Skip to content
Bioinformatica, noul trend în medicina digitală, studiată și în Moldova!

Tehnologiile informaționale sunt cele care conferă viteză progresului! Pe lângă rachetele lansate în cosmos, roboții vorbitori sau mașinile zburătoare, astăzi mii de dispozitive medicale inovative și tratamente minim invazive contribuie la creșterea duratei de viață a omenirii și la evoluția acesteia. Bioinformatica este cea care poate revendica „aurul” în dezvoltarea medicinei. Bazându-se pe analiza datelor, această ramură a științei a făcut posibilă o înțelegere mai bună a geneticii, iar drept rezultat – a permis cercetătorilor să ofere rapid soluții inovative pentru salvarea vieților umane. De exemplu, durata de supraviețuire a pacienților bolnavi de cancer s-a dublat în ultimii 10 ani, grație testelor genetice care au identificat modificări ale genelor, iar oamenii de știință pot deja crea noi vaccinuri în timp record, pentru a preveni răspândirea bolilor infecțioase, așa cum a fost cel împotriva COVID-19. În acest an, 23 de studenți, medici rezidenți, cadre didactice și doctoranzi ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF) participă la un „Program de formare avansată în domeniul bioinformaticii și medicinei computaționale”. Această oportunitate le-a fost oferită grație programului Startup Moldova al proiectului TEKWILL, susținut de USAID și Suedia.

Cadrele didactice s-au arătat interesate și determinate de a-și înscrie la cel mai revoluționar program în educație instituția în care activează, în anii de studii care urmează.

În cadrul sesiunii de informare de la Cahul, profesorii au aflat despre oportunitățile și beneficiile pe care programul le oferă atât elevilor, cât și cadrelor didactice. Astfel, pentru a putea preda eficient, interactiv și prin metode moderne profesiile viitorului, profesorii participă la programe de formare și beneficiază de calculatoare performante dar și laboratoare digitalizate pentru lecții. La fel, pentru comunitatea sa, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” a creat platforma tekwill.online, care conține resurse și materiale text, video și grafică pentru lecții. Aici, elevii și profesorii își pot crea conturi și accesa gratuit un volum mare de informații utile.

Ana Chirita, Directoarea proiectului Tekwill:
„Bioinformatica are un rol esențial în dezvoltarea domeniului sănătății, așa încât datele permit cercetătorilor să identifice tendințele și să deblocheze perspectivele care favorizează noi descoperiri medicale. Aceasta însă presupune potențial academic, talent și profesionalism. La TEKWILL, încurajăm cooperarea între universități şi industria IT prin programe specializate. În cadrul „Verticalei Health Tech”, ne-am angajat să contribuim la dezvoltarea capacităților de integrare a inovațiilor digitale în procesul de instruire universitară și în activitatea de cercetare științifică pentru medicina de mâine a Republicii Moldova.”

Experiențe americane pentru studenții de la Chișinău – stagiu practic în California

Programul se va desfășura timp de 6 luni (teorie și practică), perioadă în care participanții vor învăța despre cercetarea, colectarea, organizarea și prelucrarea datelor biologice prin folosirea mijloacelor computerizate, a instrumentelor care studiază structura genomului uman și modul de funcționare a acestuia în celulă. Toate acestea, pentru a înțelege cauzele și mecanismul de dezvoltare a maladiilor, soluțiile de prevenire și tratament. Lecțiile se desfășoară online și sunt predate de către profesorul Serghei Mangul, șef de laborator, Departamentul de Farmacie Clinică, Școala de Farmacie, Universitatea din California de Sud, care are o vastă experiență în domeniul bioinformaticii. Serghei Mangul este originar din Republica Moldova. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Matematică, iar ulterior și-a continuat studiile postuniversitare în Bioinformatică la Universitatea de Stat din Georgia, SUA. Acelaşi domeniu de cercetare l-a continuat la Universitatea din California, unde s-a concentrat asupra dezvoltării metodelor de bioinformatică și stimulării, pe scară largă, a seturilor de date clinice și biologice de amploare, pentru a înțelege mai bine etiologia bolilor.

Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”:
„Bioinformatica reprezintă o știință interdisciplinară ce se ocupă cu dezvoltarea metodelor și instrumentelor software și ajută la interpretarea datelor de importanță biologică. Aceste metode și programe sunt aplicate în medicina personalizată pentru analiza datelor de la secvențierea genomului sau a expresiei genelor pentru determinarea mutațiilor sau variantelor genetice ce pot afecta răspunsul unui pacient la un anumit preparat medicamentos, sau pot modifica prognosticul bolii. Astfel, bioinformatica ajută la diagnosticul maladiilor, prin aplicarea tehnologiilor informaționale și a informaticii în context biomedical, pentru a studia, a analiza și a prelucra informațiile genetice, moleculare și clinice.”

Tinerii cercetători în genetică vor dispune, pe viitor, de competențele necesare de utilizare a tehnologiilor informaționale, direcționate pentru a analiza, interpreta și vizualiza datele biomedicale.

Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”:
„Lansarea acestui curs este rezultatul unor acțiuni strategice de fortificare a domeniului cercetării, inițiate de Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate (INCMS). „În scopul implementării conceptului de educație prin cercetare, axat pe abordarea integrativă în formarea competențelor viitorilor medici, INCMS a demarat un șir de colaborări internaționale menite să valorifice experiența profesională a cetățenilor Republicii Moldova din diaspora medicală, prin implicarea lor în activități de evaluare și fortificare a componentei de formare a resurselor umane în cercetare.”

După finalizarea programului de studii, participanții vor efectua un stagiu de practică de 3 luni în cadrul unor proiecte internaționale în domeniul bioinformaticii, desfășurate la Universitatea din California de Sud, SUA. Persoanele care vor demonstra rezultate remarcabile, vor avea oportunitatea de a fi angajate în laboratorul de bioinformatică, care va fi creat la Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Scopul inițiativei este de a extinde posibilitățile de fortificare a domeniului cercetării și inovării, prin crearea nucleelor de cercetare, capabile să intervină la diferite etape de dezvoltare.

Despre Startup Moldova

Verticala HealthTech reprezintă o platformă a programului național Startup Moldova, care conectează diferiți actori din sfera medicală și IT, pentru a crea oportunități de dezvoltare a inovațiilor și a startupurilor din domeniu. Programul Startup Moldova este destinat actualilor și potențialilor antreprenori și este dezvoltat în cadrul Proiectului TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Obiectivul de bază al Proiectului „Tekwill”, în calitate de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

More
STORIES

Shopping cart0
There are no products in the cart!
0