Skip to content
Cunoaște primii câștigători din Republica Moldova la concursul internațional de Aplicații Mobile din Coreea de Sud!

Echipa Republicii Moldova a câștigat locul al treilea la concursul internațional „The 12th e-ICON World Contest”, organizat de Ministerul Educației din Republica Coreea.

„e-ICON World Contest” este un concurs în care elevii din Coreea de Sud și din alte țări formează o echipă globală pentru a dezvolta și partaja conținut de învățare online care poate fi folosit în educație.

Astfel, în acest an, echipa „Green Energy”, formată din doi elevi − Irina Grosu și Gheorghe Manolache, elevi în clasa a XI-a, îndrumați de profesoara Tatiana Rotari de la Liceul Teoretic „Miron Costin” din or. Florești, a obținut locul III. 

Elevii au dezvoltat o aplicație mobilă, având la bază obiectivul global „Good Health and Well-Being” pentru combaterea obiceiurilor alimentare greșite (Poor Eating Habits) pe care le au oamenii. Aplicația le oferă utilizatorilor o listă de misiuni cu privire la obiceiurile alimentare corecte, pe care aceștia trebuie să le realizeze zilnic.

“Inițial în luna aprilie am participat la competiția “Tekwill Junior Ambassadors, organizată de “Tekwill în Fiecare Școală”, în cadrul căreia am dezvoltat la fel o aplicație bazată pe necesitatea reducerii poluării mediului. Obținerea locului I la etapa națională, ne-a oferit și mai mult curaj de a participa în cadrul concursului din Coreea de Sud. Împreună cu elevii am depus un efort colosal pe toată durata lunii august pentru a crea aplicația mobilă și a participa la competiție. De asemenea regulamentul concursului prevedea conlucrarea cu o altă echipă formată din 2 elevi din Coreea de Sud, astfel am avut ocazia să ne împărtășim experiența și să creăm împreună un produs gata de a fi lansat.” – ne spune Tatiana Rotari, profesoară Liceul Teoretic “Miron Costin” or. Florești. 

“Studiez aplicații mobile de 1 an și la numai 17 ani, am reușit să fiu desemnată câștigătoarea a două competiții de talie națională și internațională creând aplicații mobile. ​​Am  avut  o mândrie și bucuriei de nedescris și am înțeles  că munca depusă este mereu apreciată și desigur sunt foarte recunoscătoare  pentru colegii noștri din Coreea care ne-au fost mereu alături.” – ne spune Irina Grosu, elevă în clasa a XI- a la Liceul Teoretic Miron Costin din or. Florești

“Sub ghidarea profesoare Tatiana Rotari, am dezvoltat o aplicație mobilă la baza căreia a stat obiectivul global “Good Health and Well-Being” pentru rezolvarea obiceiurile alimentare greșite(Poor Eating Habits) pe care le au oamenii. Aplicația îi oferă utilizatorului o listă de misiuni legate de obiceiurile alimentare corecte, pe care utilizatorul trebuie să le realizeze zilnic. Pentru a motiva utilizarea aplicației am introdus un sistem în care plantele cresc ori de câte ori utilizatorii aplicației îndeplinesc misiuni. În plus aplicație oferă o varietate de informații legate de bolile și problemele de sănătate cauzate de “Poor Eating Habits” pentru a-i motiva să facă o schimbare. Pentru Dezvoltarea aplicației am folosit Flutter și Figma.” – ne spune Gheorghe Manolache, elev în clasa a XI- a la Liceul Teoretic Miron Costin din or. Florești

Participarea echipelor din Republica Moldova a devenit posibilă datorită faptului că elevii au studiat disciplina opțională „Proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile”, elaborată în cadrul proiectului „Tekwill în Fiecare Școală” și aprobată de Ministerul Educației și Cercetării în anul 2020.

“Scopul proiectului “Tekwill în Fiecare Școală” a fost de la bun început identificarea și  promovarea dezvoltării competențelor digitale și creative în rândul elevilor, pentru ca aceștia să fie mai pregătiți pentru profesiile viitorului. Obținând rezultate la nivel internațional, suntem extrem de mândri de curajul elevilor noștri de a-și testa capacitățile și de a beneficia de toate oportunitățile și beneficiile pe care tehnologiile internaționale le oferă. Ne bucurăm că inițiativele organizate pe plan local precum “Tekwill Junior Ambassadors” i-a motivat să-și testeze abilitățile dincolo de hotarele țării” – ne spune Tatiana Alexeev, manageră de proiect “Tekwill în Fiecare Școală”

În acest an, în cadrul competiției “The 12th e-ICON World Contest”  au participat aproximativ 100 echipe din 20 de țări, printre care 3 din Republica Moldova. 

Participarea echipei în cadrul competiției internaționale, a fost posibilă datorită studierii profesiilor viitorului din cadrul proiectului “Tekwill în Fiecare Școală” implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și cu suportul partenerilor externi de dezvoltare Usaid Moldova, Guvernul Suediei, EU4Moldova, PNUD Moldova. 

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0