilor școli, în anul de studiu 2020-2021, la program vor fi conectate 234 școli și un total de 590 de profesori. De asemenea numărul estimativ al elevilor care vor studia cel puțin unul din cele 6 cursuri disponibile pe platformă este de minim 20.000.
Lista instituțiilor selectate, poate fi consultată aici.
„Tekwill în fiecare școală” și-a luat angajamentul că până în anul 2024, peste 90% dintre liceele din toată țară să fie membre ale comunității. Cursurile predate în cadrul acestei inițiative sunt plasatepe o platformă de eLearning – tekwill.online – care este destinată profesorilor și elevilor de liceu, iar până în prezent, peste 5.327 de elevi din clasele 7-12 s-au înscris deja. Fiecare curs cuprinde 34 de lecții, ceea ce permite studierea acestora în decursul a unui an academic, iar fiecare lecție săptămânală include resurse educaționale de tip text digital, video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare, iar pentru promovarea este nevoie să fie elaborat și un proiect final.
Programul este dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. Crearea cursurilor din cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, a cetățenilor țării și a diasporei precum și a partenerilor externi de dezvoltare – USAID, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova.