Proiectul TEKWILL oferă oportunități de dezvoltare pentru femeile de afaceri, inclusiv și pentru cele din stânga Nistrului. Timp de trei luni, la Tiraspol s-a desfășurat „Școala SMM pentru Femeile Antreprenoare”, în cadrul căreia cele 180 de participante au învățat elementele de bază ale marketingului digital, modalități de crearea a conținutului și promovarea produselor și serviciilor prin intermediul rețelelor de socializare. La finalul programului, cele mai active 30 de fete și femei au beneficiat de certificate de absolvire.
Irina Oriol,
coordonatoare adjunctă a proiectului Tekwill:
“Una dintre prioritățile proiectului TEKWILL este să ofere șanse egale tuturor categoriilor de cetățeni pentru a studia și a se implica în domeniul TIC. În ultimii ani, am susținut activ diverse inițiative care vizează atribuirea a mai multe posibilități pentru fete și femei. Susținerea și implementarea proiectului „Școala SMM pentru Femeile Antreprenoare” de pe malul stâng al Nistrului de către Agenția pentru Inovare și Dezvoltare a devenit un alt pas în asigurarea competențelor digitale necesare pentru promovarea produselor și serviciilor în spațiul online. Credem că femeile au un potențial extraordinar, care ar putea contribui la dezvoltarea tehnologiei pentru îmbunătățirea calității vieții noastre.”
Participantele fac parte din diverse domenii de activitate – marketing, învățământ, alimentație publică, servicii de înfrumusețare etc. – iar cunoștințele le sunt necesare pentru progresul afacerilor pe care le gestionează. Cursul le-a oferit antreprenoarelor abilități de vânzare și de gestionare a paginilor de pe rețelele de socializare, vizibilitate în spațiul online, precum și posibilitatea de monetizare digitală – câteva direcții importante pentru dezvoltarea businessului online.
Zinaida Emelianova, directoarea Agenției pentru Inovare și Dezvoltare din Tiraspol: „Considerăm că implementarea programului s-a desfășurat cu succes, deoarece 180 de fete au avut posibilitatea să învețe elementele de bază ale rețelelor sociale. Programul cursului a inclus nu doar teorie, ci și exerciții practice. De asemenea – și teme pentru acasă. În plus, fetele au primit feedback de la mentori și comentarii asupra răspunsurilor oferite. Vedem că majoritatea fetelor și-au sporit vizibilitatea pe rețelele de socializare”
Bortnik Cristina, beneficiară a proiectului Tekwill, participantă a Școlii SMM: „La un moment dat, profitul din afacerea mea a început să scadă, vânzările nu mergeau și intenționam să o închid. Dar într-o zi am văzut un anunț pentru înscriere la un curs și m-am gândit că asta este ceea de ce am nevoie. Școala SMM m-a ajutat să găsesc inspirație și noi resurse pentru producere. Acum sunt mereu online. Datorită școlii, nu ne oprim, ci punem în aplicare ideile noastre”.
Inițiativa „Școala SMM pentru femei” este implementată de proiectul Tekwill, cu sprijinul USAID Moldova și al Ambasadei Suediei la Chișinău.
Organizatori: Agenția de inovare – Business HUB Tiraspol;
Parteneri: Platforma Femeilor Antreprenoare, Asociația Industriilor Creative din Transnistria.
Despre TEKWILL:
Proiectul TEKWILL este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.