Skip to content
Cunoștințele în IT le-au adus un premiu în valoare de 5.000 de dolari! Află povestea a două eleve din Chișinău, care au câștigat un concurs internațional

Ana Vizitiv și Mădălina Griza sunt eleve în clasa a XI-a și sunt pasionate de tehnologii informaționale. Pentru că își doresc să producă schimbări în societate și, prin intermediul IT-ului, să faciliteze și să îmbunătățească viața comunității, fetele au realizat un proiect „Augmenting Under-Researched Medical Domainswith an Intuitive Querying System on Resourceful Crowd-Collected Data” menit să faciliteze informarea despre Covid-19, în contextul crizei pandemice gobale. Ideea le-a adus premiul special Oracle Academy, în valoare de 5.000 de dolari, la concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF 2021, categoria „System Software”. Participarea a fost posibilă datorită suportului proiectului Tekwill, care susține abilitarea femeilor și oferă posbilități pentru ca acestea să-și dezvolte abilitățile IT.

Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC: „ În ultimii ani, sectorul IT a înregistrat o creștere vertiginoasă, ceea ce a atras după sine și creșterea volumului de export, dar și a cererii de noi specialiști calificați. Prin prisma activităților noastre, credem în egalitatea de șanse și în crearea oportunităților egale, de aceea, vrem să oferim oportunități fetelor și femeilor pentru ca acestea să se poată regăsi în orice funcție. De aceea, încurajăm fetele și femeile să-și dezvolte abilitățile IT pentru că acest lucru le va permite să deschidă noi uși și prin urmare, va contribui la dezvoltarea economiei la nivel național.”

5.000 de dolari pentru cunoștințele din IT

Acum câțiva ani, fratele Anei Vizitiv  împreună cu un coleg de proiect au participat la concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF. Entuziasmată de experiența pe care a obținut-o, anul trecut a decis să participe și ea la etapa națională „Molda SEF”, de unde s-a învredinicit de locul 2. Din păcate, doar premianții locului 1 sunt aleși să reprezinte țara la ISEF, dar acest lucru n-a descurajat-o, din contra, anul acesta, având o idee inovativă, s-a înscris în competiție împreună cu Mădălina Griza.

Mădălina Griza, câștigătoarea concursului: „Proiectul nostru este legat de analiza și prleucrarea datelor, prin prisma articolelor/comentariilor din blogurile online de sănătate, pentru a fi mai ușor de analizat și mai practice de folosit pentru utilizatori. Astfel, în contextul pandemiei, chiar dacă există multă informație legată de Covid-19, comasând experiențe, păreri, postări, concluzii ale unui număr impunător de oameni, ne-am propus să-i ajutăm să fie cât mai informați. În calitate de produs final, am construit un sistem care, odată ce ai introdus o anumită problemă/întrebare, algoritmul returnează un șir de situații similare, poate chiar soluții dar și experiențe de același fel.”

Fetele spun că nu este pentru prima dată când participă la concursuri din domeniul tehnologiilor informaționale. De fiecare dată, competițiile vin la pachet cu multă experiență, cunoștințe noi, posibilități și multe oportunități.

Ana Vizitiv, câștigătoarea concursului: „Această competiție a fost specială. De ce? Pentru că la ISEF am avut posibilitatea să comunicăm cu reprezentanți de la Microsoft, spre exemplu, unde am fost invitate să participăm la tabere internaționale de vară, schimb de experiență și îndrumări pentru a ne continua activitatea și studiile în acest domeniu.”

Studiile de astăzi, succesele de mâine

Câștigătoarele spun că, pentru a obține mai multe cunoștințe în domeniu, este important ca de pe băncile școlii elevii să se implice activ în activități extra-curriculare, cursuri, competiții, schimburi de experiență etc. Cumulativ, acestea dezvoltă personalitatea și influențează alegerea în luarea deciziilor de a urma o carieră.

Mădălina Griza, câștigătoarea concursului: „Cred că perioada școlară este timpul tocmai potrivit pentru a explora interese și posibilități grandioase, de a determina care dintre ele ne sunt pe plac sau care ar putea însemna și o viitoare carieră. Pentru elevii care deja știu ce își doresc să facă în viitor, este momentul oportun pentru a-și fortifica cunoștințele și de a-și consolida aptitudinile, iar pentru cei indeciși – de a găsi activități noi pe plac.”

Cele două eleve spun că sunt pasionate de matematică și informatică, iar IT-ul este domeniul în care și-ar dori să-și continue studiile. Mai mult, atât Mădălina, cât și Ana, sunt convinse că tehnologiile informaționale sunt mai actuale ca niciodată și profesiile care au tangență cu acest domeniu vor continua să fie la mare căutare.

Mădălina Griza, câștigătoarea concursului: „Consider că tehnologiile vor fi cu mult mai integrate în viața de zi cu zi, dar vreau să cred că vom găsi o balanță între viața reală și lumea virtuală. Evident, mi-aș dori ca domeniul IT să continue să rezolte multe alte probleme  din viața cotidiană, să ajute la dezvoltarea societății per general. Din experiența  și convingerea mea, industria IT este plină de lucruri interesante, probleme care necesită minți luminoase, deschise și predispuse la a face o schimbare. Vă îndemn să continuați munca, educația și să nu cedați niciodată.”

Ana Vizitiv, câștigătoarea concursului: Nu vă fie frică să aplicați cunoștințele de care dispuneți. La început, Google la fel a fost o idee. Vedeți cum s-a transformat în prezent? Sunt convinsă că IT-ul va continua să avanseze și să producă schimbări absolut fenomenale în economia mondială, iar fiecare dintre noi poate participa la această schimbare!”

Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF 2021 s-a desfășurat în luma mai 2021 și a întrunit aproximativ 1.900 de elevi din 65 de țări din întreaga lume. Republica Moldova a fost reprezentată de două echipe, finaliste ale Concursului Național de Științe și Inginerie „Molda SEF” 2021, care au fost delegate la etapa internațională cu suportul Asociației Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și  Agenției pentru Proprietate Intelectuală.

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0